Henk Vogelaar: “We hebben sinds december contact met de gemeente over het festival en zijn er sindsdien intensief mee bezig."
Henk Vogelaar: “We hebben sinds december contact met de gemeente over het festival en zijn er sindsdien intensief mee bezig." (Foto: archief Morvenna Goudkade)

Marloes is te onveilig

Nieuws

HAZERSWOUDE-DORP – Grote teleurstelling bij de organisatie van festival Marloes in Hazerswoude. Het tweedaags festival, gepland op 23 en 24 september, gaat niet door vanwege te grote veiligheidsrisico’s.

Morvenna Goudkade

Marloes is al jaren bekend als kleinschalig cultfestival in de polder. Voor corona is het jaarlijks gehouden als particulier initiatief op een boerderij in de Hazerswoudse polder. De afgelopen twee jaar ging het festival niet door. Dit jaar zou Marloes als een feniks herrijzen uit haar as en officieel als evenement worden gepresenteerd. 

Als polderfestival werd Marloes jaren terug vernoemd naar een prijswinnende melkkoe van boer Jan van Dorp, medeorganisator. De iconische koe is inmiddels overleden, maar blijft naamgeefster van het festival. 

Vanuit de organisatie reageert Henk Vogelaar: “We hebben sinds december contact met de gemeente over het festival en zijn er sindsdien intensief mee bezig. De bedoeling was een tweedaags festival, met camping, op de locatie van Jeu de Boer in Hazerswoude (evenementenboerderij – red). In totaal zouden er 1200 bezoekers komen, verdeeld over twee dagen. We hadden meteen een crowdfunding opgezet, met shitcoins, om het festival te financieren, dat liep heel goed.”

Afgelopen week maakte de organisatie bekend dat er geen vergunning komt. De gemeente Alphen reageert daarop: “De organisatie heeft de vergunningsaanvraag ingetrokken.” Volgens een woordvoerster leek Marloes eerst een evenement ‘categorie B regulier risico’, met een bijbehorende risicoscan. Echter, de definitieve aanvraag werd een ‘B risicovol’, met een andere risicoscan. “Vanuit de Veiligheidsregio zijn knelpuntperiodes vastgesteld. Dit festival valt in de knelpuntenperiode 18 augustus tot en met 19 oktober en zou een negatief advies ontvangen.”

Gelijktijdig met Marloes zijn er andere grote evenementen, zoals de Braderie in Boskoop en de Jaarmarkt in Alphen, dat geeft te veel druk op de hulpdiensten. Volgens de gemeente is geadviseerd om het evenement af te schalen, naar een ‘B regulier risico’, maar heeft de organisatie daar niet voor gekozen.

Leoni Goudkuil laat vanuit het Marloes-team weten dat afschalen geen optie was: “Marloes zou dan niet meer lijken op de Marloes die we voor ogen hadden. We hopen nu maar op volgend jaar.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Afbeelding
Van den Dool en Juffermans tonen hun werken Cultuur 5 aug, 10:44
Afbeelding
Werkzaamheden aanleg fietsbrug Aarkanaal gaan bijna beginnen Nieuws 5 aug, 09:54
Afbeelding
Alphen zoekt nieuwe klimaatburgemeester Nieuws 5 aug, 09:32
Afbeelding
Veni, vidi, vinci centraal in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht Nieuws 3 aug, 19:00
Afbeelding
Plant een zaadje bij de buren Nieuws 3 aug, 11:41
Afbeelding
Lizzy de Greef bereikt finale Belgian Open Sport 3 aug, 11:06
Afbeelding
Marokkaans eten centraal in de bieb Nieuws 3 aug, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief