Tico en Olaf (allebei 13) hebben hun eerste echte brugspringdag van het jaar, bij de Boskoopse Otwegwetering
Tico en Olaf (allebei 13) hebben hun eerste echte brugspringdag van het jaar, bij de Boskoopse Otwegwetering (Foto: Morvenna Goudkade)

Brugspringen? Dan komt de zomer er weer aan

Nieuws

REGIO – De zomer is in aantocht en daar konden we zondag al even van genieten. Een zonovergoten dag met zomerse temperaturen, waarbij strand, boot en zwembad populaire bestemmingen waren. Zwemmen, zonnen en varen dus, maar ook: brugspringen. En dan weet je dat het echt mooi weer is.

Morvenna Goudkade

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen overal in de regio: jongeren die van bruggen afspringen, bij voorkeur op plekken waar dat niet mag. Brugspringen is een populair tijdverdrijf bij echt warm weer. Omdat het van generatie op generatie wordt doorgegeven, knijpen politie en handhavers vaak een oogje toe, behalve als de springers echt gevaarlijke capriolen uithalen of springen op plekken waar het echt gevaarlijk is. Brugspringen is een goede traditie, zeg maar. 

‘Eerder was het veel te koud, toen zijn we maar één keer in het water gesprongen’

Zondagmiddag zijn drie tieners aan het brugspringen vanaf de ophaalbrug bij de Otwegwetering in Boskoop. Hier loopt een zijarm van de Gouwe naar de Boskoopse jachthaven. De omgeving rond de brug is in de zomer een favoriete hangplek van jongeren die hier chillen, zonnen, zwemmen en brugspringen. Tico Spee en Olaf van Leeuwen (allebei 13) en Sem de Jong (14) wonen in Boskoop en komen in het seizoen regelmatig bij de Otweg. “In de zomer zijn we hier vaak”, vertelt Tico. “Het is voor ons maar tien minuutjes fietsen.”

‘Wij kijken zelf heel goed uit of er geen boten aankomen, je wilt niet overvaren worden’

Samen met Olaf springt hij nog een paar keer van de brug. Sem blijft op de kant; hij is net zijn sokken gaan aantrekken. Het is de eerste echte brugspringdag van het jaar, vertellen de jongens. 

“We zijn een keer eerder geweest, maar toen was het veel te koud. Toen zijn we maar één keer in het water gesprongen. Nu is het lekker.”

Boze brugwachters

Wat er zo leuk is aan brugspringen? Het hoort bij de zomer, vinden de tieners. Net als oppassen voor boze brugwachters, politie en handhavers. Hoewel dat erg meevalt. 

“Wij kijken zelf heel goed uit of er geen boten aankomen”, legt Tico uit. “Dan komt de brugwachter de brug opendraaien en dan springen we sowieso niet. Maar ook als er lagere bootjes aankomen, die onder de brug door kunnen, springen we niet. Je wilt niet overvaren worden.” 

‘Het is de eerste echte brugspringdag van het jaar’

Veel jongeren gaan ook naar strandjes, zoals bij de Zegerplas in Alphen, maar dat vindt het drietal te druk en te ‘zanderig’. Alle plassen en meren waren wel heel populair afgelopen weekend, zoals ook de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en de Braassem. Ook de openluchtzwembaden in de regio deden goede zaken. “Bij warm weer is het op het water het lekkerst”, zeggen de jongens, terwijl er voortdurend motorboten voorbijvaren met dames in bikini en heren in zwemshorts. Ze hebben een leuke middag gehad, zeggen de tieners. Nu gaan ze zich afdrogen, aankleden en naar huis. 

Kouder

Na het weekend is het weer even gedaan met het zomerse weer, dan komen er buien en lagere temperaturen. Maar die eerste echte brugspringdag? Die pakt niemand hen meer af.

Tico (li) en Olaf op de Otwegweteringbrug: 'Wel oppassen voor boze brugwachters'.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief