De ondertekening van de betrokken partijen.
De ondertekening van de betrokken partijen. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Gemeente, VOA en EDBA werken samen voor snelle overgang naar aardgasvrij wonen

29 apr, 14:59 Nieuws

ALPHEN - De gemeente Alphen aan den Rijn, Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en de Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA) hebben dinsdag 26 april een intentieovereenkomst getekend. De overeenkomst heeft als doel de overgang naar aardgasvrij wonen binnen de gemeente te versnellen.

De drie partijen bundelen hun kennis en expertise in de Alphense Innovatiegroep Warmte (AIW). Samen met een twintigtal lokale ondernemers wil de innovatiegroep een compleet verduurzamingsaanbod voor woningeigenaren ontwikkelen, zodat zij makkelijker keuzes kunnen maken over het aardgasvrij maken van hun woning (of de voorbereiding hierop). Het doel is om woningeigenaren te ontzorgen en toegang te geven tot innovatieve duurzame oplossingen (de best beschikbare technologie).

Op dit moment verwarmen veel Nederlanders hun woning en water nog met aardgas. Dit gebeurt met een cv-ketel. Ook koken gaat meestal nog op aardgas. Om klimaatverandering tegen te gaan, is landelijk in het Klimaatakkoord afgesproken dat we stapsgewijs van het aardgas afgaan en overstappen op duurzame warmtebronnen zoals een elektrische warmtepomp, groen gas of een warmtenet. Dit heet de warmtetransitie. De warmtetransitie is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor de toekomst. Stoppen met aardgas vraagt om innovatieve, duurzame oplossingen in bestaande woonwijken, waar de overgang van aardgas naar duurzame warmte helaas nog traag verloopt. De innovatiegroep is opgericht om dit proces te versnellen.

De innovatiegroep is ontstaan tijdens het opstellen van de Transitievisie Warmte (TVW) die in februari 2022 is vastgesteld door de gemeenteraad. In dit plan heeft de gemeente de geschiktste, duurzame alternatieven voor aardgas in onze gemeente opgeschreven en de mogelijke warmtebronnen die we hiervoor kunnen gebruiken. Er staat in wat we de komende jaren gaan doen, hoe we dat gaan doen, met wie we daarin gaan samenwerken en waar we beginnen.

Een twintigtal lokale bedrijven (onder anderen installateurs, aannemers, financieringsexperts) heeft actief met de gemeente, VOA en EDBA meegedacht in vier bijeenkomsten van de innovatiegroep. Zij hebben samen knelpunten en oplossingsrichtingen geformuleerd. Ook is er verkend of er draagvlak is om een lokale samenwerking op te zetten. Het collectief voert de werkzaamheden uit.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gouden fietsbel actie tijdens Zomerspektakel Cultuur 25 mei, 12:06
Afbeelding
Expositie bezoeken over rampjaar 1672 Cultuur 25 mei, 11:50
Afbeelding
Gemeente Alphen zoekt nieuwe kinderraad, kinderburgemeester en kinderwethouders Nieuws 25 mei, 10:37
Afbeelding
Repeteren voor Schone van Boskoop: ‘Wij zijn Joost en Isabel’ Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
‘Mensen en muziek in beweging zetten is magisch’ Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
Van melk naar zoutjes: Menken Orlando terug in Hazerswoude Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
Vrouw als wethouder: ‘Heel positief’ Nieuws 23 mei, 12:43
Afbeelding
Alphense Trudy schrijft een boek over een Afghaanse vluchteling Cultuur 20 mei, 16:28
Afbeelding
Bankhelpdeskfraude professionaliseert: ‘Dit kan iedereen gebeuren’ Nieuws 20 mei, 15:56
Afbeelding
Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde Algemeen 20 mei, 15:24
Afbeelding
Floravita opent officieel de deuren Nieuws 20 mei, 15:00
Afbeelding
Zero Waste Tour komt naar Alphen Nieuws 20 mei, 14:20
Afbeelding
CDA blij met benoeming Breeuwsma als wethouder Politiek 20 mei, 13:17
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief