‘De Floriade? Je komt er als een blij mens vandaan’

Nieuws
Michiel Gerritsen (68) is internationaal jurylid op de Floriade in Almere.
Michiel Gerritsen (68) is internationaal jurylid op de Floriade in Almere. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE/BOSKOOP - Veel mensen kennen hem van Greenport Boskoop en het Boomkwekerijmuseum, maar nu is Michiel Gerritsen (68) uit Hazerswoude-Dorp ook internationaal jurylid op de Floriade in Almere. Hij is enthousiast over  de wereldtuinbouwtentoonstelling: “Een heel mooie Floriade, kan niet anders zeggen.”

Morvenna Goudkade

Michiel werkt al zijn hele leven in de tuinbouw, sinds hij afstudeerde aan Universiteit Wageningen, zo was hij actief bij land- en tuinbouworganisatie LTO en bij fruittelersorganisatie NFO. “Inderdaad alles wat met tuinbouw te maken heeft, zowel voeding als sierteelt”, zegt de kwekers-voorman. Gerritsen is namelijk voorzitter van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. Omdat hij zich ook als vrijwilliger wil inzetten, is hij sinds een paar jaar ook voorzitter bij het Boskoopse Boomkwekerijmuseum. 

‘Jureren op de Floriade heel leuk om te doen’

Dat hij voor de internationale jury op de Floriade is gevraagd, vind hij ‘heel erg leuk’. “Ik ben benaderd door de AIPH, een internationale organisatie. Of ik deel wilde uitmaken van de Floriade-jury, met ook juryleden uit Engeland, Frankrijk, Italië, Polen en Canada. Onze taak is het beoordelen van alle inzendingen, dat zijn er honderden.” De beoordelingen gaan volgens richtlijnen, vertelt Michiel, maar wel individueel. “We komen dus niet met een groepsoordeel, ieder jurylid heeft een eigen beoordeling.” De Boskoopse Greenport is op de Floriade vertegenwoordigd met een eigen ‘From Boskoop’ inzending. Moet hij die ook beoordelen?

“Ja, net zoals het Italiaanse jurylid de inzending van Italië beoordeelt en de Engelsman die van Engeland. Het is de bedoeling dat we alle inzendingen volgens de aangegeven criteria keuren. En dus niet opeens allemaal tienen geven aan ons eigen land.”

Het keuren van alle inzendingen gebeurt drie keer, legt Michiel uit. In april, in juli en in oktober, om te kijken of de kwaliteit stabiel is. Omdat het zoveel inzendingen betreft, zijn er steeds twee dagen voor het beoordelen uitgetrokken. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de slotceremonie van de Floriade op 9 oktober.  

De Floriade kwam eerder negatief in het nieuws vanwege overschrijding van de budgetten en tegenvallende bezoekerscijfers. Michiel heeft inmiddels al vaak rondgelopen in het Floriadepark en is overal geweest. Wat is zijn mening over de tentoonstelling? “Een heel mooie Floriade, kan niet anders zeggen. Zeer de moeite waard om te bezoeken. Er is zoveel te zien en te leren. Wow, denk ik dan, dit is echt heel bijzonder.” Als het gaat om vergroening van tuinen, wonen en recreatie, is de Floriade een ‘must’, vindt de Greenportman. “Zoveel concepten, zoveel toepassingen. Ik vind het heel inspirerend, je komt er als een blij mens vandaan.”

Of hij voorbeelden heeft? “Ja, neem de Tuin van de Vrede, hartstikke mooi zoals dat is uitgebeeld. Of Utopia: een initiatief om schooltuinen nieuw leven in te blazen. Ik ben ook onder de indruk van de inzending van de Verenigde Arabische Emiraten, over zilte landbouw in de woestijn. Mét zeekraal uit Nederland. En het Duitse Biotopia, over biodiversiteit, geweldig.” Ook als plantenliefhebber kan hij zijn hart ophalen op de Floriade. Michiel houdt privé ook zeer van tuinieren. “Ik breng veel tijd door in mijn tuin. Dus ik kom ook op ideeën voor thuis.”

Met From Boskoop gaat het intussen heel goed op de Floriade, weet Michiel. “Onze groenvrijwilligers zijn heel goede ambassadeurs. Er zijn meestal wel vrijwilligers aanwezig voor het onderhoud en die weten meteen de bezoekers zeer te enthousiasmeren. Heel positief.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 395.

Michiel Gerritsen (vooraan) in actie tijdens de keuringen op de Floriade.