Honderdste rit oldtimerclub: ‘Voor wiebelgevoel en nostalgie’

Nieuws
Jan van der Slik (re) met zijn Lelijke Eend en Fons Dolle met zijn Mercedes op het plein van De Juffrouw.
Jan van der Slik (re) met zijn Lelijke Eend en Fons Dolle met zijn Mercedes op het plein van De Juffrouw. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP – Lekker met z’n allen ritten rijden door de regio, mét de oldtimer welteverstaan. De leden van de Holland Oldtimer Touringclub (HOT) zijn er dol op. Met Pinksteren was de honderdste rit en dat was zeker niet de laatste. De club, onder aanvoering van Fons Dolle (67) en Jan van der Slik (75), denkt voorlopig niet aan stoppen.

Morvenna Goudkade

De jubileumrit op Eerste Pinksterdag was een geslaagde happening, vertelt het tweetal. Met een recordaantal leden, met speciale jubileumtaartjes bij de start en een bijzonder bezoek onderweg aan het Healey Museum in Vreeland. Dat is gewijd aan het legendarische Britse automerk Healey, met als paradepaardje de Austin Healey. Smullen voor de liefhebbers, zeggen Dolle uit Zoetermeer en Van der Slik uit Hazerswoude-Rijndijk.

‘We hebben een stoere dame in een Westfield, een Britse sportwagen’

Voorzitter Fons Dolle en secretaris Jan van der Slik zijn de gangmakers bij de touringclub, met zo’n 70 leden. Niet alleen vormen ze het bestuur, ook zetten ze de maandelijkse toertochten uit. En natuurlijk rijden ze zelf ook altijd mee. 

Op het pleintje voor dorpshuis De Juffrouw, vast vertrek- en aankomstpunt, staan hun bolides al opgesteld.  “Ik had vroeger een Citroën DS”, vertelt Van der Slik. “In Frankrijk gevonden en opgeknapt. Dat opknappen heeft vijftien jaar geduurd, in 2005 kon ik eindelijk de weg op. Maar toen kwam ik een Lelijke Eend tegen, een 2CV6 uit 1984. Die heb ik omgebouwd, op nieuw chassis, en daar rijd ik nu mee.”

Wat er zo leuk is aan de Eend? Van der Slik, met glinsterende ogen: “Het wiebelgevoel. Deze auto heeft een geweldige vering. En ook het schakelen is prachtig.” Dolle is al net zo geestdriftig over zijn Mercedes-Benz 250 CE coupé, uit 1970. “Rijden in deze auto is pure nostalgie. Het geeft een heel andere beleving, je komt gelijk tot rust. En andere automobilisten vinden hem ook leuk: ik krijg onderweg allemaal duimpjes.” 

Fantastisch

Waar de Mercedes nog lekker mee kan komen in het verkeer, haalt de Eend de 100 kilometer per uur niet meer. “Maar dat maakt niet uit”, zegt eigenaar Van der Slik. “Naar Oostenrijk gaan we met onze gewone auto, met de Eend kom ik de bergen niet meer op. Maar voor tochtjes in de omgeving is het fantastisch.”

De Holland Oldtimer Touringclub werd in 2006 opgericht door oldtimerliefhebber Jaap van der Breggen en enkele medestanders. De club kent al jaren een stabiel ledenaantal, met veel belangstelling voor de maandelijkse tourritten. “We houden allemaal van oldtimers, dus dat geeft al verbinding, maar het is ook een gezellige vriendenclub geworden. Zo’n tourrit, op de eerste zondag van de maand, dat willen mensen niet missen. Ook onlangs, op Eerste Pinksterdag. Op familiebezoek? Niks ervan, lekker naar de HOT.”

De 70 leden beschikken met elkaar over een indrukwekkende collectie oldtimers. Dolle heeft er de boeken op nageslagen. “Onze leden rijden in zo’n 25 verschillende automerken, van Chevrolet Corvette, Chrysler, Lotus en Porsche tot Daf, Dodge, MG en Jaguar. En we hebben ook Renault, Volvo, BMW, Opel, Simca en Nissan, allemaal ouder dan 25 jaar.”

Wie de leden zijn? Vooral mannen besturen de bolides. De dames komen mee als bijrijder. Dolle: “We hebben twee vrouwelijke leden die zelf hun oldtimer rijden: een dame met een Fiat 500 en een dame met een Westfield, dat is een Britse sportwagen die rijdt als een beest. Heel stoer. We willen wel meer dames achter het stuur, dus bij deze een oproep.” Van der Slik zoekt nog mensen die willen helpen bij het uitzetten van de toertochten. “We staan open voor mensen met nieuwe ideeën.”

Fons Dolle (l) en Jan van der Slik zijn de gangmakers bij de Holland Oldtimer Touringclub (HOT)