Deze kinderen gaan spelen in theaterproductie De Schone van Boskoop: achterin vlnr Luca, Tom, Boas, Olivier, daarvoor vlnr Zoe, Maysam, Jaydha, Ceyda, Jade, helemaal vooraan: Jurgen
Deze kinderen gaan spelen in theaterproductie De Schone van Boskoop: achterin vlnr Luca, Tom, Boas, Olivier, daarvoor vlnr Zoe, Maysam, Jaydha, Ceyda, Jade, helemaal vooraan: Jurgen (Foto: Morvenna Goudkade)

Repeteren voor Schone van Boskoop: ‘Wij zijn Joost en Isabel’

Nieuws

BOSKOOP – Over drieënhalve week is het zover: dan gaat jubileumtheaterstuk De Schone van Boskoop in première. Flink repeteren dus! De volwassen acteurs zijn al begonnen, zondag zijn ook de repetities voor de kinderrollen van start gegaan. Tien kinderen uit de regio spelen om beurten de rol van kleine Isabel en haar broer Joost. 

Morvenna Goudkade

Zondagmiddag in de theaterzaal van Flora Boskoop. Regisseur Anne Suse de Blok overlegt met kinderregisseur Lianne Loos. De jeugdige acteurs en actrices, tussen 8 en 12 jaar, hebben even pauze. 

‘Er waren zoveel kinderen die heel erg goed waren, maar nu sta ik hier’

De kinderen zijn gecast tijdens een auditie-dag, waar ze hebben meegedaan aan workshops. Uit zo’n 35 kandidaatjes zijn vijf meisjes en vijf jongens geselecteerd. Zij zullen in koppels van twee aan de voorstellingen meewerken, waarbij de koppels worden gewisseld. Vanwege hun jeugdige leeftijd mogen kinderen beperkt worden ingezet bij theaterproducties. 

“We zijn om tien uur begonnen en het gaat heel goed”, vertelt De Blok. “De kinderen zijn superenthousiast en ze zijn allemaal talentvol.” Ze legt uit wat de kinderrollen inhouden. De meisjes spelen de jonge Isabel, de jongens haar iets oudere broer. De volwassen Isabel, een kwekersdochter, wordt gespeeld door zangeres/actrice Tess Merlot. 

Kindertijd

“Isabel kijkt in het stuk terug naar haar kindertijd. Zij rouwt om haar broer die is overleden.” Het gaat dan om een toneelbeeld, zegt De Blok. “Isabel zingt en denkt terug aan het verleden, dat wordt uitgebeeld door de kinderen. Er is dan niet perse veel tekst.”

De volwassen Isabel heeft een conflict met haar vader, omdat zij de kwekerij wil overnemen, wat haar vader altijd had voorbestemd voor Joost. “Een heel mooi verhaal, wat ook past bij dit gebied”, vindt De Blok. 

‘Isabel kijkt in het stuk terug naar haar kindertijd’

De jonge cast komt inmiddels weer terug van de pauze. Bij de meisjes komen Jaydha en Zoe uit Boskoop, Maysam en Ceyda uit Capelle uit aan den IJssel en Jade uit Waddinxveen Bij de jongens komt Tom uit Leiden en komen Olivier, Jurgen, Boas en Luca uit Boskoop. “Het is heel erg leuk met elkaar”, vertelt Jaydha (10). “ik heb veel nieuwe vrienden gekregen.” Zoe (10) is ook blij: “Het is supergezellig.”

Spannend

De auditie-dag was een hele belevenis, zeggen de kinderen. Ze kregen workshops met dansen en acteren en dat was heel leuk. Maar het werd heel spannend toen bekend moest worden wie er gekozen waren. “Ik had het niet verwacht”, zegt Jaydha. “Er waren zoveel kinderen die heel erg goed waren, maar nu sta ik hier.” Zoe had het helemaal zwaar, want zij moest extra lang wachten op de uitslag. “Mijn naam begint met een Z, dus ik kwam helemaal achteraan. Toen ik hoorde dat ik door was, heb ik heel hard gegild.” Maysam (8) wilde ook heel graag gekozen worden en toen dat lukte was ze ‘heel erg blij’. “Ik ben dansjes gaan doen van blijdschap.”

Ervaring opdoen

Hun mannelijke collega’s staan intussen stoer te kijken. Hebben zij ook gegild of dansjes gedaan? “Nee, dat niet”, grinnikt Olivier (11). “Maar ik was wel verrast dat ik doorging.” Boas heeft zich ingeleefd in zijn rol. “Wij zijn Joost en zij zijn Isabel.” Sommige jongens willen later professioneel acteur worden en in een film spelen. “Met een theaterstuk kun je heel veel ervaring opdoen”, vindt Tom (10). Producent Jean-Paul Karting neemt ook een kijkje bij de repetitie. “Heel leuk om de kinderen zo bezig te zien.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen Cultuur 27 jun, 13:26
Afbeelding
Wielrenner Roy Hoogendoorn ook goed in nationale titelstrijd Sport 27 jun, 12:27
Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Afbeelding
Groen licht voor mountainbikeparcours Bentwoud Sport 27 jun, 08:22
Afbeelding
Nieuwe opzet nieuwighedenkeuring op Plantarium|Groen-Direct Nieuws 24 jun, 12:57
Afbeelding
VOA brandt plannen GL af: ‘ridicuul’ Politiek 24 jun, 11:23
Afbeelding
Nadenken over bouwen bebouwde kom Nieuws 24 jun, 10:29
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun, 10:07
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief