Willemien Rouwhorst: "Wie te maken heeft (gehad) met kanker is van harte welkom."
Willemien Rouwhorst: "Wie te maken heeft (gehad) met kanker is van harte welkom." (Foto: Marieke Roggeveen)

Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’

Nieuws

ALPHEN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun drijfveer om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen 

Willemien Rouwhorst is één van de vrijwilligers bij SamenhuiS, centrum voor leven met en na kanker. “Dit doe ik al vanaf de start in 2014”, begint Willemien te vertellen. “Daarvoor was ik vier jaar vrijwilliger bij Inloophuis de Gele Linde in Boskoop. Omdat ik in Alphen woon, ben ik in 2014 naar SamenhuiS overgestapt. Ik ben dit werk gaan doen, omdat ik ervaringsdeskundige ben (bekend met borstkanker) en daardoor bijvoorbeeld goed de spanning voor een onderzoek kan invoelen. Vanaf dag één voelt dit werk fantastisch om te doen en voel ik mij heel goed op mijn plek bij SamenhuiS.”

SamenhuiS

SamenhuiS is een centrum voor leven met en na kanker, waar mensen die direct of indirect zijn geraakt door kanker terecht kunnen voor warme aandacht en een steuntje in de rug. Tijdens de inloopmomenten zijn er gastvrouwen en -heren aanwezig voor een luisterend oor. Verder zijn er allerlei (creatieve) activiteiten voor ontspanning en mogelijkheden voor het ontmoeten van gelijkgestemden. Maar gewoon een kop koffie of thee drinken kan ook. De gastvrouwen en -heren hebben alle tijd en aandacht voor hun bezoekers, die zo even de zorgen en beslommeringen rond de ziekte kanker kunnen vergeten. Wie te maken heeft (gehad) met kanker is van harte welkom. De inloop is vrij en gratis toegankelijk.

Heart Pillows

“Ik ben gastvrouw en begeleidster bij creatieve activiteiten”, vervolgt Willemien. “De creatieve activiteiten kunnen heel divers zijn: schilderen, mozaïeken, bloemenhangers maken, stenen beschilderen… 

‘Men weet waar je het over hebt’

Het is altijd iets wat binnen twee uur af is. Vaak denken mensen: dat kan ik niet. Maar met voorbeelden en begeleiding blijken zij het wel te kunnen. Ik begeleid ook de haakmiddagen en de maandelijkse Heart Pillows middagen. Een Heart Pillow is een hartvormig okselkussentje dat is bedoeld ter verlichting van de klachten na een borstkankeroperatie, ook zorgt het voor minder spanning in de schouder. Wij maken deze kussentjes voor de Mammapoli in Alrijne ziekenhuis waar ze de Heart Pillows kosteloos meegeven aan patiënten. Het is erg fijn om met elkaar deze hartenkussentjes te maken.”

Vriendschappen

In de folder van het centrum noemt een bezoekster het SamenhuiS: ‘Een warm bad van ontmoeting van medepatiënten en zeer betrokken vrijwilligers, waar ik wekelijks nieuwe moed en energie opdoe.’ Willemien beaamt knikkend: “Dit horen wij regelmatig. Het SamenhuiS is een plek waar je kunt praten over je ziekte en je treft er lotgenoten en herkenning. Men weet waar je het over hebt en waar je mee worstelt. Wij zeggen vaak: ‘Hier mag alles er zijn.’ Iedereen is erg begaan met elkaar en er ontstaan ook vriendschappen. Ik vind mijn vrijwilligerswerk erg leuk om te doen: je kunt iets betekenen voor een ander, maar het geeft je zelf ook iets. Verder vind ik het fijn dat ik de kans heb om mijn creatieve kennis met anderen te kunnen delen. Momenteel is ons team op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers lopen altijd eerst een paar keer mee om te ‘proeven’ en krijgen ook een introductiecursus. Verder is het goed te weten dat ze altijd samenwerken met een andere vrijwilliger. Ik vind het erg fijn werken in ons team vrijwilligers en hoop dit nog lang te mogen doen.”

Meer informatie is te vinden op: www.samenhuis.org.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Van Castellum naar Coliseum: ‘Dit komt wel binnen’ Cultuur 15 aug, 14:44
Afbeelding
Verdeeldheid bouw zwembad Algemeen 15 aug, 13:52
Afbeelding
Openingsfestival cultureel seizoen en Straatmuzikantenfestival in het centrum Cultuur 15 aug, 12:14
Afbeelding
Meedoen aan gratis bridgeclinic Sport 15 aug, 11:23
Afbeelding
Beachvolleybaltoernooi in Leimuiden Sport 15 aug, 10:59
Afbeelding
Mode door de eeuwen heen zien in Archeon Cultuur 15 aug, 10:34
Afbeelding
De Waanzinnige Boomhut zien in Castellum Cultuur 15 aug, 10:16
Afbeelding
Extra water bij huttenbouwweek op nieuwe locatie aan de Olympiaweg Cultuur 15 aug, 10:00
Afbeelding
Teus de Kruyf: ‘Ik doe graag iets terug voor de maatschappij’ Sport 15 aug, 09:37
Afbeelding
Prachtige roze wolk in Avifauna dankzij babyboom van flamingo’s Cultuur 15 aug, 09:20
Afbeelding
Burgemeester Liesbeth Spies wordt gezien als ‘iemand-van-ons’ Politiek 15 aug, 09:05
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten Nieuws 12 aug, 15:45
Afbeelding
Jet van Vuuren houdt lezing in de bieb Cultuur 12 aug, 14:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief