Marianne Voerman: "Ik vind het inplannen van de ritten ontzettend leuk om te doen."
Marianne Voerman: "Ik vind het inplannen van de ritten ontzettend leuk om te doen." (Foto: Marieke Roggeveen)

Vrijwilliger bij Participe (vervoer): ‘Mensen bellen mij op en ik plan ze in’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

Marianne Voerman is planner voor de BuurtMobiel en het AutoMaatje van Participe. Hier is zij drie jaar geleden mee begonnen: “Ik zocht vrijwilligerswerk en zag op de website van Participe een oproep voor ‘Planner voor de afdeling vervoer’ staan. Dit sprak mij direct aan: ik ben best sociaal en de werkzaamheden sloten mooi aan bij wat ik tijdens mijn werkzame leven heb gedaan. Deze functie is mij gewoon op het lijf geschreven.”

AutoMaatje

Zonder indicatie zijn er voor minder mobiele bewoners binnen de gemeente Alphen verschillende mogelijkheden om toch zelf boodschappen te doen of om bij iemand op bezoek te gaan. Dit kan met de BuurtMobiel (voorheen TomMobiel) en het AutoMaatje. De BuurtMobiel is een elektrisch voertuig dat wordt bestuurd door vrijwilligers voor korte ritjes binnen Alphen aan den Rijn. Een ritje (enkele reis) kost 2 euro. Bij ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Naast vervoer binnen de woonplaats kan het AutoMaatje ook worden ingeschakeld voor langere ritten. De vrijwillige chauffeur ontvangt een kleine onkostenvergoeding van 0,35 euro per kilometer. De ritten zijn eenvoudig telefonisch (06-15441813) te boeken en in voorkomende gevallen kan de chauffeur zijn/haar passagier tot de voordeur begeleiden. Ook is het mogelijk om een rollator mee te nemen.

‘Mensen vinden het fijn dat deze mogelijkheid er is’ - Marianne Voerman

Beschikbaar

“Mensen die gebruik willen maken van de BuurtMobiel of het AutoMaatje bellen mij tenminste twee dagen van te voren op en daarna plan ik ze in”, vat Marianne haar taak als planner kort samen. 

“Voor de BuurtMobiel hebben wij vier chauffeurs en voor het Automaatje dertig. De chauffeurs kunnen zelf aangeven wanneer en hoe vaak zij beschikbaar zijn. Na een aanvraag voor een rit ga ik kijken wie er beschikbaar is en voor ritten met het AutoMaatje bereken ik tevens de ritkosten. Als de chauffeur heeft bevestigd de rit te kunnen doen, neem ik contact op met de aanvrager om de rit te bevestigen en de kosten door te geven.”

Keurig op tijd

Marianne toont op haar laptop een overzicht met alle geplande ritten en bijbehorende informatie. “Soms is het even puzzelen”, vertelt Marianne, “maar we komen er altijd weer uit.” Met ‘we’ bedoelt Marianne het planteam van vier personen dat op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur bereikbaar is. “Ik vind het inplannen van de ritten ontzettend leuk om te doen”, vervolgt ze. “Je bouwt leuke contacten op, de chauffeurs vinden het leuk om te rijden en het is gewoon fijn dat minder mobiele mensen op deze manier zelfstandig naar de huisarts of het ziekenhuis kunnen gaan, of iemand kunnen bezoeken. Dit horen we ook terug van de aanvragers: zij vinden het fijn dat deze mogelijkheid er is en dat de ritten altijd keurig op tijd zijn, maar vooral vinden zij het fijn dat ze voor een redelijke prijs zelfstandig ergens naar toe kunnen gaan. Ik blijf dit werk dan ook voorlopig nog doen. Het is leuk om te doen en het is ook goed voor mijn geest om op deze manier bezig te blijven.”

Website

Voor meer informatie:

www.participealphen.nu.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief