De bevrijdingstoet rijdt door de Julianastraat.
De bevrijdingstoet rijdt door de Julianastraat. (Foto: Rob Langerak)

Alphen geniet van colonne historische legervoertuigen bij bevrijdingsintocht

9 mei, 14:53 Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een bonte stoet van 42 historische legervoertuigen is zaterdag 7 mei door Alphen en – op Benthuizen na – door alle kernen van de gemeente gereden. Met deze bevrijdingsintocht is, na twee jaar uitstel, door de Alphense Oranjevereniging, de evenementencomissies en de scouting uit de andere kernen alsnog 75 jaar vrijheid gevierd.

Rob Langerak

Jaap Spaargaren, voorzitter van het comité Vrij aan de Rijn, laat weten dat bewust is gekozen voor zaterdag 7 mei in plaats van op bevrijdingsdag. “Dat was dit jaar geen officiële feestdag en daarom was het onmogelijk om voldoende chauffeurs, vrijwilligers en begeleidende muziekkorpsen te vinden. Er rijden geen mensen mee van ‘Keep them rolling’, maar allemaal particulieren. Dankzij mijn betrokkenheid bij de oldtimerdag heb ik in de afgelopen jaren een aardig netwerk opgebouwd en na een oproep hebben zich meer dan veertig deelnemers aangemeld. Op zich past de datum ook goed bij de historie van Alphen, want op 8 mei 1945 was de glorieuze intocht van de Canadezen door de Alphense straten.”
Op de plek waar de geallieerden feestelijk zijn onthaald, zitten en staan veel bezoekers al vroeg klaar. Zo ook de geboren en getogen Alphenaar Henk van der Zwaard, die als beroepsmilitair zelf vijf jaar in het leger heeft gediend. “Ik herken dus veel van de voertuigen en ook mijn besef van vrijheid is groot.”

Nadat de stoet uit Zwammerdam is vertrokken, gaat die via Aarlanderveen en Alphen naar Koudekerk en Hazerswoude naar het eindpunt in Boskoop. Onder begeleiding van de Hazerswoudse drumfanfare TTH trekt de colonne door de Alphense straten voor een tussenstop bij het oude raadhuis. Bij het verzetsmonument wordt een ‘Witte Anjerperk’ geopend als eerbetoon aan en waardering voor de veteranen. Een groot aantal is daarbij aanwezig als burgemeester Liesbeth Spies samen met enkele kinderraadsleden de laatste anjer plant.

Oorlog

Spies benadrukt daarbij dat vrijheid vieren door de oorlog in Oekraïne nu belangrijker is dan ooit. Zij steekt daarom de driehonderd Oekraïners die momenteel in Alphen verblijven een hart onder de riem. De bloemen in het Witte Anjerperk bloeien elk jaar in de weken rondom Nationale Veteranendag in eind juni.
De Alphense veteraan Marvin Kuipers, vorig jaar nog zes maanden op missie in Irak, ziet de witte anjers ook als eerbetoon aan de jongens die er niet meer zijn. “Dat geldt niet alleen voor militairen, maar ook voor andere hulpverleners, zoals politie en brandweermensen, die zich vaak met gevaar voor eigen leven inzetten voor de burgers.”

In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen. Alphen heeft nu ook gehoor gegeven aan deze oproep.

Na deze plechtigheid nemen enkele lopers die op 5 mei het bevrijdingsvuur in estafette van Wageningen naar Alphen brengen, het vuur ook over naar de andere kernen van de gemeente.

Burgemeester Liesbeth Spies plant een anjer.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief