De omgebouwde rotonde ZIjde/Voorofscheweg/Torenpad in Boskoop wordt vrijdag 29 juli opgeleverd.
De omgebouwde rotonde ZIjde/Voorofscheweg/Torenpad in Boskoop wordt vrijdag 29 juli opgeleverd. (Foto: Morvenna Goudkade)

Rotonde Boskoop bijna klaar: ‘Hopelijk stuk veiliger’

Nieuws

BOSKOOP - Het is al drie weken lang behelpen, omrijden en improviseren in Boskoop. Sinds 11 juli is de Zijde richting de hefbrug afgesloten, vanwege grote werkzaamheden aan de rotonde Zijde/Voorofscheweg/Torenpad. De inwoners zoeken nu hun weg via omleidingsroutes en creatieve sluiproutes, maar vrijdagmiddag 29 juli is dat leed geleden. Dan wordt de totaal omgebouwde rotonde opgeleverd.

Morvenna Goudkade 

Wat er dan is veranderd? Een ruimere rotonde, met zebrapaden én een andere voorrangsregeling. Voortaan hebben fietsers en voetgangers voorrang, waar dat eerder gold voor het autoverkeer. Vanwege de inrichting van de oude rotonde met gevaarlijke haakse bochten, was veilig oversteken voor fietsers een hele uitdaging.

Bij Fietsersbond Alphen aan den Rijn is Rudy van Vliet zeer tevreden. De rotondes op de Zijde staan in de knelpuntenlijst van de bond op nummer één. “We zijn heel blij dat de voorrang wordt omgekeerd”, laat Van Vliet weten. De Fietsersbond is niet direct betrokken geweest bij het ontwerp van de rotonde, maar heeft wel meegepraat over de omleidingsroutes tijdens de afsluiting. Van Vliet hoopt met een afvaardiging van de Fietsersbond aanwezig te zijn bij de feestelijke oplevering van de rotonde aanstaande vrijdag. Bij Dorpsoverleg Boskoop reageert interim-voorzitter Sjaak Koster: “De afsluiting is lastig voor inwoners en ondernemers. Het verkeer kan geen gebruik maken van de Zijde om over de hefbrug te komen. Het bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat wij een extra ontsluiting krijgen. Die tweede oeververbinding is essentieel. Als er nu iets met de Zijde is, zit meteen het dorp op slot.”

‘Fietser wordt opgeworpen als natuurlijk obstakel’

Koster heeft ‘verbeterpunten’ voor als de volgende rotonde aan de beurt is, laat hij weten. De rotonde Zijde/Voorofscheweg is de eerste van drie die worden aangepakt. Voor de zomer 2023 staat de rotonde Zijde/Boezemlaan op de planning. “Het is belangrijk dat informatie en bewegwijzering klopt. Wij gaan met de gemeente in gesprek over signalen, zodat deze kunnen worden meegenomen in de voorbereidingen voor de Boezemlaanrotonde.” Bij deze rotonde, die ook een afslag krijgt naar de nieuwe woonwijk Florissant, spelen weer andere dingen, weet Koster. “De gemeente moet nog grond verwerven van een particuliere eigenaar. En ook moet rekening gehouden worden met het zware bouwverkeer, anders wordt die nieuwe rotonde meteen kapotgereden.” Koster kijkt uit naar de oplevering van de rotonde Zijde/Voorofscheweg op vrijdag. “We hopen dat het er goed uitziet en het een stuk veiliger is voor fietsers.” Bij de Dorpskernwinkeliers reageert bestuurslid Richard van Loon op de afsluiting van het dorp. Volgens de horecaondernemer valt de schade mee voor winkeliers en horeca. “We zien veel meer fietsers in het dorp. Mensen denken: ik pak de fiets in plaats van de auto. Mijn terras zit goed vol en ook van de winkeliers hoor ik geen klachten. Wij vinden het best goed geregeld zo.” De omleidingsroutes over Waddinxveen en Alphen zijn prima voor het verkeer ‘van buiten’, vindt Van Loon. “Er zijn wel creatieve sluiproutes, waar Boskopers gebruik van maken, maar je kan niet al het verkeer doorlaten. En ook geen zwaar verkeer. Dan gaat het verkeerd. Maar zoals het nu gaat is het voor ons goed te doen.” Transporteur Jeffrey Houtman heeft een ander geluid: “Ik vind het omdraaien van de voorrangsregeling helemaal geen goed idee. Het is een heel druk en onoverzichtelijk punt, met veel vrachtverkeer. Naar mijn mening wordt de fietser nu opgeworpen als een natuurlijk obstakel om het verkeer te regelen. Ik denk dat het gaat zorgen voor meer onveiligheid en voor meer opstoppingen”, concludeert hij.

De rotonde vanuit de lucht.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sportverenigingen hijsen regenboogvlag in Kaag en Braassem Nieuws 4 okt, 11:23
Afbeelding
Van As wil De Werf behouden én liefst uitbreiden Nieuws 4 okt, 11:00
Afbeelding
Avanti viert jubileum met toertocht Sport 4 okt, 10:25
Afbeelding
BTC tennistoernooi voor 50+’ers Sport 4 okt, 10:02
Afbeelding
Convenant voor cultuureducatie Nieuws 4 okt, 09:41
Afbeelding
‘Boskoop800, waarin een klein dorp groot kan zijn’ Nieuws 3 okt, 16:23
Afbeelding
Musicalcomedy over de wondere wereld van het daten te zien in Castellum Cultuur 3 okt, 14:02
Afbeelding
Allerlei activiteiten in Swaenswijk Algemeen 3 okt, 12:20
Afbeelding
Jubileummusical Water en Vuur in Parkvilla Cultuur 3 okt, 11:58
Afbeelding
Gratis koffie en stroopwafels tijdens de Nationale Onderwijsweek Nieuws 3 okt, 11:39
Afbeelding
‘Maak kennis met Nieuwe Alphenaren die uit verre landen komen’ Nieuws 3 okt, 10:19
Afbeelding
Wijkagent Ton Tijsen heeft geen genade meer voor ‘Jamaarouders’ Nieuws 30 sep, 14:55
Afbeelding
Superjuffie vliegt naar Castellum Cultuur 30 sep, 12:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief