De Rijnhaven.
De Rijnhaven. (Foto: archief)

Kunstproject moet voor ‘Reuring’ zorgen in Rijnhaven

Nieuws

ALPHEN - Het kunstenaarscollectief De Reuringdienst begint deze zomer in opdracht van cultuurplatform KHABBAZ en de gemeente Alphen met het kunstproject Thuis in Rijnhaven. De kunstenaars zijn vanaf 22 augustus tot eind september regelmatig te zien zijn in Rijnhaven. Begin juli verschijnen er aankondigingen van het project in de wijk in de vorm van een bakens. Deze bakens worden tijdelijk geplaatst.

“Het Rijnhavengebied is volop in ontwikkeling en krijgt steeds meer sfeer en uitstraling. Het wordt een buurt waar mensen elkaar ontmoeten en met plezier wonen, werken en recreëren. Samen met de omgeving gaan de kunstenaars op een creatieve manier op zoek naar de wonderen van de buurt Rijnhaven. Uiteindelijk wordt uitkomst van deze ontdekkingstocht op de een of andere manier in het gebied uitgebeeld”, stelt de gemeente.

De eerste bewoners zijn gearriveerd in de woningen die op de plek staan waar eerst bedrijven stonden. Het haventerrein is in gebruik. “En op het oude fabrieksterrein De Werf krijgen creatieve en innovatieve ondernemers de ruimte om hun design en producten te maken. In zo’n nieuwe, veranderende wijk moeten bewoners en ondernemers vaak aan elkaar wennen.” Om dit laatste te stimuleren, hebben cultuurplatform KHABBAZ en de gemeente een kunstopdracht uitgezet. Door een commissie bestaande uit ondernemers en bewoners van Rijnhaven, en enkele experts is de keuze gemaakt voor het kunstenaarscollectief De Reuringdienst. 

De Reuringdienst is een ontwerperscollectief van kunstenaars met een passie voor het werken in de openbare ruimte. Maar wel met een andere werkwijze. Als zij aan de slag gaan, verdiepen zij zich eerst in de wijk. Hiervoor gaan ze met passanten, bewoners en ondernemers in gesprek. Het collectief gaat hiervoor deze zomer in de wijk rondreizen. Hoe ze dat doen, is nog een verrassing. De kunstenaars zijn gevraagd de verhalen die ze ophalen te vertalen naar een blijvend kunstwerk. Dat kunstwerk hoeft niet perse een object te zijn, maar kan van alles zijn. Afhankelijk van de verhalen die zijn opgehaald. Het belangrijkste is dat het kunstwerk ervoor zorgt dat de bewoners en ondernemers zich verbonden voelen én het moet het eigen verhaal van deze nieuwe buurt weergeven. Zoals de naam van het collectief doet vermoeden, houden ze ervan de wijk en de gemoederen in beweging te brengen. Hun werkwijze is open: “Wij weten bijna nooit waar de start van een proces ons uiteindelijk brengt.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’ Sport 22 nov, 12:10
Afbeelding
Natalie is begeleider bij St. Inversa op boerderij De Koekoekshoeve Nieuws 22 nov, 11:43
Afbeelding
Kunstwerk van De Haas in Ashram College Politiek 22 nov, 09:27
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Theatervoorstelling Motherland in Parkvilla Cultuur 21 nov, 15:27
Afbeelding
Beau Snellink debuteert met brons op 5 kilometer tijdens World Cup Sport 21 nov, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief