Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer

Nieuws
De toekomstige brug.
De toekomstige brug. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

ALPHEN/NIEUWKOOP - De aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het Aarkanaal gaat vanaf augustus van start. Dat meldt de gemeente Alphen. Via de Burgemeester Bruins Slotsingel gaat de brug naar de Nieuwkoopseweg en kruist deze daarbij de Westkanaalweg, het Aarkanaal en de N207/Oostkanaalweg. “De brug krijgt een lichte kleur en een elegante bocht, een composiet dek en open Y-vormige betonnen pijlers.” 

De officiële ingebruikname van de nieuwe brug is eind april 2024 gepland, stelt de gemeente Alphen. Fietsers tussen Aarlanderveen, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn kunnen dan gebruik maken van de kortere route. Het werk wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Boekel Bouw & Infra BV, in samenwerking met Composite Structures.

Belangrijk

“Fietsen is een belangrijk vervoersmiddel en is net als wandelen duurzaam en gezond. Daarom heeft ook de provincie een grote financiële bijdrage in de kosten gedaan”, legt de gemeente uit. “De fietsbrug verbindt het Zegerslootgebied met het polderlandschap aan de andere zijde. Door deze extra verbinding worden beide natuurlijke gebieden met elkaar verbonden en is het eenvoudiger om vanuit Alphen aan den Rijn te fietsen en wandelen richting Aarlanderveen en Nieuwkoop en vice versa. Woon-, werk-, school-, en recreatief langzaam verkeer krijgt hierdoor een kortere route. Bovendien biedt het nieuwe recreatieve mogelijkheden. Verder hebben betere fiets- en wandelmogelijkheden een positief effect op de uitstoot van CO2 en de gezondheid van mensen. De brug is al jaren een wens van de provincie, gemeente en fietsersbond.” 

Ontwerp brug 

Het door wUrck architecten gemaakte ontwerp zorgt, door de kleurstelling en eenvoudige en regelmatige vormen, volgens de gemeente voor een rustig beeld. Tegelijkertijd zijn de specifieke vormen van de pijlers en de brug herkenbaar en dragen zo bij aan de functie als ‘poort voor de stad’.

Planning 

De aannemer gaat eerst het voorlopig ontwerp van de brug afronden. Vanaf september 2022 worden volgens de gemeente aan de oost- en westzijde de grondlichamen gemaakt waarop de brug straks aansluit. “Dit werk is eind 2022 klaar. Daarna volgt een rustperiode van ongeveer 250 dagen, waarbij de bergen grond in moeten klinken. Tussen april en juli 2023 maakt de aannemer de funderingen van de brug. In augustus en september van 2023 hijst de aannemer de al in de fabriek geproduceerde pijlers en de brugdekken op zijn plek. De N207 en Westkanaalweg zijn daardoor maar zeer kort afgesloten. Tot slot worden de aansluitende fietspaden naar de brug geasfalteerd en kan de brug uiterlijk in april 2024 open.”