Nieuwe voorzitter en nieuwe samenwerkingen voor Stichting Help Anders

Nieuws
Harold Koelemij (links) is sinds deze maand de voorzitter van Stichting Help Anders.
Harold Koelemij (links) is sinds deze maand de voorzitter van Stichting Help Anders. (Foto: Archief : Petra Klaassen)

ALPHEN -  Stichting Help Anders heeft sinds begin juli een kersverse voorzitter: Harold Koelemij. Hij heeft het roer overgenomen van René Sassen. Ook is de stichting een vernieuwde samenwerking aangegaan met de gemeente Alphen en woningcorporatie Woonforte. “Het is tijd om de naam van en de Edelstenenbuurt zelf een flinke opfrisbeurt te geven. Stichting Help Anders gaat zich hiervoor inzetten.”

Bart van der Spek

Met als doel ‘het ondersteunen van kwetsbare mensen in de samenleving’ is in 2019 de stichting ‘Help Anders’ opgericht. Het ontmoetingscentrum is gevestigd aan de Briljantstraat 64 A. Koelemij besloot voorzitter te worden uit oude liefde voor de buurt. “Ik kom uit Haarlem en ben in 1981 komen wonen in de Diamantstraat. Toen heb ik al een bewonerscommissie opgestart”, begint hij te vertellen. “Na het overlijden van mijn schoonouders had ik geen mantelzorg meer en wilde ik wat terug doen voor de maatschappij. Stichting Help Elkaar Helpen is mijn idee. Echter: door de bovenstaande ontwikkelingen kreeg ik de kans voorzitter te worden. In de buurt en met de bewoners zijn we bezig en iedereen helpt mee: de gemeente, Woonforte, en vooral niet te vergeten onze vrijwilligers. In de twee maanden dat ik nu bezig ben zijn er al 17 vrijwilligers.”

Het pand is ook al vernieuwd de afgelopen tijd. “Er is al begonnen met een samenkomst-ruimte. Deze ruimte is omgedoopt tot Buurthuis Help en Move. Hier kunnen verschillende groepen een plek krijgen om samen te komen en om buurtinitiatieven te houden” vervolgt Koelemij. “Dit kunnen bewoners zijn of organisaties. Help Anders en Woonforte overleggen met elkaar wie de ruimte kunnen gebruiken en er zijn hiervoor spelregels opgesteld. Het is geen jeugdhonk, maar er is ruimte voor onder meer huiswerkbegeleiding, Crea Club of startplek voor een wandelclub. Inmiddels heeft de Somalische gemeenschap intrek gedaan met Arabische lessen.” 

Pimpen van de wijk

Stichting Help Anders wil de Edelstenenbuurt nog verder ‘pimpen’, zoals Koelemij dat noemt. “De eerste acties zijn van start gegaan. Met hulp van sponsoren zijn de tien plantenbakken gevuld met nieuwe aarde en plantjes. Dat ziet er weer fris en gezellig uit. Het geeft de straat een vrolijk gezicht. Wij hopen dat de plantjes met rust worden gelaten, zodat deze vrolijk kunnen groeien en bloeien. Woonforte hoogt het straatwerk op en dan is het straks weer netjes. Met een bewonersgroep onder leiding van ons is onkruid verwijderd aan de woonzijde van de flats. We gaan in etappes verder met het schoonmaken. Ook wordt binnenkort met een schoonmaakploeg weer straatvuil verwijderd. Stichting Help Anders wil graag meewerken aan het voorkomen van straatvuil en gaat samen met de gemeente en de Schone Buurtcoaches bespreken wat mogelijk is”, legt hij uit.

Allure

De voorzitter hoopt dat de Edelstenenbuurt weer meer allure krijgt. “Buurtbewoners zijn en worden zo veel mogelijk erbij betrokken om de Briljantstraat en Diamantstraat weer allure te geven. Dan is het weer een fijne omgeving om te wonen. De gemeente en ook Woonforte geven veel ruggensteun. Want alleen door met elkaar de schouders eronder te zetten, kunnen we veel bereiken. Dat zou zeker zomaar kunnen. Zeker met een nieuw groot Buurthuis Briljantstraat 1-5 waar ook de Voedselbank een plek heeft gevonden. Er gebeurt genoeg leuks in de Edelstenenbuurt.”

Koelemij hoeft niet lang na te denken wat hij zo mooi vindt aan zijn vrijwilligerswerk. “Ik heb een WAO-uitkering; wat mijn ouders en hun leeftijdsgenoten hebben opgebouwd aan voorzieningen, probeer ik weer een beetje terug te krijgen door mijn deel in de maatschappij terug te geven. Het enige wat ik doe is kijken waar de kwaliteiten en ervaringen zijn en die te verbinden voor het algemene nut in de Edelstenenbuurt.”