Burgemeester Liesbeth Spies en Peter Menken staan klaar bij de Japanse trommel, aangekondigd door Laura Vlasblom.
Burgemeester Liesbeth Spies en Peter Menken staan klaar bij de Japanse trommel, aangekondigd door Laura Vlasblom. (Foto: Morvenna Goudkade)

Van melk naar zoutjes: Menken Orlando terug in Hazerswoude

Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP - Het was een enorm spektakel en duurde drie dagen: de grand opening van Menken Orlando in Hazerswoude-Dorp. Het bedrijf, Europees marktleider in Japanse zoutjes, bouwde een nieuwe verpakkingsfabriek op het International Trade Center, inclusief luchtbrug voor grondstoffenvervoer. Vrijdag was er een spectaculaire openingsact, met een hoofdrol voor de Alphense burgemeester Liesbeth Spies.

Morvenna Goudkade 

Spies noemt zichzelf vrijdag in haar speech ‘de assistente van meneer Peter Menken’, want ze doet de opening samen met de 85-jarige vader van de huidige eigenaren. Zoons Robert en Peter-Paul Menken zitten in de directie, samen met Jan van der Horst. 

Op het terrein van Menken Orlando is een enorme tent neergezet, er zijn hapjes, met een Japanse twist, er is een dj, een saxofonist, serveersters gaan rond met drankjes. Gasten arriveren schuilend onder paraplu’s, want de regen komt met bakken uit de hemel. Maar het wordt droog, voorspelt Robert Menken. “Om vijf uur stopt de regen.”

Speeches en cadeaus

Intussen vermaken de genodigden, waaronder heel veel medewerkers van het bedrijf, zich prima in de tent. Burgemeester Spies feliciteert de familie Menken met de opening van hun nieuwe fabriek. Er worden speeches gehouden en cadeaus aangeboden. Menken Orlando was eerst gevestigd in Den Haag en Groningen, maar heeft inmiddels bijna alles verhuisd naar de nieuwe fabriek. Er blijft nog wel een kantoor in Den Haag. In Hazerswoude-Dorp wordt nauw samengewerkt met transportbedrijf Windhorst Transport, inmiddels ook met de nieuwe luchtbrug die de twee bedrijven letterlijk met elkaar verbindt. Hoog boven de weg worden zo grondstoffen vervoert, met een elektrische shuttle. 

‘We houden van het bedrijf, dus we zijn meegegaan’

De geschiedenis van het bedrijf gaat ver terug, tot de grootvader van Peter Menken, die opgroeide in het Hazerswoudse Rietveld en met melkbussen rondging langs de boeren, zo ontstond Menken Melk. Toen dat stopte ging de familie over op producten als ontbijtmixen, noten, zaden en rijstzoutjes. Peter Menken nam het bedrijf Orlando over, dat al samenwerkte met Windhorst. Na de overname werd de naam Menken Orlando en ging de samenwerking met Windhorst verder. 

Laura Vlasblom

Intussen is de regen inderdaad gestopt en wordt iedereen uitgenodigd naar buiten te gaan, daar staan grote Japanse trommels opgesteld. Presentatrice Laura Vlasblom, van de voormalige meidengroep Frizzle Sizzle, kondigt de openingsact aan, terwijl er glazen roze champagne worden uitgedeeld. Menken senior en Spies slaan met volle kracht op een enorme trommel en vervolgens barst er een spectaculaire show, met muziek, Japanse drum-act, luchtacrobaten, vlammenwerpers en confettikanonnen. 

Nieuwe collega’s

Na afloop van de show komt de dj weer terug. Enkele vrouwelijke medewerkers staan lekker te swingen. “Wij houden van dansen”, roept Yvonne, terwijl haar collega Ilona probeert enkele mannelijke collega’s op de dansvloer te krijgen. Dat gaat moeizaam, maar een paar andere dames hebben er wel zin in. Ze werken al jaren bij het bedrijf, vertelt Yvonne. “Ik doe de labels. Ilona is operator voor de ontbijtnootjes.” Ze werkten eerst in Den Haag, maar zijn meeverhuisd toen de nieuwe fabriek in gebruik werd genomen. “We vonden het eerst niet zo leuk”, bekent Yvonne. “Zelf woonde ik op vijf minuten van mijn werk, maar ja, al die jaren, dat gooi je niet zomaar weg. We houden van het bedrijf, dus we zijn meegegaan.” Of ze een oproep mogen doen? Want ze zoeken nog collega’s. “Een nieuwe operator en productiemedewerkers”, zegt Ilona. “En er zijn nog meer vacatures.”

Het is een leuk bedrijf, vinden de dames. Maar nu is het tijd voor nog een drankje en lekker dansen met de dj.

Spektakelshow tijdens de grand opening van Menken Orlando

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen Cultuur 27 jun, 13:26
Afbeelding
Wielrenner Roy Hoogendoorn ook goed in nationale titelstrijd Sport 27 jun, 12:27
Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Afbeelding
Groen licht voor mountainbikeparcours Bentwoud Sport 27 jun, 08:22
Afbeelding
Nieuwe opzet nieuwighedenkeuring op Plantarium|Groen-Direct Nieuws 24 jun, 12:57
Afbeelding
VOA brandt plannen GL af: ‘ridicuul’ Politiek 24 jun, 11:23
Afbeelding
Nadenken over bouwen bebouwde kom Nieuws 24 jun, 10:29
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun, 10:07
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief