Marlen Visser en haar dochter Ginger beschrijven de gevaarlijke gevolgen van het gebruik van lachgas.
Marlen Visser en haar dochter Ginger beschrijven de gevaarlijke gevolgen van het gebruik van lachgas. (Foto: aangeleverd Kluitman)

Geboren Hazerswoudse Marlen schrijft boek over lachgasgebruik

Nieuws

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De in Hazerswoude-Rijndijk geboren Marlen Visser (53) brengt deze maand een boek uit over lachgasgebruik. Het verhaal, Verraderlijk Patroon geheten, snijdt een actueel thema aan, waarover volgens haar nog niet eerder een boek is verschenen: de gevaarlijke gevolgen van het gebruik van lachgas. Marlen schreef de novelle in nauwe samenwerking met haar dochter Ginger (22). Van de Kluitman-novelles zijn inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Bart van der Spek

“Mijn dochter heeft het onderwerp en de verhaallijn mede bedacht. Ook heeft ze mee geredigeerd, zodat de tone of voice van jongeren goed naar voren komt”, begint Marlen te vertellen. “Het gaat dan om bepaalde uitspraken en ook is het taalgebruik aangepast voor jongeren. Er zijn veel dialogen en ik gebruik kortere zinnen. Dit om ervoor te zorgen dat jongeren meegaan in verhaal. Het is heel toegankelijk met hier en daar wat humor. Ginger en ik hebben het dus echt samen geschreven: een moeder- en dochtertraject, en er veel plezier in gehad.”

Marlen is ook mede door haar dochter in het schrijversvak gerold. “Ik hielp haar met het schrijven van haar boek toen ze 11 jaar was. Het creëren van creatieve teksten vind ik een leuk proces. Toen zij er van de ene op de andere dag mee stopte, ben ik zelf begonnen en heb ik er serieus werk van gemaakt. Het was daarvoor nooit mijn ambitie.” De schrijver heeft al succes gekend. Haar thrillerdebuut Stem! werd in 2016 genomineerd voor de Schaduwprijs en haar thriller Noodlot behaalde de tweede plaats bij de verkiezing ‘De Beste Nederlandse VrouwenThriller 2020’.

Marlen hoorde van haar dochter over het gebruik van lachgas onder jongeren. “Ze heeft vrienden die het wel eens gebruikten. Zij kent ook iemand die er problemen door had. Ik hoop dat het boek op scholen wordt gebruikt om over het onderwerp te praten; het is belangrijk. Lachgas is namelijk hartstikke verslavend. Ik heb verhalen gehoord dat jongeren al na 10 ballonnetjes steeds inhaliger worden om weer een nieuwe te nemen: ze kunnen dan simpelweg niet meer stoppen. Verder hoop ik dat meer jongeren gaan lezen. Het verhaal is spannend, dus het kan daaraan bijdragen. Woensdag 22 juni (vandaag-red) is de dag van de lancering op mijn middelbare school en tevens die van mijn dochter. We geven dan een alternatieve les.” Een vergelijking met de boeken van Carry Slee is snel gemaakt. Slee bespreekt onder andere het gebruik van XTC. Marlen vindt de vergelijking een compliment. “Ik heb al gehoord dat mijn boek Carry Slee-achtig is. Ik hoop op een verfilming.”

Het verhaal

Luca (18) heeft net haar havodiploma behaald en begint aan een vakantiebaantje in het casino. Ze wordt opgenomen in een groep bevriende collega’s, waarmee ze regelmatig na het werk afspreekt. Tijdens die nachten wordt er niet alleen flink gedronken, maar wordt er ook vrijwel elke keer lachgas gebruikt.

Verraderlijk patroon 112 pagina’s Kluitman | isbn 978 90 206 9656 1

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bewoners waarschuwen voor dierenbeul Nieuws 16 aug, 11:13
Afbeelding
‘Van lekker zingen krijg ik een bak met energie’ Nieuws 16 aug, 09:37
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla: encore, tekenen, theater en website bouwen Cultuur 16 aug, 08:59
Afbeelding
Spaargeld over? De tips voor een slimme investering Algemeen 16 aug, 08:58
Afbeelding
Van Castellum naar Coliseum: ‘Dit komt wel binnen’ Cultuur 15 aug, 14:44
Afbeelding
Verdeeldheid bouw zwembad Algemeen 15 aug, 13:52
Afbeelding
Openingsfestival cultureel seizoen en Straatmuzikantenfestival in het centrum Cultuur 15 aug, 12:14
Afbeelding
Meedoen aan gratis bridgeclinic Sport 15 aug, 11:23
Afbeelding
Beachvolleybaltoernooi in Leimuiden Sport 15 aug, 10:59
Afbeelding
Mode door de eeuwen heen zien in Archeon Cultuur 15 aug, 10:34
Afbeelding
De Waanzinnige Boomhut zien in Castellum Cultuur 15 aug, 10:16
Afbeelding
Extra water bij huttenbouwweek op nieuwe locatie aan de Olympiaweg Cultuur 15 aug, 10:00
Afbeelding
Teus de Kruyf: ‘Ik doe graag iets terug voor de maatschappij’ Sport 15 aug, 09:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief