‘Bij een wedstrijd moet je focussen op het hier en nu’

Nieuws
Wielrenner Roy Hoogendoorn heeft zijn fietshelm bijna dagelijks nodig, bij wedstrijden en trainingen. Op 24 juni doet hij mee aan het NK Wielrennen.
Wielrenner Roy Hoogendoorn heeft zijn fietshelm bijna dagelijks nodig, bij wedstrijden en trainingen. Op 24 juni doet hij mee aan het NK Wielrennen. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Tot voor kort deed Roy Hoogendoorn (20) álles: schaatsen, skeeleren en wielrennen. Het Boskoopse sporttalent kon niet kiezen en ging van schaatsmarathon naar skeelercup en wielerkoers. Inmiddels heeft hij de knoop doorgehakt en ligt de focus helemaal op het fietsen. Op 24 juni doet Roy mee aan het NK Wielrennen. Op de landelijke ranglijst van zijn categorie, de beloften onder 23 jaar, staat hij op de derde plaats.

Morvenna Goudkade

De 20-jarige student weet dat de ogen op hem gericht zijn: als het goed gaat op het NK kan hij zomaar in een continentaal team komen, als semiprof. Maar Roy laat zich niet snel gek maken. “Ik wil gewoon de wedstrijd zo goed mogelijk rijden. Dat gaat het beste door te focussen op de sport zelf, het hier en nu, en niet op randzaken.”

‘Ik ging als eerste over de finish, superblij en handen in de lucht’

Er zijn al contacten met continentale teams, onthult het wielertalent. ”Ze hebben wel interesse. Als ik goed presteer op het NK, telt dat zeker mee.” Hij is van plan om een pauze in te lassen in zijn studie, mocht zich een kans voordoen. “Als ik in een continentaal team kan komen, laat ik dat niet lopen. Ik heb de eerste drie jaar van mijn studie bijna afgerond; dan heb ik mijn bachelor. De tweede fase, de masteropleiding, kan ik op een later moment doen. Ik wil nu alle kansen pakken.”

‘Ik wil prestaties neerzetten, maar ook plezier hebben’

Er is geen twijfel meer, zegt Roy. Lange tijd wist hij niet of hij vooral een schaatser of een wielrenner was, maar nu is de keuze gemaakt. 

“Als kind ging ik op schaatsen en daar was ik best goed in, net als in skeeleren. Ter ondersteuning van het schaatsen ging ik wielrennen, maar daar was ik in het begin helemaal niet goed in. Totdat het wielrennen ook steeds beter ging. Sinds vorige zomer gaat het zelfs heel erg goed. En nu heb ik besloten om vol voor het wielrennen te gaan.”

Waarom wielrennen? Roy hoeft maar terug te denken aan zaterdag 4 juni toen won hij een belangrijke wedstrijd: de Wageningse Muur, een wielerkoers rond de Wageningse Berg, 36 rondjes met een hoogteverschil van 30 meter. “Ja, die wedstrijd heb ik gewonnen. Ik zat al snel in de kopgroep. Dan is het belangrijk om jezelf niet op te blazen, maar energie te houden voor de eindsprint. De laatste ronde ben ik op kop gaan rijden, de andere jongens in mijn wiel. De laatste paar honderd meter vol gas en toen ging ik als eerste over de finish. Superblij en handen in de lucht.” 

Hij heeft veel plezier in zijn sport, zegt Roy. Heel belangrijk, volgens hem. “Als ik iets doe, wil ik het goed doen en er zoveel mogelijk uithalen. Natuurlijk wil ik prestaties neerzetten, maar ik wil ook plezier hebben. Als dat er niet is, houd je het niet vol.” Naast de sport is er ook zijn studie: farmacie. Gericht op de toekomst na het wielrennen, want dat houdt ooit op, weet Roy. “Ik wil daarna ook interessant werk doen, liefst in de zorg. Bij farmacie gaat het erom hoe medicijnen werken, dat spreekt me erg aan. Ik kan verschillende kanten op met de studie, maar het liefst ga ik voor ziekenhuisapotheker.”

Voorlopig is hij dagelijks bezig met zijn sportcarrière. Is er nog tijd over voor een sociaal leven? “Nou, dat schiet er wel een beetje bij in. Naast trainen en studie is het soms lastig om met vrienden af te spreken. Maar ik probeer het wel bij te houden. Of ik dan ook een biertje drink? Ja hoor, af en toe moet dat wel kunnen.” 

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 392