Wethouder Ines de Ridder en leerlingen bezochten de Nieuwkoopse plassen.
Wethouder Ines de Ridder en leerlingen bezochten de Nieuwkoopse plassen. (Foto: gemeente Nieuwkoop)

Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen

Nieuws

NIEUWKOOP - Wethouder Ines de Ridder van de gemeente Nieuwkoop heeft op vrijdag 17 juni de Nieuwkoopse Plassen bezocht. Samen met leerlingen van basisschool de Veenvogel uit Nieuwveen deed zij onderzoek naar de waterkwaliteit in het gebied. Dit in het kader van de ‘Waterdagen’, een gezamenlijk programma van Natuurmonumenten en de gemeente Nieuwkoop. De wethouder blikt tevreden terug.

De Ridder: “De Nieuwkoopse Plassen zijn enorm belangrijk voor onze gemeente, niet alleen om op te recreëren, maar ook vanwege de natuur die we met elkaar moeten beschermen. Tijdens de Waterdagen leren kinderen spelenderwijs meer over dit mooie en belangrijke gebied in onze gemeente.”

‘Dit vergeten ze hun leven niet’ - Lerares Hester de Ruiter

Schoon Water

De Waterdagen is een programma dat jaarlijks de groepen 7/8 van basisscholen uit alle kernen van de gemeente Nieuwkoop uitnodigt om de Nieuwkoopse Plassen op te gaan. Met hun klas varen ze het gebied in om gewapend met een zoekkaart, schepnetje en loeppotje op zoek te gaan naar alle plantjes en dieren die er in het water voorkomen. In totaal hebben zo’n 500 scholieren het water gemeten. Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten: “Veel planten en beestjes vind je in iedere sloot, maar er zijn er bij die alleen in echt schoon water voorkomen. Denk daarbij aan het schrijvertje of verschillende kranswieren. De scholieren gaan op zoek naar die soorten en controleren daarmee de waterkwaliteit in het gebied.”

Trots

De scholieren nemen het gebied onder de loep, en vinden deze bijzondere soorten. De wethouder is blij met het resultaat. “Als ware onderzoekers stappen de leerlingen aan boord om te ontdekken, welke dieren en planten er allemaal in het gebied leven en hoe belangrijk schoon water is voor de natuur en voor de gezondheid van mensen.”

Waardevol

In totaal doen er dit jaar 526 leerlingen mee met de Waterdagen, van in totaal 10 basisscholen uit de gemeente Nieuwkoop. Lerares Hester de Ruiter van groep 7 van de Veenvogel in Nieuwveen vindt de Waterdagen zeer waardevol. “Al jaren gaan wij mee tijdens de waterdagen. Ik kan zelf in de klas uitleggen wat het belang van schoon water is, maar het is veel leerzamer wanneer mijn leerlingen dit zelf op het water gaan onderzoeken. En los van de waterkwaliteit leren ze ook over de otter, de geschiedenis van het gebied en alle vogels die hier voorkomen. Dit vergeten ze hun leven niet”, vertelt ze enthousiast.

Watersafari

De Waterdagen zijn achter de rug, maar iedere woensdag varen de boswachters uit om kinderen en hun ouders het gebied in te gaan. Tijdens deze Watersafari van OERRR ga je op zoek naar alle dieren en planten die leven in de Nieuwkoopse Plassen. Aanmelden hiervoor kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

De leerlingen meten enthousiast het water.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief