Vlaggen langs de provinciale wegen in Zuid-Holland worden door de provincie verwijderd, zoals hier langs de N455 in de gemeente Alphen.
Vlaggen langs de provinciale wegen in Zuid-Holland worden door de provincie verwijderd, zoals hier langs de N455 in de gemeente Alphen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Provincie haalt boerenvlaggen weg: ‘Mijn vlag blijft hangen’

Nieuws

REGIO - Zuid-Holland is klaar met de protestvlaggen van de boeren en gaat ze als eerste provincie actief weghalen. Dat geldt voor vlaggen langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten. Vlaggenophangers krijgen tot vrijdag 5 augustus de tijd om ze zelf weg te halen, anders doet de provincie dat.

Morvenna Goudkade

Vlaggen die volgens de provincie een gevaar vormden zijn al eerder verwijderd, maar nu moeten de andere vlaggen ook weg. Woordvoerder Sven Butter meldt dat de provincie verantwoordelijk is voor veiligheid op de weg en de risico’s te groot vindt. “De vlaggen hangen langs provinciale wegen, bij viaducten, bij rotondes. Onlangs is een vlag losgeraakt en op een auto terechtgekomen: voor ons de druppel. Dus of mensen halen ze zelf weg, of wij halen de vlaggen weg.”

Het gaat hier om vlaggen op plekken waar de provincie wegbeheerder is en niet een gemeente, maar er is ook contact geweest met de gemeentes, zegt de woordvoerder. “Wij hebben ons besluit naar buiten gebracht. Daar is vervolgens overleg over geweest met gemeentes. Ook hebben burgemeesters contact met ons gezocht.” Hij kan niet aangeven om hoeveel vlaggen het gaat. “Daar zijn geen tellingen van. Maar alles wat er op 5 augustus nog hangt, wordt door ons verwijderd.” 

‘Over mijn vlag heeft niemand wat te zeggen’

Wat er met de weggehaalde vlaggen gebeurt? “Die worden door ons bewaard en kunnen door de eigenaren worden opgehaald, na vergoeding van de door ons gemaakte kosten. En die gaan in de tienduizenden euro’s lopen, want we schakelen aannemers in die met hoogwerkers de vlaggen gaan verwijderen.”

In Hazerswoude-Dorp weet André Oosthoek (46) één ding: hij haalt zijn omgekeerde vlag niet weg. “Maar die hangt op mijn eigen brug, dus daar heeft niemand wat over te zeggen”, zegt de ondernemer, eigenaar van een grondwerkersbedrijf aan de Voorweg. 

Hij steunt de boeren, zegt Oosthoek. “Ik vind het niet rechtvaardig om alles bij de boeren neer te leggen. Alle problemen op hun bord te schuiven. Boeren zorgen voor welvaart, ze zijn heel goed bezig met het milieu en doen veel voor de natuur.” Ze zijn een gemakkelijk doelwit, denkt de ondernemer. “Pak liever Tata Steel aan als het om uitstoot gaat. Ze dachten waarschijnlijk dat ze de boeren gemakkelijk van hun erf zouden krijgen. Dat valt dus tegen, nu de boeren in opstand komen.”

Wat betreft de vlaggen langs de wegen: “Ik begrijp dat ze geen gevaarlijke situaties moeten veroorzaken, maar hier in de regio hangt alles vol met vlaggen en die doen niemand kwaad.” Het is een belangrijk signaal, besluit Oosthoek. “De vlag staat voor boer in nood. Mijn vlag blijft hangen.” De drie gemeentes in het verspreidingsgebied van deze krant, Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem, reageren wisselend op de aanpak van de provincie. Nieuwkoop gaat niet eenzijdig vlaggen weghalen, zo blijkt. Woordvoerster Sindy Meijer meldt: “Wij kiezen voor een andere aanpak, waarbij we in gesprek gaan met de initiatiefnemers en boeren over de onvrede en onrust.” Alphen herhaalt dat gebruik van de nationale vlag ‘op deze manier’ wordt afgekeurd en geeft initiatiefnemers de tijd om vlaggen zelf weg te halen. “Wij verwijderen de vlaggen alleen als er sprake is van gevaarlijke situaties, deze lijn is afgestemd met de provincie”, zegt woordvoerster Karin Bekker. “Wel roepen we agrariërs op om zelf de vlaggen weg te halen, nu de gesprekken over het stikstofbeleid weer op gang komen.” Kaag en Braassem meldt de overwegingen van de provincie te begrijpen. “Wij hebben gesproken met de boeren over de problematiek en ook over de vlaggenactie. Op korte termijn is er opnieuw contact met de boeren”, laat Linda Nieuwenhuizen weten. “Wij maken daarna bekend welke afspraken er gemaakt zijn.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief