Henk zoekt 100-jarigen uit het Groene Hart voor een heus fotoproject

Nieuws
In dit (zelf)portret toont fotograaf en initiatiefnemer Henk Aschman een van zijn prijswinnende portretfoto's.
In dit (zelf)portret toont fotograaf en initiatiefnemer Henk Aschman een van zijn prijswinnende portretfoto's. (Foto: Henk Aschman)

REGIO - Leidenaar Henk Aschman (74) van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) is op zoek naar 100-jarigen en ouder uit het Groene Hart. De LAFV bestaat namelijk een eeuw. Vanwege dat jubileum gaat hij met een aantal andere aangesloten fotografen op pad om van 100-jarigen of oudere streekgenoten portretfoto’s maken. “Je houdt bij het maken van een foto rekening met iemands leeftijd.”

Bart van der Spek

De goedlachse Henk praat vol passie over het project ‘een dag uit het leven van een 100-jarige’, dat samen met de Leyden Academy on Vitality and Ageing op touw is gezet. Het is een vervolg van een eerder jubileum. “Toen we 90 jaar bestonden hebben we 90-jarigen gefotografeerd. Toen zetten we alleen Leidenaren op de foto. In totaal deden toen zo’n 60 90-jarigen mee”, legt hij uit. “We hebben vervolgens een heel leuke expositie gemaakt waar veel belangstelling voor was. Nu bestaan we een eeuw. Omdat er maar weinig 100-jarigen zijn, hebben we het gebied van het project vergroot naar zo’n 25 kilometer vanaf Leiden. We hebben al contact gehad met de gemeente Alphen om in contact te komen met 100-plussers. Dat zijn 15 inwoners. Nieuwkoop en Kaag en Braassem hebben we benaderd. Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude doen mee. Mensen die dat willen, kunnen ons benaderen.”

Henk hoopt op minimaal 10 en maximaal 60 mensen die op de gevoelige plaat willen. “Tien fotografen bemannen het project. Uit landelijke cijfers blijkt dat er zo’n 150 mensen van 100 jaar of ouder zijn in de regio. In heel Nederland gaat het om zo’n 2600 mensen. Ons aantal is realistisch.”

Rimpels

De fotograaf houdt bij het maken van een plaat rekening met de leeftijd van zijn model. “Fototechnisch is het anders om iemand op leeftijd te fotograferen dan een jonger iemand. Bij een 100-jarige leg je de nadruk op het leven dat iemand heeft geleid, dus op de rimpels in iemands gezicht. Bij jongeren vlak je de rimpels af: je verdonkeremaant die en doet aan nawerking.”

Henk is helemaal verzot op zijn vak. “Ik fotografeer vanaf de jaren 70. De laatste jaren steeds fanatieker, maar ik ben in mijn hart een amateur. Regelmatig willen mensen betalen voor een foto. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd nee zeg. Het is een dure hobby en bijna dagwerk. Ik vind alles wat leeft en bloeit mooi om vast te leggen. Dat is tevens mijn zwakte. Portretten zijn mooi, maar ook natuur vastleggen vind ik leuk. Ik ben nu toevallig in Nieuw-Vennep om vliegtuigen te fotograferen voor het Nederlands Transportmuseum. Dat is helemaal mijn ding, omdat ik een technische achtergrond heb.”

De expositie is van 1 november tot en met 1 februari te zien in het stadhuis van Leiden. Deelname is gratis en deelnemers ontvangen te zijner tijd een van de gemaakte foto’s en mogen naar de opening. Opgeven kan bij Yvonne Koemans via 071-5240960 of koemans@leydenacademy.nl.

Henk hoopt op 10 tot 60 modellen.