‘Een tuin moet passen bij de mensen die er wonen’

Nieuws
Afra van Ruiten ontwerpt groene tuinen en geeft op Open Kwekerijdag (18 juni) gratis tips en tuinschetsservice
Afra van Ruiten ontwerpt groene tuinen en geeft op Open Kwekerijdag (18 juni) gratis tips en tuinschetsservice (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP - Je wilt je tuin vergroenen, maar hoe pak je dat aan? Afra van Ruiten (58) uit Alphen helpt mensen graag op weg, met gratis tuinschetsservice en advies voor een groenere tuin. Op 18 juni is ze aanwezig op Open Kwekerijdag en kunnen mensen langskomen. Afra, afgestudeerd in industrieel ontwerpen aan TU Delft, ontdekte dat ze meer van planten houdt dan van industrie en is nu ontwerpster van groene tuinen.

Morvenna Goudkade

Ze is gevraagd door de gemeente Alphen, om mensen te helpen bij vergroenen, vertelt Afra. “Dat is is in het kader van Operatie Steenbreek, bekend van tegel eruit, plant erin. Ik geef tips voor meer groen en biodiversiteit in de tuin.”

‘Groen maakt me gelukkig, ik geloof in kringlopen van de natuur’

Onlangs was Afra in de bibliotheek in Alphen en bij Kunst & Groen in Boskoop. Op zaterdag 18 juni staat ze op Open Kwekerijdag in Boskoop/Hazerswoude. Mensen kunnen dan bij haar langskomen, zegt de Alphense. “Neem een plattegrond mee van je tuin, met afmetingen, en ook wat foto’s. Ik maak dan een tuinschets met tips die je tuin vergroenen. Ook geef ik informatie over gemeentelijke subsidieregelingen, bijvoorbeeld voor regentonnen en groendaken.”

Afra was als kind al met planten bezig en ook met technisch tekenen, want haar vader was aannemer en werkte op een tekenbord, wat kleine Afra ging nadoen. Ze had veel aanleg voor exacte vakken en daarom leek het logisch dat ze naar een technische universiteit zou gaan. Ze koos voor industrieel ontwerpen aan de TU Delft, lekker aan de slag met een tekenbord. Na haar studie ging ze werken in de industrie, maar dat beviel helemaal niet. “In die tijd was ik spelenderwijs al tuinen aan het tekenen. Het begon met mijn broer, die zei: jij bent van de plantjes, kun jij een tuin voor mij ontwerpen? Ook andere mensen vroegen om hulp bij hun tuin. Ik vond bezig zijn met tuinen veel leuker dan mijn werk als industrieel ontwerper.”

‘Ga onder een boom zitten als het heet is’

Als ze een gezin krijgt, heeft ze minder tijd voor de tuinen, maar ze volgt opleidingen op het gebied van plantenkennis en tuinontwerp. Uiteindelijk begint ze in 2006 voor zichzelf, met De Ontwerpsalon.

Afra is naast haar werk als tuinontwerpster, ook vaak als vrijwilligster actief. Zo is ze lid van de Alphense IVN-werkgroep voor vrijwillig landschapsbeheer. Met de werkgroep is ze te vinden in de hele gemeente, vertelt ze. “We gaan van het Zegerslootgebied in Alphen tot het Bedelaarsbos en de houtakkers in Boskoop.” 

Wat groen voor haar betekent? “Groen maakt me gelukkig. Uit onderzoek blijkt dat groen echt heel belangrijk is voor mensen, dat geldt ook voor mijzelf. Ik geloof in kringlopen van de natuur, in circulariteit en balans. Daarom wil ik plekken groener en prettiger maken voor mensen, planten en dieren.” Groen in je eigen buitenruimte is zo fijn, zegt de bevlogen tuinontwerpster. “Dat je onder een boom kunt zitten, als het heet is. Een boom ademt, er is veel koele zuurstofrijke lucht. Het is ook heerlijk om water in je tuin te hebben, een vijver of een wadi, dat is een verdieping waar water heen kan stromen.” Een tuin moet passen bij de mensen die er wonen, vindt Afra. “Vroeger had ik een zandbak en een vlonder voor de kinderen, dat werd later een border met planten. Zo kun je spelen met je tuin, naar gelang je situatie. Bij de tuinschetsservice vraag ik altijd: wat wil je op dit moment doen in je tuin? Dat teken ik in en dan zo groen mogelijk.” 

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 391