De toekomstige brug.
De toekomstige brug. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer

Nieuws

ALPHEN/NIEUWKOOP - De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat vanaf augustus van start. Dat meldt de gemeente Alphen. Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de brug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. “De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers.” 

De officiële ingebruikname van de nieuwe brug is eind april 2024 gepland, stelt de gemeente Alphen. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van de kortere route. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures.

Belangrijk

“Fietsen is een belangrijk vervoersmiddel en is net als wandelen duurzaam en gezond. Daarom heeft ook de provincie een grote financiële bijdrage in de kosten gedaan”, legt de gemeente uit. “De fietsbrug verbindt het Zegerslootgebied met het polderlandschap aan de andere zijde. Door deze extra verbinding worden beide natuurlijke gebieden met elkaar verbonden en is het eenvoudiger om vanuit Alphen aan den Rijn te fietsen en wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en vice versa. Woon-, werk-, school-, en recreatief langzaam verkeer krijgt hierdoor een kortere route. Bovendien biedt het nieuwe recreatieve mogelijkheden. Verder hebben betere fiets- en wandelmogelijkheden een positief effect op de uitstoot van CO2 en de gezondheid van mensen. De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en fietsersbond.” 

Ontwerp brug 

Het door wUrck architecten gemaakte ontwerp zorgt, door de kleurstelling en eenvoudige en regelmatige vormen, volgens de gemeente voor een rustig beeld. Tegelijkertijd zijn de specifieke vormen van de pijlers en de brug herkenbaar en dragen zo bij aan de functie als ‘poort voor de stad’.

Planning 

De aannemer gaat eerst het voorlopig ontwerp van de brug afronden. Vanaf september 2022 worden volgens de gemeente aan de oost- en westzijde de grondlichamen gemaakt waarop de brug straks aansluit. “Dit werk is eind 2022 klaar. Daarna volgt een rustperiode van ongeveer 250 dagen, waarbij de bergen grond in moeten klinken. Tussen april en juli 2023 maakt de aannemer de funderingen van de brug. In augustus en september van 2023 hijst de aannemer de al in de fabriek geproduceerde pijlers en de brugdekken op zijn plek. De N207 en Westkanaalweg zijn daardoor maar zeer kort afgesloten. Tot slot worden de aansluitende fietspaden naar de brug geasfalteerd en kan de brug uiterlijk in april 2024 open.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief