Nieuwe opzet nieuwighedenkeuring op Plantarium|Groen-Direct

Nieuws
De jury beoordeelt de planten in de categorie beste marktintroductie.
De jury beoordeelt de planten in de categorie beste marktintroductie. (Foto: Green Retail Events)

HAZERSWOUDE/BOSKOOP - Tijdens de vakbeurs Plantarium|Groen-Direct op 24 en 25 augustus van 7.00 tot 17.00 uur draait het om tuinplanten. Die twee dagen staat het product van kwekers en veredelaars centraal. Een nieuwighedenkeuring mag dan niet ontbreken op de beurs. Om de keuring nog beter te laten aansluiten bij waar de bezoekers van de beurs naar op zoek zijn, is gekozen voor een nieuwe opzet. 

De nieuwighedenkeuring is exclusief voor deelnemers aan de beurs. In de nieuwe opzet zijn er drie categorieën waarin planten worden gekeurd: beste marktintroductie, beste Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) nieuwigheid en bezoekersfavoriet. Na aanmelding doen alle inzendingen automatisch mee aan de keuring voor de beste marktintroductie. Aanvullend kunnen inzenders kiezen voor de beoordeling door de KVBC voor de beste KVBC nieuwigheid. Voor de bezoekersfavoriet zijn vanuit de aanmeldingen door de beursorganisatie planten genomineerd.

Voor de beste marktintroductie kunnen deelnemers planten en/of concepten aanmelden. “Denk hierbij aan nieuwe marketingconcepten, planten in een biologisch afbreekbare pot, uniek POS-materiaal, of een product dat op de markt echt nieuw is” vertelt de organisatie. “Bij het keuren in deze categorie wordt door de bril van de handel naar de plant/het concept gekeken en zijn punten als houdbaarheid, beschikbaarheid, verantwoord product en passend bij actuele marktbehoefte belangrijk. De jury is samengesteld met deskundigen uit verschillende landen en expertises in het handelskanaal:

Luc De Bruyne (juryvoorzitter), Impact Creator bij ympa en Co-founder van The Green Community (België) Harald van Meurs, eigenaar van AllGreen (Nederland), totaalleverancier voor tuincentraketens Gilles Cailleau, aankoopverantwoordelijke groen bij Groep Sévéa (VillaVerde) (Frankrijk) Erwin Meier, eigenaar van Meier Garten Center (Zwitserland) Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin Nederland Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.”

Nieuwe cultivars kunnen aanvullend voor de beste KVBC Nieuwigheid worden aangemeld. “Een onafhankelijke en deskundige KVBC-jury doet de keuring. Ze beoordeelt de planten visueel op sierwaarde, zoals bloemkleur, bloeitijd en -periode, bladkleur, vorm van de plant. Maar ook op eigenschappen zoals gezondheid en vermeerdering.

De bezoekersfavoriet is een beoordeling door de bezoekers van de beurs. Vanuit de beursorganisatie worden uit de aanmeldingen voor beste marktintroductie 10 tot 15 planten genomineerd om aan deze verkiezing mee te doen. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen middels de groene ballen. De aanmelding voor de nieuwighedenkeuring is vanaf heden geopend. Aanmelden gaat via de website van Plantarium|Groen-Direct en kan tot en met 5 augustus. De bekendmaking van de beste marktintroductie en de beste KVBC-nieuwigheid is tijdens de opening van de beurs om 9.00 uur. De bezoekersfavoriet is aan het einde van de beurs op donderdag 25 augustus om 16.00 uur bekend. Locatie is op en rond de GROEN-Direkt hal op het International Trade Centre in Hazerswoude/Boskoop.

Planten zijn de slok tijdens de beurs.