Mark Démoed houdt van groen en is daarom groenvrijwilliger voor 'From Boskoop' op de Floriade
Mark Démoed houdt van groen en is daarom groenvrijwilliger voor 'From Boskoop' op de Floriade (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Leuk om groene sector te promoten op Floriade’

Nieuws

ALPHEN/BOSKOOP – Ha, een stoere tuinman! Gewapend met snoeischaar en big smile. Heeft hij nog tijd over? Helaas, Mark Démoed (46) uit Alphen is al volgeboekt. Hij is werkleider groen bij leerwerkbedrijf Rijnvicus en daarnaast vrijwillig tuinman op de Floriade. Mark is lid van een team vrijwilligers dat regelmatig de inzending van ‘From Boskoop’ onderhoudt. 

Morvenna Goudkade

Mark heeft een drukke baan en een gezin, toch besloot hij zich aan te melden voor vrijwilligerswerk op de Floriade. De wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere is 13 april geopend en duurt tot en met 9 oktober. “Ik zag een oproep voorbijkomen en dat sprak me wel aan. Ik vind het leuk om de groene sector te promoten op zo’n internationale tentoonstelling en dan vanuit de ‘From Boskoop’ inzending. Boskoop is toch wel het hart van het groen.”

‘Het contact met de bezoekers is heel leuk, mensen zijn erg geïnteresseerd’

Het is superleuk werk, vindt Mark. “We werken in duo’s. Er zitten veel oud-kwekers in het team, die hebben mooie verhalen en ik kan er nog wat van leren. Ook het contact met de bezoekers van de Floriade is heel leuk. Mensen stellen allerlei vragen, zijn erg geïnteresseerd.” Mark is opgegroeid met groen. Geboren en getogen in Hazerswoude-Dorp, werkte hij in de schoolvakanties op de kwekerij van zijn oom. “Mijn vader was ook actief in de boomkwekerij. Zelf wist ik al snel: ik word boomkweker of hovenier.”

‘Wat ik doe als vrijwillig tuinman? Nou, heel veel schoffelen, haha’

Hij volgde een opleiding en ging later aan het werk bij een hoveniersbedrijf in Boskoop, de Groengroep. Daar had hij eerder ook stagegelopen. “Ik heb daar 20 jaar gewerkt, tuinen aangelegd, groenonderhoud gedaan. Vier jaar geleden werd het bedrijf verkocht, dat vond ik een goed moment voor een nieuwe stap. En toen ben ik bij Rijnvicus terechtgekomen.” 

Het Alphense bedrijf biedt leren en werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mark is er mensen gaan begeleiden en opleiden voor werken in het groen. “Ik vind het mooi om mensen te motiveren voor de groene sector. Inmiddels ben ik werkleider groen; we hebben zo’n 80 mensen gedetacheerd voor groenonderhoud in de gemeentes Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem.”

Terug naar de Floriade, waar Mark onlangs een dagje heeft gewerkt met zijn voormalige werkgever bij de Groengroep, Jan de Jong. “Ja, heel leuk. Jan is ook vrijwilliger bij het Floriadeteam. We hebben een gezellige dag gehad samen en lekker gewerkt.” Wat hij zoal doet als vrijwillig tuinman? “Heel veel schoffelen, haha. En de planten goed verzorgen.”

Hij doet het met veel plezier, zegt de groenliefhebber. “In mijn werk bij Rijnvicus ben ik mensen enthousiast aan het maken voor groen. Op de Floriade hoeft dat niet: iedereen is al enthousiast. Ik geniet ervan, het is gewoon een uitje.” 

Waarom zouden mensen de Floriade moeten bezoeken? “Nou, het is maar één keer in de tien jaar, dus ik zou zeggen: pak die kans. Het is heel internationaal, er doen heel veel landen mee.” Als je naar de Floriade gaat, moet je natuurlijk de ‘From Boskoop’ inzending komen bekijken, vindt Mark. “De kavel is 1700 vierkante meter groot en een mooi visitekaartje. We zitten aan een hoofdboulevard en de kabelbaan komt er pal overheen. Groen is heel belangrijk, het mooiste wat er is. Dus kom ook langs en dan laten wij het zien.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 389

Mark Démoed maakt graag mensen enthousiast voor de groene sector

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen Cultuur 27 jun, 13:26
Afbeelding
Wielrenner Roy Hoogendoorn ook goed in nationale titelstrijd Sport 27 jun, 12:27
Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Afbeelding
Groen licht voor mountainbikeparcours Bentwoud Sport 27 jun, 08:22
Afbeelding
Nieuwe opzet nieuwighedenkeuring op Plantarium|Groen-Direct Nieuws 24 jun, 12:57
Afbeelding
VOA brandt plannen GL af: ‘ridicuul’ Politiek 24 jun, 11:23
Afbeelding
Nadenken over bouwen bebouwde kom Nieuws 24 jun, 10:29
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun, 10:07
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief