"Ik ben graag in mijn tuin bezig."
"Ik ben graag in mijn tuin bezig." (Foto: Robbert Roos)

Sarah Jongejan: ‘Een uitvaart begeleid ik vanuit mijn hart’

Nieuws

Zevenhoven - In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit de regio van een andere kant kennen. Deze keer: Sarah Jongejan van Sarah Jongejan Uitvaartbegeleiding.

Robbert Roos

Het verdriet weghalen kan ze niet. Maar Sarah Jongejan kan er wel voor zorgen dat de periode rond het overlijden en de uitvaartplechtigheid mooi en bijzonder zijn. “Een uitvaart begeleid ik vanuit mijn hart met oprechte aandacht, tijd en rust”, legt ze uit. “Met een luisterend oor, en alle ruimte om uw eigen invulling te geven zonder vooraf vastgestelde richtlijnen of gewoontes, voor een afscheid zoals u heeft geleefd.” Naast moeder van een volwassen zoon en dochter met wie ze veel samenwerkt, en baasje voor Golden Retriever Bojo, is Sarah ook gediplomeerd verpleegkundige. “Ik werkte meer dan 30 jaar in de zorg maar bedacht me; ga ik dit tot mijn pensioen doen?” Vanaf dat moment begon er iets te kriebelen. Vlak na het overlijden van Sarah haar moeder stond er een advertentie in de krant van Kramer Uitvaartzorg en besloot ze te solliciteren. “Ik vond het allemaal heel spannend, maar ben ook avontuurlijk aangelegd dus zette ik de stap.” 

‘Kan niet staat niet op mijn lijstje’

Toch werd de baan haar, in combinatie met haar toen nog jonge kinderen afgeraden. “Dat vond ik nogal wat want kan niet staat niet op mijn lijstje.” Kramer beloofde haar tien jaar later terug te bellen. “Na dat telefoontje, tien jaar later, heb ik drie weken vakantie opgenomen van mijn werk in de zorg en ben ik mee gaan werken om te kijken of het echt iets voor mij was. Zo kreeg ik een duidelijk beeld van het werk, ook achter de schermen. Vanaf dag een voelde het helemaal goed. Er komt bij een uitvaart veel meer kijken dan men denkt.” Het tijdsbestek waarin alles geregeld moet worden is heel kort. “Een bruiloft is vaak meer dan een jaar van tevoren al gepland. Bij een uitvaart heb je hiervoor maar enkele dagen de tijd. Dus soms is het best ‘stressen’ om alles op tijd voor elkaar te krijgen. De dood is volgens Sarah afschuwelijk, maar kan voor de persoon die komt te overlijden soms ook een vriend zijn als er sprake is van uitzichtloos lijden. “Het moeilijke is dat de persoon wegvalt, maar het houden van gewoon blijft. Ik probeer door mijn persoonlijke aanpak en manier van begeleiden dat de uitvaart aansluit bij ieders wensen zodat nabestaanden na de uitvaart weer verder kunnen en het leven weer kunnen oppakken.” Bij Kramer deed Sarah veel ervaring op, maar toch besloot ze om als zelfstandige verder te gaan. Dat doet ze nu alweer twee jaar met veel voldoening. “Ik geef heel veel van mezelf, maar krijg er ook veel dankbaarheid voor terug. Ik hou ontzettend van het leven, die liefde probeer ik ook de nabestaanden mee te geven zodat ze met een goed gevoel terug kunnen kijken op het afscheid.” Zelf vindt Sarah rust in haar tuin of aan het water. De Waddeneilanden Texel en Terschelling zijn favoriet. “Ik vind het heerlijk om in de tuin te rommelen, of ik zoek een stil plekje op met mijn muziek.” Ze houdt van haar vak. “Als je iets doet wat mooi is, ben je feitelijk nooit aan het werk.” Https://sarahjongejanuitvaartbegeleiding.nl

"Bij het water kom ik tot rust."
Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.