Gemeente Alphen zoekt nieuwe kinderraad, kinderburgemeester en kinderwethouders

Nieuws
Safae Ahannay is de tweede kinderburgemeester.
Safae Ahannay is de tweede kinderburgemeester. (Foto: gemeente Alphen)

ALPHEN - De gemeente is begonnen met de werving voor een nieuwe kinderraad, kinderburgemeester en kinderwethouders voor het schooljaar 2022-2023. Kinderen die na de zomervakantie naar groep 8 gaan, kunnen zich aanmelden als kinderburgemeester.

Dit kan sinds maandag 23 mei tot en met 12 juni 2022 via www.alphenaandenrijn.nl/kinderburgemeester. Het aanstellen van een nieuwe kinderraad gaat via de scholen. “De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen meepraten over zaken die belangrijk voor hen zijn. Vandaar dat we in 2019 zijn begonnen met een kinderraad, een kinderburgemeester en kinderwethouders”, meldt de gemeente. “De kinderraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van B&W over zaken die voor kinderen belangrijk zijn in de eigen leefomgeving, zoals speelvoorzieningen, veiligheid en wonen. De kinderraadsleden kiezen ook eigen onderwerpen die zij tijdens hun kinderraadsperiode onder de aandacht brengen bij wethouders.” 

Op maandag 23 mei bezocht burgemeester Liesbeth Spies groep 7 van basisschool het Mozaïek. Dit bezoek was de aftrap voor de werving van een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester voor het schooljaar 2022-2023. De burgemeester legde de kinderen uit wat het werk als raadslid en burgemeester inhoudt. En hoe dat er voor een kinderraad en kinderburgemeester ongeveer uit ziet.

Op 30 juni 2021 is Safae Ahannay gekozen als tweede kinderburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ongeveer een keer per maand gaat zij op pad. Meestal met burgemeester Spies of een wethouder. Bijvoorbeeld om een nieuw buurthuis te openen samen met de burgemeester, of een nieuwe speeltuin. Of om namens kinderen een krans te leggen bij de dodenherdenking op 4 mei. Het e-mailadres kinderburgemeester@alphenaandenrijn.nl is speciaal voor kinderen uit de gemeente om vragen te stellen of om met een idee te komen.

Tijdens de selectiedag van vorig jaar voerden de kandidaat-kinderburgemeesters drie opdrachten uit. Ze moesten een interview geven aan een journalist van Studio Alphen, een opening verrichten samen met wethouder Gert-Jan Schotanus en een speech houden voor de Kinderraad. Safae was erg blij met haar benoeming. “Het is echt geweldig, want er was best hele goede concurrentie en dan verwacht je niet dat je het wordt. En dat besef je nu nog niet helemaal”, zei ze daarover tegen deze krant.