Zero Waste Tour komt naar Alphen

Nieuws
Verpakkingsvrij inpakken.
Verpakkingsvrij inpakken. (Foto: Bibliotheek Rijn en Venen)

ALPHEN – Binnenkort is de Week Zonder Afval. In dit kader zijn er op 4 juni Zero Waste Tours op 40 locaties in Nederland. Lokale gidsen laten dan zien bij welke winkels je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Ook in Alphen zijn twee tours gepland: van 9.30 tot 11.30  uur.

Patricia Lärche, programma- en community coördinator van het Huis van Duurzaamheid heeft vorig jaar de tour in Alphen gehouden. “We weten allemaal dat de berg plastic die we verbruiken desastreuze gevolgen heeft voor het leven op aarde, in het water, de lucht, en uiteindelijk ook ons lichaam. Daarom ben ik thuis aan de slag gegaan met het verminderen van mijn afval waaronder plastic. De tour leek me een mooie manier om anderen te inspireren hetzelfde te doen. En dat hoeft heus niet perfect, alle beetje helpen.”

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, komt op woensdag 25 mei de lezing ‘Afvalvrij leven, hoe dan?’ geven in de Bibliotheek in Alphen. Pals: “De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis met het verkleinen van de afvalberg. In de lezing vertel ik over mijn persoonlijke zoektocht en geef ik heel veel praktische tips.”

Gids

Deelnemers uit de tour van vorig jaar, Kristy Kortekaas en Gerben Dol, zijn dit jaar zelf enthousiast gids. “Wij zijn nu druk bezig om ondernemers in de Herenhof en de Ridderhof te benaderen en houden een Zero Waste Fietstour tussen die twee winkelcentra.” 

Steeds meer mensen willen hun steentje bijdragen. De bijbehorende zelf-op-pad gids bij de tour van vorig jaar is inmiddels door ruim 100 mensen gedownload via de website van de Bibliotheek. Diana Baak, sinds vorig jaar Zero Waste gids: “We krijgen voornamelijk positieve reacties van winkeleigenaren in Alphen. Daar plakken we dan de sticker Neem gerust je eigen verpakking mee op de winkelruit.”