Mark Démoed houdt van groen en is daarom groenvrijwilliger voor 'From Boskoop' op de Floriade
Mark Démoed houdt van groen en is daarom groenvrijwilliger voor 'From Boskoop' op de Floriade (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Leuk om groene sector te promoten op Floriade’

Nieuws

ALPHEN/BOSKOOP – Ha, een stoere tuinman! Gewapend met snoeischaar en big smile. Heeft hij nog tijd over? Helaas, Mark Démoed (46) uit Alphen is al volgeboekt. Hij is werkleider groen bij leerwerkbedrijf Rijnvicus en daarnaast vrijwillig tuinman op de Floriade. Mark is lid van een team vrijwilligers dat regelmatig de inzending van ‘From Boskoop’ onderhoudt. 

Morvenna Goudkade

Mark heeft een drukke baan en een gezin, toch besloot hij zich aan te melden voor vrijwilligerswerk op de Floriade. De wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere is 13 april geopend en duurt tot en met 9 oktober. “Ik zag een oproep voorbijkomen en dat sprak me wel aan. Ik vind het leuk om de groene sector te promoten op zo’n internationale tentoonstelling en dan vanuit de ‘From Boskoop’ inzending. Boskoop is toch wel het hart van het groen.”

‘Het contact met de bezoekers is heel leuk, mensen zijn erg geïnteresseerd’

Het is superleuk werk, vindt Mark. “We werken in duo’s. Er zitten veel oud-kwekers in het team, die hebben mooie verhalen en ik kan er nog wat van leren. Ook het contact met de bezoekers van de Floriade is heel leuk. Mensen stellen allerlei vragen, zijn erg geïnteresseerd.” Mark is opgegroeid met groen. Geboren en getogen in Hazerswoude-Dorp, werkte hij in de schoolvakanties op de kwekerij van zijn oom. “Mijn vader was ook actief in de boomkwekerij. Zelf wist ik al snel: ik word boomkweker of hovenier.”

‘Wat ik doe als vrijwillig tuinman? Nou, heel veel schoffelen, haha’

Hij volgde een opleiding en ging later aan het werk bij een hoveniersbedrijf in Boskoop, de Groengroep. Daar had hij eerder ook stagegelopen. “Ik heb daar 20 jaar gewerkt, tuinen aangelegd, groenonderhoud gedaan. Vier jaar geleden werd het bedrijf verkocht, dat vond ik een goed moment voor een nieuwe stap. En toen ben ik bij Rijnvicus terechtgekomen.” 

Het Alphense bedrijf biedt leren en werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mark is er mensen gaan begeleiden en opleiden voor werken in het groen. “Ik vind het mooi om mensen te motiveren voor de groene sector. Inmiddels ben ik werkleider groen; we hebben zo’n 80 mensen gedetacheerd voor groenonderhoud in de gemeentes Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem.”

Terug naar de Floriade, waar Mark onlangs een dagje heeft gewerkt met zijn voormalige werkgever bij de Groengroep, Jan de Jong. “Ja, heel leuk. Jan is ook vrijwilliger bij het Floriadeteam. We hebben een gezellige dag gehad samen en lekker gewerkt.” Wat hij zoal doet als vrijwillig tuinman? “Heel veel schoffelen, haha. En de planten goed verzorgen.”

Hij doet het met veel plezier, zegt de groenliefhebber. “In mijn werk bij Rijnvicus ben ik mensen enthousiast aan het maken voor groen. Op de Floriade hoeft dat niet: iedereen is al enthousiast. Ik geniet ervan, het is gewoon een uitje.” 

Waarom zouden mensen de Floriade moeten bezoeken? “Nou, het is maar één keer in de tien jaar, dus ik zou zeggen: pak die kans. Het is heel internationaal, er doen heel veel landen mee.” Als je naar de Floriade gaat, moet je natuurlijk de ‘From Boskoop’ inzending komen bekijken, vindt Mark. “De kavel is 1700 vierkante meter groot en een mooi visitekaartje. We zitten aan een hoofdboulevard en de kabelbaan komt er pal overheen. Groen is heel belangrijk, het mooiste wat er is. Dus kom ook langs en dan laten wij het zien.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 389

Mark Démoed maakt graag mensen enthousiast voor de groene sector

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief