De winnende foto van vorig jaar.
De winnende foto van vorig jaar. (Foto: Antonio Marreiros)

Bijenlandschap Fotowedstrijd voor mooiste bijenfoto’s

11 mei, 07:00 Nieuws

REGIO - Voor het zevende jaar op rij houdt Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd. Van 14 mei tot 14 juni kan iedereen weer zijn of haar prachtigste foto’s insturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap. Wie meedoet aan deze fotowedstrijd heeft de kans om een prijs te winnen, maar nog belangrijker: stelt de ingezonden foto’s beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Groene Cirkel Bijenlandschap. “Zo steunt de inzender op een leuke en waardevolle manier dit project.”

De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om in 2030 van heel Zuid-Holland een aaneengesloten bijenlandschap te maken. “Dit aaneengesloten bloemrijke netwerk is goed voor de (bestuivende) insecten en daarmee voor andere kleine dieren en vogels die deze insecten eten, kortom voor gezonde natuur.”

Niet alleen in Zuid-Holland, maar ook daarbuiten ontstaan er bijenlandschappen. Daarom doen er dit jaar maar liefst drie grote regio’s mee aan de fotowedstrijd: naast Zuid-Holland nemen dit jaar ook West-Brabant en Zeeland deel aan de wedstrijd. Een enthousiaste en deskundige jury zal uiteindelijk bepalen welke drie bijenfoto’s per regio een prijs winnen.

Vanaf 14 mei is de fotowedstrijd online via www.bijenlandschap.nl/Kalender/fotowedstrijd-bijenlandschap-14-mei-13-juni-2022. Iedereen kan hier zijn mooiste foto’s uploaden en delen via de sociale media. Vooraf is het alvast mogelijk om de spelregels door te lezen.
De fotowedstrijd is te volgen via de nieuwsbrief van Groen Cirkel Bijenlandschap, de website Bijenlandschap.nl en via Bijenlandschap op Facebook.

“Nog even een weetje: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Het verschil is goed te zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes; bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles.”

“Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling. Meer weten over de verschillen tussen vliegen en bijen: Hoe herken ik een bij? Kijk dan op: www.bestuivers.nl/wilde-bijen/herkenning-en-determinatie/hoe-herken-ik-een-bij.”

Tijdens de wedstrijd is in het Huis van Duurzaamheid in de bibliotheek van Alphen aan den Rijn een fototentoonstelling te zien van de foto’s van de winnaars van voorgaande jaren. Voor meer informatie over deze expositie, zie de website van Bibliotheek Rijn en Venen: https://rijnenvenen.op-shop.nl/9981/bijenfoto-expositie/16-05-2022.

“De jury ziet de mooiste foto’s deze lente graag tegemoet en wenst iedereen veel succes.” Vorig jaar won Antonio Marreiros de eerste prijs. De tweede prijs was toen voor Renske van den Bergh met ‘Bij op krokus’. De derde prijs ging vorig jaar naar Leontine van de Laar met ‘Rhododendron met hommel’. 

Meer informatie over de fotowedstrijd: www.bijenlandschap.nl

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief