Genieten in Boskoop: ‘Je moet echt die tuinpaden op’

Nieuws
Bezoekers kijken hun ogen uit in de kleurrijke tuin van Leo Gräper (li) en Ludo Lohbeck. Roos van Eijk (re) en Annie Gerdes komen op de fiets naar het drukbezochte Tuinpad Rijneveld in Boskoop.
Bezoekers kijken hun ogen uit in de kleurrijke tuin van Leo Gräper (li) en Ludo Lohbeck. Roos van Eijk (re) en Annie Gerdes komen op de fiets naar het drukbezochte Tuinpad Rijneveld in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Heel veel planten, heel veel mensen en heel veel blije gezichten. Tuinpad Rijneveld is al jaren een begrip in de regio. Elke laatste zaterdag van de maand is wie wil welkom in het boomkwekerijgebied aan het Rijneveld in Boskoop. Ook zaterdag 30 juli was er weer een Tuinpad. Onder de bezoekers twee vrolijke vriendinnen van 82, die eindelijk die planten willen bekijken.

Morvenna Goudkade 

Roos van Eijk uit Nieuwveen en Annie Gerdes uit Leimuiden (allebei 82), zijn zaterdagmiddag op de e-bike naar Boskoop gekomen. De dames willen het nu weleens zien, al die tuinen en kwekerijen. Dus komen ze ook een kijkje nemen bij Leo Gräper en Ludo Lohbeck, die voor het eerst meedoen aan Tuinpad. Hun tuin van 4000 vierkante meter blijkt een bloemenparadijs vol vlinders, visrijke vijvers, een hangmat tussen de fruitbomen en schommelende kippen. Het stel woont sinds vijf jaar in Boskoop en steekt veel tijd in de tuin. 

‘Amerikaanse toeristen zijn langs geweest’

Hun bezoek is onder de indruk. “Het is prachtig”, vindt Nieuwveense Roos, opgegroeid op een orchideeënkwekerij. Ook haar man was kweker. Zelf werkt ze graag in haar tuin en daarom komt ze inspiratie opdoen. “Wij lezen in de krant steeds over Boskoop en de planten, maar we vonden het steeds zo ver weg. Nu dachten we: we gaan gewoon. We zijn op de fiets, op de e-bike dan, hè? Het is hier prachtig.” Vriendin Annie uit Leimuiden is ook enthousiast. “Ik geniet van plantjes, maar vooral om naar te kijken. Snoeien en bijhouden doet mijn vriend”, zegt ze. Lohbeck en Gräper nemen vele complimentjes in ontvangst. Hun tuin wordt druk bezocht. De twee zijn sinds kort pensionado, vertelt Gräper (64), die een carrière achter zich heeft als bouwkundige, interieurarchitect en monumentenadviseur. “Eigenlijk zijn we nog te jong, haha. Maar nu kunnen we ons helemaal storten op onze projecten hier, zoals het kwekersloodsje restaureren en een schapenstal bouwen. Ludo heeft een cursus schapenhouden gevolgd.” 

Zijn partner heeft een loopbaan in het onderwijs afgesloten en is verder psychosociaal therapeut. Iets heel anders dan ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een enorm grote tuin, maar het is hun gezamenlijke passie, zo blijkt. Intussen blijven bezoekers langskomen en zich vergapen aan de kleurenpracht. José van Atten (58) en Marc Lautenbach (57) komen uit Blauwe Stad in Oost-Groningen. “Ik ben opgegroeid in Boskoop”, vertelt Van Atten. “Ik laat Marc zien waar ik vandaan kom. We komen vandaag speciaal voor de tuinen.” Ze zijn niet de enige bezoekers die van ver komen. Sonja de Jong, van de organisatie van Tuinpad, meldt Amerikaanse toeristen die zijn langs geweest. En kweker Fred Booy vertelt over enorme belangstelling voor het fiets & vaararrangement. “We hebben 150 boekingen gekregen, uit het hele land.” Elke editie van Tuinpad heeft een eigen thema en deze keer is dat ‘historie’, dus zijn er oude kweektechnieken en oude kwekersverhalen. Gerard Groenestein demonstreert het aloude ‘inleggen’, Ward van Teylingen het ‘enten’ en Wim van der Werf vertelt over vroegere tijden op de kwekerij. “Mensen vinden het hartstikke leuk, ze genieten”, zegt Cor van Gelderen, die veel bezoekers ontvangt op Plantentuin Esveld. “Ze zijn verbaasd over de extreme diversiteit aan planten. Mensen weten vaak niet dat dit er allemaal is. Je moet echt die tuinpaden op.” Op 27 augustus vormen hortensia’s het Tuinpad-thema en op 24 september staat het voedselbos centraal. Maar zover is het nog niet. Eerst moet de editie van 30 juli nog geëvalueerd, volgens traditie op kwekerij Het Groene Huis bij Fred Booy. Daar staan de drankjes al klaar. De conclusie? “Het was een groot succes.”

De zeer geslaagde editie van Tuinpad Rijneveld wordt nabesproken bij kwekerij Het Groene Huis van Fred Booy (midden).