De bevrijdingstoet rijdt door de Julianastraat.
De bevrijdingstoet rijdt door de Julianastraat. (Foto: Rob Langerak)

Alphen geniet van colonne historische legervoertuigen bij bevrijdingsintocht

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een bonte stoet van 42 historische legervoertuigen is zaterdag 7 mei door Alphen en – op Benthuizen na – door alle kernen van de gemeente gereden. Met deze bevrijdingsintocht is, na twee jaar uitstel, door de Alphense Oranjevereniging, de evenementencomissies en de scouting uit de andere kernen alsnog 75 jaar vrijheid gevierd.

Rob Langerak

Jaap Spaargaren, voorzitter van het comité Vrij aan de Rijn, laat weten dat bewust is gekozen voor zaterdag 7 mei in plaats van op bevrijdingsdag. “Dat was dit jaar geen officiële feestdag en daarom was het onmogelijk om voldoende chauffeurs, vrijwilligers en begeleidende muziekkorpsen te vinden. Er rijden geen mensen mee van ‘Keep them rolling’, maar allemaal particulieren. Dankzij mijn betrokkenheid bij de oldtimerdag heb ik in de afgelopen jaren een aardig netwerk opgebouwd en na een oproep hebben zich meer dan veertig deelnemers aangemeld. Op zich past de datum ook goed bij de historie van Alphen, want op 8 mei 1945 was de glorieuze intocht van de Canadezen door de Alphense straten.”
Op de plek waar de geallieerden feestelijk zijn onthaald, zitten en staan veel bezoekers al vroeg klaar. Zo ook de geboren en getogen Alphenaar Henk van der Zwaard, die als beroepsmilitair zelf vijf jaar in het leger heeft gediend. “Ik herken dus veel van de voertuigen en ook mijn besef van vrijheid is groot.”

Nadat de stoet uit Zwammerdam is vertrokken, gaat die via Aarlanderveen en Alphen naar Koudekerk en Hazerswoude naar het eindpunt in Boskoop. Onder begeleiding van de Hazerswoudse drumfanfare TTH trekt de colonne door de Alphense straten voor een tussenstop bij het oude raadhuis. Bij het verzetsmonument wordt een ‘Witte Anjerperk’ geopend als eerbetoon aan en waardering voor de veteranen. Een groot aantal is daarbij aanwezig als burgemeester Liesbeth Spies samen met enkele kinderraadsleden de laatste anjer plant.

Oorlog

Spies benadrukt daarbij dat vrijheid vieren door de oorlog in Oekraïne nu belangrijker is dan ooit. Zij steekt daarom de driehonderd Oekraïners die momenteel in Alphen verblijven een hart onder de riem. De bloemen in het Witte Anjerperk bloeien elk jaar in de weken rondom Nationale Veteranendag in eind juni.
De Alphense veteraan Marvin Kuipers, vorig jaar nog zes maanden op missie in Irak, ziet de witte anjers ook als eerbetoon aan de jongens die er niet meer zijn. “Dat geldt niet alleen voor militairen, maar ook voor andere hulpverleners, zoals politie en brandweermensen, die zich vaak met gevaar voor eigen leven inzetten voor de burgers.”

In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen. Alphen heeft nu ook gehoor gegeven aan deze oproep.

Na deze plechtigheid nemen enkele lopers die op 5 mei het bevrijdingsvuur in estafette van Wageningen naar Alphen brengen, het vuur ook over naar de andere kernen van de gemeente.

Burgemeester Liesbeth Spies plant een anjer.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief