‘Protestvlag wordt gedoogd’

Nieuws
Een omgekeerde vlag.
Een omgekeerde vlag. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO - Overal in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem hangt het vol met ‘omgekeerde’ blauw-wit-rode vlaggen. Wat vinden de gemeentes van de veelbesproken protestvlaggen van de boeren? Vooral Nieuwkoop en Kaag en Braassem tonen veel begrip, Alphen keurt als enige het gebruik van de nationale vlag op deze manier af.

Morvenna Goudkade

In Nieuwkoop worden de vlaggen gedoogd, meldt een woordvoerder. “Mede omdat wij dit zien als een vorm van vreedzaam protest.” Ook van Kaag en Braassem hoeven de vlaggen niet weg, ‘tenzij er duidelijke gevaren zijn voor het verkeer, zoals vlaggen die aan viaducten hangen of vlaggen die camera’s of verkeerslichten blokkeren’. Alphen haalt ook alleen vlaggen weg als er gevaarlijke situaties zijn, maar gaat wel in gesprek met initiatiefnemers. “Wij gaan niet direct handhaven, maar geven hun enige tijd om de vlaggen weg te halen.” 

Begrip

Kaag en Braassem meldt begrip te hebben voor de boeren, al wordt het omgekeerd ophangen van de vlag door inwoners verschillend ontvangen. Nieuwkoop stelt: “We begrijpen het signaal van de boeren heel goed, want we zijn een echte plattelandsgemeente met veel agrariërs. We kennen echter ook inwoners die zich storen aan deze bijzondere vlaggenparade.” Alphen gaat een stapje verder: “Ons bereiken signalen dat inwoners hier aanstoot aan nemen. Ook keuren wij het gebruik van de nationale vlag op deze manier af.”

Gesprek

Nieuwkoop laat weten regelmatig in gesprek te zijn met ‘vlaggenophangers’ uit de eigen gemeente. Alphen gaat nog in gesprek en Kaag en Braassem ‘hoopt en verwacht dat partijen rekening houden met elkaar’. Een vlaggenophanger uit Hazerswoude-Dorp vertelde deze krant dat er enorme betrokkenheid is bij de acties en zeer grote bereidwilligheid om te helpen. Zo lenen bedrijven die het protest steunen hoogwerkers uit om de vlaggen op te hangen.