Jubileumrit met 150 Mini’s trekt door de regio’s Alphen en Kaag en Braassem

Nieuws
150 Mini's trokken door de regio's Alphen aan den Rijn en Kaag en Braasem.
150 Mini's trokken door de regio's Alphen aan den Rijn en Kaag en Braasem. (Foto: Rob Langerak)

REGIO - Luid toeterend en begeleid door veertien motoragenten hebben 150 classic en new Mini’s zondag 10 juli door de regio getuft. De bestuurders bezorgden daarmee tientallen verstandelijk beperkte bewoners Swetterhage uit Zoeterwoude-Dorp en een tiental jeugdige Oekraïense vluchtelingen een onvergetelijke dag. Het was de 25ste editie van de Minirun (voorheen Swetterhage-run) die Walter van Hartevelt (sinds 2015 met assistentie van Eric de Wijngaert) hield.

Rob Langerak

Na een ernstig motorongeluk in 1994, waarbij Van Hartevelt zo’n tien maanden was uitgeschakeld, heeft hij als vrijwilliger een aantal jaren bij Swetterhage gewerkt. Hij kreeg het idee om een rondrit mét en vóór bewoners van deze instelling te gaan rijden. Niet met vrachtauto’s zoals bij veel andere instellingen gebeurt, maar als Minirijder was de beslissing om een rit met dit Engelse autootje te gaan rijden niet zo moeilijk. Hij nodigde in 1996 Minirijders uit het hele land uit om de bewoners van Swetterhage mee te nemen voor een rit door de omgeving. Hierbij is het de bedoeling dat zij minimaal één bewoner meenemen. Aan deze oproep is toen gehoor gegeven door 80 classic Minirijders uit het hele land. Hiermee was de Swetterhage-run geboren en wordt deze dit jaar voor de 25ste keer gereden met maximaal 150 auto’s, waarbij nu ook de eigenaren van de nieuwe BMW Mini’s welkom zijn en zelfs enkele chauffeurs uit België meedoen.

Vast clubje

Een clubje vaste deelnemers is al eerder in het weekend aanwezig en kampeert op het terrein van de instelling. De meeste anderen melden zich tijdig op de parkeerplaats waar zij allemaal een plekje krijgen toebedeeld. Voor sommigen is het wat gepuzzel om het rallyschildje aan hun grille te bevestigen, maar voor een aantal blijft het hier niet bij. Zij hebben hun Mini feestelijk versierd. Voor het vertrek is er een loterij en kiezen de bewoners de auto waarin zij (met of zonder begeleider) mee zullen rijden. Soms is de kleur van de auto daarbij bepalend, maar ‘vaste klanten’ gaan ook vaak voor een bekende chauffeur of chauffeuse.

Vrolijkste

Dat beaamt ook Carolien Langeveld uit Enschede. “Ik heb altijd dezelfde passagier, misschien niet de vrolijkste, maar hij laat op zijn manier toch merken het op prijs te stellen.” Zij rijdt met een opvallende blauw-gele pick-up die door haar liefkozend Uppie wordt genoemd. Zelf is zij alleen op die manier in haar uppie, want haar man Willem is ook al jaren van de partij. Door een schouderblessure mag hij van zijn fysiotherapeut ditmaal helaas niet in zijn classic Mini rijden, omdat die nu eenmaal geen stuurbekrachtiging heeft. 

Motoragenten

Als de stoet om 13.00 uur vertrekt, rijdt een deel van de motoragenten alvast vooruit om onderweg de kruispunten en rotondes af te zetten om te voorkomen dat de colonne niet wordt onderbroken. Via Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk wordt Koudekerk bereikt. Daar gaan de Mini’s voor het eerst door de landelijk Lagewaard. Rond kwart voor twee wordt Alphen aangedaan en gaat het vervolgens richting Woubrugge, waar de brug een spelbreker voor het tijdschema is, en Hoogmade. Via Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk arriveren de auto’s na drieën voor een pauze bij sponsor De Wit Groenvoorziening aan de Hazerswoudse Groenendijk, waar voor iedereen een drankje en een hapje is. Terwijl volkszanger Wil de Brouwer de aanwezigen vermaakt, spreken laat eigenaar John de Wit weten de Minirijders en hun passagiers graag te ontvangen en verzorgen. “Mijn bedrijf doet het tuinonderhoud bij deze vestiging van Gemiva, dus heb ik veel contact met de bewoners en wil ik graag iets extra’s voor ze doen.”

Bij terugkomst op Swetterhage wordt onder luid applaus afscheid genomen van de begeleidende motoragenten.