Greenport-wethouder Anouk Noordermeer opent Open Kwekerijdag, door samen met Greenport-vrouw Helma van der Louw vacatures op te hangen op het Carrrièreplein.
Greenport-wethouder Anouk Noordermeer opent Open Kwekerijdag, door samen met Greenport-vrouw Helma van der Louw vacatures op te hangen op het Carrrièreplein. (Foto: Morvenna Goudkade)

Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag

Nieuws

BOSKOOP/HAZERSWOUDE - Het is een jaarlijkse traditie: Open Kwekerijdag. Bedrijven openen dan hun deuren voor een inkijkje op de kwekerij. Zaterdag 18 juni was de elfde editie, met duizenden bezoekers. Die konden niet alleen terecht voor planten, maar ook voor banen. De sector zit te springen om medewerkers.

Morvenna Goudkade

Open Kwekerijdag wordt dit keer gehouden in Boskoop West en Hazerswoude. Daar doen zeven bedrijven mee. Een van de bedrijven is Gebr. Van der Salm, bekend van de lavendel. De lavendelplanten ontbreken niet, maar in een grote hal is ook een carrièreplein ingericht, met zo’n 80 vacatures van kwekers, handelaren en toeleveranciers. 

Alle vacatures staan ook op het nieuwe online platform Boskoopwerkt.nl. Wethouder Anouk Noordermeer (42) kent het platform al. Ze is inmiddels een maand in functie en enthousiast over de groene sector, zegt ze. 

‘Er zijn banen op alle niveaus’

Noordermeer wordt geïntroduceerd door Linda Hoogendoorn, directeur van Varb, online handelsplatform voor de boomkwekerij. “We hebben hier een gave gast, onze nieuwe wethouder voor de Greenport”, roept Hoogendoorn. De wethouder, stralend in het hemelsblauw, heeft er zin in: “Als ik zie wat hier gebeurt, dat doet mijn ondernemershart sneller kloppen. Ik zie heel veel innovatie en ontwikkeling. Ik zie ook de grootste uitdaging: goed geschoold personeel. Dat het bedrijfsleven hierin nauw samenwerkt met het onderwijs, vind ik heel belangrijk.” 

Ze opent vervolgens Open Kwekerijdag samen met Helma van der Louw, die het evenement tien jaar lang organiseerde. Noordermeer en Van der Louw plakken samen vacatures op het bord. 

Mooie banen

Op het Carrièreplein staat ook Bianca de Jong (35), net als de rest van het organisatieteam gehuld in een oranje shirt. “Waarom ik hier ben? Ik wil me hard maken voor de werkgelegenheid in onze sector. Om te laten zien hoeveel mooie banen er zijn.” De kwekersdochter werkt zelf als internationaal accountmanager bij GROEN-Direkt. “Je ziet dat groeikansen van bedrijven stagneren door vacatures die niet vervuld kunnen worden”, zegt De Jong. “Dat gebeurt in meer sectoren, maar ook in de boomkwekerij. Ik ga met bezoekers in gesprek over de mogelijkheden in de branche.”

Ze laat wat vacatures zien die aangeplakt zijn op de grote borden op het Carrièreplein. “Er zijn banen op alle niveaus, van leerling boomkweker tot operator, van potter en stekmaker tot logistiek medewerker en accountmanager. Vaak is ervaring in de branche niet nodig en worden mensen intern opgeleid.” Ze merkt dat de bedrijven zelf steeds creatiever worden. Zoals D.J. Hendriksen, een van de deelnemende bedrijven aan Open Kwekerijdag, die zich niet wil blindstaren op jongeren die niet te vinden zijn. “Zij zoeken juist fitte 60-plussers voor werk op de kwekerij”, vertelt De Jong. 

Carrièreswitch

Terwijl mannenkoor De Troubadours uit Hazerswoude-Dorp een optreden geeft in de enorme hal, spreekt De Jong mensen aan die een kijkje komen nemen. “Ik sprak al een dame die in de gezondheidszorg werkt. Ze gaf aan dat het werk er niet leuker op wordt, vanwege de personeelstekorten in de zorg. Het geeft veel stress. Ze overweegt om een switch te maken. Ook dat zien we veel: carrièreswitchers.”

Daar weet Peet Stolwijk, docent en coördinator bij onderwijsinstelling Yuverta, alles van. Hij staat op het Carrièreplein met een kraam vol opleidingen, samen met Anja van Tilburg, projectleider bij Greenport Boskoop. “Wij hebben hier drie opleidingen, waarbij je werken en leren combineert”, zegt Stolwijk. “Mensen gaan meteen aan de slag en worden opgeleid als boomkwekerijmedewerker of als hovenier. Er zijn diverse niveaus, dus kansen volop.”

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.