‘Niet alleen je eigen tuin gaat naar de gallemiezen’

Nieuws
De NVWA heeft een video online gezet, als waarschuwing voor vakantiegangers: 'Neem geen planten mee naar huis vanaf je vakantieadres"
De NVWA heeft een video online gezet, als waarschuwing voor vakantiegangers: 'Neem geen planten mee naar huis vanaf je vakantieadres" (Foto: videostill uit informatievideo NVWA)

REGIO - Leuke plant gezien op je vakantieadres? Bij dat tuincentrum of gewoon langs de weg? Laat staan, luidt het dringende advies. Het risico is groot dat je met de plant een ongewenst souvenir meeneemt, in de vorm van een gevaarlijke plantenziekte als Xylella. En dan kunnen de gevolgen veel groter zijn dan voor je eigen tuin.

Morvenna Goudkade 

Xylella? In sierteelt- en boomkwekerijgebieden, zoals de Greenport Boskoop, gaan direct alle alarmbellen af bij het horen van die naam. Het gaat om de gevreesde bacterie Xylella fastidiosa, dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is een grote publiekscampagne gestart onder het motto ‘Neem geen planten mee vanaf je vakantieadres’. Ook Naktuinbouw, die landelijk controleert op plantenziekten, waarschuwt voor de risico’s van een uitbraak van Xylella door vakantiegangers.

‘Als een plant is aangetast, is er geen redden meer aan’ 

In Roelofarendsveen, op het hoofdkantoor van Naktuinbouw, reageert woordvoerder Alfred Klaver: “Wij houden ons bezig met plantgezondheid en voeren controles uit bij zo’n 3500 sierteelt- en boomteeltbedrijven. Daarbij zijn we jaarrond alert op Xylella. Deze bacterie wordt verspreid door cicaden: kleine insecten zoals spuugbeestjes. Als een plant eenmaal is aangetast door de ziekte, is er geen redden meer aan.” De plantenziekte kan zich zeer snel verspreiden, zegt Klaver, en daarom moet er ook direct worden ingegrepen. “Alle planten in een omgeving van 50 meter rondom de besmetting moeten geruimd en voor tweeënhalve kilometer rondom de plek geldt vier jaar lang een quarantaine. Dan mag er geen plant meer in of uit. Dat is Europese regelgeving, waar strikt aan moet worden gehouden, gezien de ernst van Xylella. In een kwekersgebied heeft dat uiteraard enorme gevolgen.” Om welke planten het dan gaat? De lijst van planten waarvoor de plantenziekte dodelijk is, is ellenlang: van lavendel tot olijfboom, van rozemarijn tot prunus, van salie tot oleander.

 Bij de NVWA legt Lex Benden uit dat de waarschuwing om geen planten mee te nemen, niet alleen geldt voor planten die tot de bedreigde doelgroep behoren. “Het gaat nadrukkelijk om alle planten, van groot tot klein, inclusief zaadjes en stekjes. Het gaat om dat bosje lavendel, om die dennenappels, om dat bijzondere wilde plantje en om die leuke tuinplant. Xylella is tot nu toe vastgesteld in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje, de echte vakantielanden, maar wij ontraden ook sterk om planten uit andere Europese landen mee te nemen. Er zijn nog meer plantenziektes, neem geen risico.”

‘Niet alleen je eigen tuin gaat naar de gallemiezen’

Als je een besmette plant meeneemt en in je tuin zet, zijn de gevolgen niet te overzien, waarschuwt de voorlichter. “Niet alleen je eigen tuin gaat naar de gallemiezen. De ziekte kan overslaan naar de tuin van de buren, naar kwekerijen in de buurt, een park, een plantsoen, noem maar op. Dan is dat leuke olijfboompje uit Italië, dat je hebt meegenomen in de caravan, opeens een heel groot probleem geworden. Voor jezelf en voor anderen. Als NVWA moeten wij heel streng optreden, want jouw eigen tuin moet geruimd en de omgeving moet op slot. Wat dat betekent voor het lokale tuincentrum en voor kwekers en telers, dat kun je wel raden.”

Er is tot nu toe geen middel gevonden tegen Xylella. “Daarom is preventie zo belangrijk, want de gevolgen van deze plantenziekte zijn echt enorm.”