Joke de Vries uit Benthuizen organiseert een verwendiner voor Oekraïense vluchtelingen.
Joke de Vries uit Benthuizen organiseert een verwendiner voor Oekraïense vluchtelingen. (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Ik wil iets kunnen betekenen voor een ander’

10 mei, 15:01 Nieuws

BENTHUIZEN – Ze geeft kookcursus aan mannen, ondersteunt mantelzorgers, organiseert wandelingen en jeu de boules. Joke de Vries (66) uit Benthuizen doet al heel lang en graag vrijwilligerswerk. Haar nieuwste project: een bijzondere verwenmaaltijd voor Oekraïense vluchtelingen, op 18 mei in Hazerswoude-Dorp.

Morvenna Goudkade 

Joke is getrouwd met Bernard, ook geen onbekende in Benthuizen en omgeving. Haar man is coördinator bij Actief Rijnwoude en ook Joke is daar vrijwilliger. Het vrijwilligerswerk begon een beetje noodgedwongen, na uitval door ziekte, rond haar veertigste. Joke woonde toen nog met Bernard in Zoetermeer. Ze werkte op secretarieel en financieel gebied, maar moest een stapje terug doen, ook na herstel. “Ik zocht een nieuwe daginvulling, een nieuwe regelmaat”, vertelt Joke. “Ik ben ouderen en mantelzorgers gaan helpen. Dat doe ik nog steeds, heel dankbaar werk. Het geeft me veel voldoening.”

Na verhuizing naar Benthuizen meldde ze zich aan bij Actief Rijnwoude en ging voor de vrijwilligersorganisatie aan de slag. In de jaren erna deed ze vele projecten, soms samen met Bernard. “Samen hebben we bedacht om jeu de boules te starten in Benthuizen”, blikt Joke terug. “Dat was meteen een groot succes. Ook wandelingen voor diverse doelgroepen zijn populair geworden.” 

Onder de titel ‘Pannen voor Mannen’ is ze vervolgens kookcursussen voor mannen gaan houden. “Ik hoorde van mannen die weduwnaar werden en nooit gekookt hadden, of mannen die met pensioen ging en wel wilden koken, maar dat nooit geleerd hadden. Zelf kook ik graag en ik dacht: zou het niet leuk zijn om mannen op een simpele manier te leren koken? Gewoon Hollandse pot, van balletje gehakt tot karbonaadje, van stamppot tot groente en aardappelen. Er was gelijk heel veel belangstelling voor.” Er kwamen zelfs verzoeken voor een gevorderdencursus, lacht Joke. “Toen hebben we een workshop voor kerstgerechten gehouden.” 

Door corona heeft alles twee jaar zo’n beetje stilgelegen, maar nu is ze weer lekker bezig, zoals met het verwendiner voor de vluchtelingen. “Oekraïense dames hebben een aantal keren gekookt in dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp, om de inwoners te bedanken voor de steun. Het leek ons leuk om deze dames en ook andere vluchtelingen en hun kinderen te verwennen met een geheel verzorgd etentje. En deze keer hoeven zij niet te koken, dat doen wij.”

Joke organiseert het verwendiner samen met Joke Boin, zij zet zich ook in voor Actief Rijnwoude. Samen hebben ze ook wat ‘mannen met pannen’ van de kookworkshops gemobiliseerd. “Deze mannen gaan helpen met koken en met uitserveren”, vertelt Joke. “Hoe leuk is dat?” Het diner wordt gehouden in het clubhuis van Tafeltennisvereniging Avanti in Hazerswoude-Dorp, de locatie wordt speciaal voor de gelegenheid leuk aangekleed. Joke heeft al een driegangenmenu samengesteld, maar dat is nog geheim. 

“De vluchtelingen hebben voor ons Oekraïense specialiteiten gemaakt, nu krijgen ze typisch Hollandse gerechten. Stamppot met een bal gehakt? Nee, iets luxer, haha.” Het is fijn om te doen, vindt ze. “Ik doe dit met veel liefde, ik hoef er niks voor terug. Het zit in me, ik wil iets kunnen betekenen voor een ander.“ Ze hoopt dat de Oekraïense vrouwen zullen genieten van het diner. “Ze mogen zich mooi aankleden, hoeven even niets, glaasje wijn erbij, wij zetten de kinderen bij elkaar, die krijgen een speciaal kindermenu. We willen de vrouwen echt verwennen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 388

Joke de Vries is ook bekend van 'Pannen voor Mannen'.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief