Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand

Nieuws
Richard Brand biedt de petitie aan, aan wethouder Anouk Noordermeer.
Richard Brand biedt de petitie aan, aan wethouder Anouk Noordermeer. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Voorafgaand aan de vergadering van de Alphense gemeenteraad van donderdag 16 juni heeft Richard Brand, voorzitter van de Stichting Kledingbank Groene Hart, een petitie aangeboden aan VVD-wethouder Anouk Noordermeer. Door de sterke groei in de afgelopen periode is het huidige pand in gebouw de Jozef aan de Hoflaan veel te krap.

Rob Langerak

De ruimte in de kapel van het voormalige bejaardenhuis ziet er weliswaar uit als een kledingwinkel, maar afrekenen is er niet bij voor de klanten die hiervoor in aanmerking komen. Dit zijn mensen met een inkomen dat niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm of er zijn aantoonbare, hoge schulden met als gevolg een minimaal besteedbaar inkomen. Om in aanmerking te komen voor een gratis kledingpakket moet het formulier op de website van de kledingbank worden ingevuld. Dit kan de aanvrager zelf doen of samen met een maatschappelijke instantie zoals WMO, Tom in de buurt, GGZ, kerken en moskeeën en bewindvoerders. Brand vertelt dat de aangeleverde gegevens eerst  worden verwerkt en daarna contact wordt opgenomen voor het maken van een afspraak.

De Kledingbank is in 2018 als een particulier initiatief begonnen als de kledingschuur en wordt mogelijk gemaakt door sponsors en vrijwilligers. De stichting geeft goede bruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar zelf niet (meer) kunnen betalen.

Wie kleding over heeft, kan dit verpakt in vuilniszakken inleveren tijdens de openingstijden op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur. De kleding wordt door vrijwilligers op maat en type kleding gesorteerd. In de winkel kunnen zij die kleding nodig hebben, op een prettige en ongedwongen manier kosteloos een vast kledingpakket uitzoeken. Brand voegt toe: “Naast kleding nemen we ook schoenen, tassen, riemen, hoeslakens, dekbedovertrekken, handdoeken en badlakens in. Aan klerenhangers en speelgoed is geen behoefte.” 

Vluchtelingen

Eind 2021 had de Kledingbank nog 650 klanten, maar dit is – mede door de komst van 125 Oekraïense vluchtelingen – explosief gegroeid, want onlangs is de 1.000ste klant ingeschreven. De zakken en dozen kleding staan achter de schermen tot aan de plafonds opgestapeld, zelf in douches, toiletten en het kantoor waar de administratie wordt gedaan. Daardoor kan de stichting ook amper voldoen aan de eisen van de Arbowetgeving voor de dertig vrijwilligers. 

Daarom zijn eerder alle politieke partijen uitgenodigd om de situatie te bekijken en is in februari 2022 samen met de Socialistische Partij een petitie gestart voor een nieuw pand. Volgens fractievoorzitter Iris van der Kolk moet de gemeente zoeken naar een groter pand zonder bestemming, waarin ook meer vrijwilligers kunnen helpen. “Liefst een locatie waar winkel en magazijn samen gehuisvest kunnen worden, maar een tussenoplossing met een aparte winkel en opslag kan ook. Daar maken wij ons hard voor.”

Grote groep

Bestuur en vrijwilligers waren op donderdag 16 juni met een grote groep naar het gemeentehuis getogen. Zij waren daarbij gehuld in T-shirts met het logo en met viltstift ingevulde nummers van het aantal klanten. In zijn betoog bij het aanbieden van de petitie aan wethouder Noordermeer, wees Brand onder andere op het feit dat de huidige winkel voor gebruikers van scootmobielen door de smalle paden niet toegankelijk is en dat er in de winkel geen ruimte meer is voor voldoende kleding, schoenen en kinderkleding tot maat 110. Hij benadrukte tevens dat er in het magazijn maar ruimte is voor twee vrijwilligers om de kleding te sorteren. Na zijn speech gingen de shirts uit en werden die (toepasselijk) in een bananendoos aan wethouder Noordermeer aangeboden. Zij benadrukte de hartenkreet goed te begrijpen en belooft samen met de kledingbank in gesprek te gaan om de behoefte te inventariseren.