De NVWA heeft een video online gezet, als waarschuwing voor vakantiegangers: 'Neem geen planten mee naar huis vanaf je vakantieadres"
De NVWA heeft een video online gezet, als waarschuwing voor vakantiegangers: 'Neem geen planten mee naar huis vanaf je vakantieadres" (Foto: videostill uit informatievideo NVWA)

‘Niet alleen je eigen tuin gaat naar de gallemiezen’

Nieuws

REGIO - Leuke plant gezien op je vakantieadres? Bij dat tuincentrum of gewoon langs de weg? Laat staan, luidt het dringende advies. Het risico is groot dat je met de plant een ongewenst souvenir meeneemt, in de vorm van een gevaarlijke plantenziekte als Xylella. En dan kunnen de gevolgen veel groter zijn dan voor je eigen tuin.

Morvenna Goudkade 

Xylella? In sierteelt- en boomkwekerijgebieden, zoals de Greenport Boskoop, gaan direct alle alarmbellen af bij het horen van die naam. Het gaat om de gevreesde bacterie Xylella fastidiosa, dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is een grote publiekscampagne gestart onder het motto ‘Neem geen planten mee vanaf je vakantieadres’. Ook Naktuinbouw, die landelijk controleert op plantenziekten, waarschuwt voor de risico’s van een uitbraak van Xylella door vakantiegangers.

‘Als een plant is aangetast, is er geen redden meer aan’ 

In Roelofarendsveen, op het hoofdkantoor van Naktuinbouw, reageert woordvoerder Alfred Klaver: “Wij houden ons bezig met plantgezondheid en voeren controles uit bij zo’n 3500 sierteelt- en boomteeltbedrijven. Daarbij zijn we jaarrond alert op Xylella. Deze bacterie wordt verspreid door cicaden: kleine insecten zoals spuugbeestjes. Als een plant eenmaal is aangetast door de ziekte, is er geen redden meer aan.” De plantenziekte kan zich zeer snel verspreiden, zegt Klaver, en daarom moet er ook direct worden ingegrepen. “Alle planten in een omgeving van 50 meter rondom de besmetting moeten geruimd en voor tweeënhalve kilometer rondom de plek geldt vier jaar lang een quarantaine. Dan mag er geen plant meer in of uit. Dat is Europese regelgeving, waar strikt aan moet worden gehouden, gezien de ernst van Xylella. In een kwekersgebied heeft dat uiteraard enorme gevolgen.” Om welke planten het dan gaat? De lijst van planten waarvoor de plantenziekte dodelijk is, is ellenlang: van lavendel tot olijfboom, van rozemarijn tot prunus, van salie tot oleander.

 Bij de NVWA legt Lex Benden uit dat de waarschuwing om geen planten mee te nemen, niet alleen geldt voor planten die tot de bedreigde doelgroep behoren. “Het gaat nadrukkelijk om alle planten, van groot tot klein, inclusief zaadjes en stekjes. Het gaat om dat bosje lavendel, om die dennenappels, om dat bijzondere wilde plantje en om die leuke tuinplant. Xylella is tot nu toe vastgesteld in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje, de echte vakantielanden, maar wij ontraden ook sterk om planten uit andere Europese landen mee te nemen. Er zijn nog meer plantenziektes, neem geen risico.”

‘Niet alleen je eigen tuin gaat naar de gallemiezen’

Als je een besmette plant meeneemt en in je tuin zet, zijn de gevolgen niet te overzien, waarschuwt de voorlichter. “Niet alleen je eigen tuin gaat naar de gallemiezen. De ziekte kan overslaan naar de tuin van de buren, naar kwekerijen in de buurt, een park, een plantsoen, noem maar op. Dan is dat leuke olijfboompje uit Italië, dat je hebt meegenomen in de caravan, opeens een heel groot probleem geworden. Voor jezelf en voor anderen. Als NVWA moeten wij heel streng optreden, want jouw eigen tuin moet geruimd en de omgeving moet op slot. Wat dat betekent voor het lokale tuincentrum en voor kwekers en telers, dat kun je wel raden.”

Er is tot nu toe geen middel gevonden tegen Xylella. “Daarom is preventie zo belangrijk, want de gevolgen van deze plantenziekte zijn echt enorm.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijeenkomsten over aanleggen zonnevelden Nieuws 30 nov, 10:11
Afbeelding
Gratis parkeren in centrum een feit Politiek 30 nov, 09:51
Afbeelding
Meld je aan voor Gluren bij de Buren Nieuws 30 nov, 09:44
Afbeelding
Boskoper Mels Verweij: ‘Plezier van vuurwerk terugbrengen’ Nieuws 29 nov, 14:31
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Slotfeest Boskoop800: ‘dit wil je niet missen!’ Cultuur 29 nov, 09:31
Afbeelding
Lokaal shoppen centraal op Warm Winter Market Nieuws 28 nov, 16:25
Afbeelding
Alice Bakkers boekenstapel uitgebreid Cultuur 28 nov, 16:17
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
ARC 1 doet goede zaken met 2-1 thuisoverwinning op WNC Sport 28 nov, 14:51
Afbeelding
ValOpShop komt naar het Sportpad Nieuws 28 nov, 11:33
Afbeelding
Steun gemeente K&B door hoge belastingen Politiek 28 nov, 11:17
Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 28 nov, 10:51
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief