Op elkaar letten is het devies om verdrinkingen tegen te gaan.
Op elkaar letten is het devies om verdrinkingen tegen te gaan. (Foto: ANP )

Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen

Nieuws

REGIO - Met het warme weer trekken veel mensen naar het water in de buurt om verkoeling op te zoeken. Daarbij moeten de gevaren niet worden onderschat. Op verschillende plekken in het land kwamen de afgelopen weken mensen om het leven door verdrinking in open water. “Je moet altijd je kop erbij houden als je naar het water gaat”, zegt Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ).

“Er kunnen verschillende oorzaken voor verdrinkingen zijn”, aldus De Winter. “Zo gebeurt het dat mensen die niet kunnen zwemmen toch te ver het water in gaan.” Het natuurwater, ook al is het een rustige plas, is verraderlijk waarschuwt De Winter. “De bodem van natuurwater is niet gelijk, hierdoor kun je ineens in een dieper stuk stappen. Mensen schrikken dan, het water wordt kouder en dan kan het snel klaar zijn.”

Minder verdrinkingen

Hoewel de afgelopen zomerse weken meerdere mensen zijn verdronken, laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een algemene afname van het aantal verdrinkingen in Nederland zien. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS dat in 2021 het aantal verdrinkingen met meer dan een kwart is gedaald ten opzichte van 2020. Tachtig mensen zijn vorig jaar in Nederland door verdrinking in bijvoorbeeld de zee, een rivier of kanaal om het leven gekomen. Het jaar ervoor waren dit er 107. Zelfdodingen zijn hierbij niet meegeteld. 

Het aantal verdrinkingen in Zuid-Holland volgt de landelijke trend en daalde vorig jaar ook: van 36 in 2020 naar 16 in 2021. De provincie Zuid-Holland telt hiermee de sterkste daling. In Drenthe, Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg was ook sprake van een daling. In alle andere provincies was juist sprake van een stijging van het aantal verdrinkingen. Wel gaat het vaak om kleine aantallen, waardoor het jaarlijkse patroon al snel grillig is.

Te veel

“Elke verdrinking is er nog steeds één te veel”, zegt Marc van der Jagt van Reddingsbrigade Nederland. “Om de kans dat het misgaat te verkleinen moet je onder meer op elkaar blijven letten bij het water.” 

Deze zomer voeren de Nationale Raad Zwemveiligheid en de Reddingsbrigade Nederland de campagne ‘Wie checkt jou?’. De boodschap van de campagne: niet zomaar alleen gaan zwemmen, maar vooraf nagaan of er iemand in de buurt is die te hulp kan schieten als het misgaat. “De badplaatsen liggen momenteel weer overvol en de Reddingsbrigade ziet dan niet altijd alles meteen.”

De Winter van de NSWZ pleit daarnaast voor preventieve educatie op de basisschool om de kans op verdrinking te verkleinen. “Met een klein lespakket kun je jonge kinderen al leren wat de gevaren en valkuilen zijn bij het water. Het zou al veel schelen als kinderen bijvoorbeeld een mui kunnen herkennen en weten dat je hier niet tegenin moet gaan zwemmen.” Een mui is een stroming die tussen zandbanken ontstaat richting zee. Wie in een muistroming terecht komt, wordt een stuk de zee opgesleurd. 

Voor voornamelijk kinderen die niet in Nederland zijn geboren is het risico op verdrinking groter, blijkt uit cijfers van het CBS. “Deze kinderen komen vaak uit een niet-zwemcultuur. Bij hun ouders blijven benadrukken dat zwemles belangrijk is blijft onder meer noodzakelijk”, zegt Reddingsbrigade Nederland. Het belangrijkste is met een alerte mindset ergens te gaan zwemmen, benadrukt De Winter. “Lekker naar het water gaan als je vrij bent kan met plezier, als je je kop er maar bijhoudt.”

Tips

Belangrijke tips om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken zijn: Zwem waar dat mag (kijk op www.zwemwater.nl) en laat thuisblijvers weten waar je gaat zwemmen, zwem in buitenwater waar lifeguards toezicht houden, houd vooral jonge kinderen constant in de gaten en laat ze niet alleen zwemmen of spelen in het water. Blijf verder in het water op armlengte afstand van je kind, zwem zelf ook nooit alleen en waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren. Kan je kind niet zwemmen? Ga dan tot de knieën van je kind in het water en niet verder. Houd trouwens ook rekening met stroming, golven, diep en koud water.

“De Reddingsbrigade ziet niet altijd alles meteen”

“Mensen die niet kunnen zwemmen gaan soms toch te diep”

Bron: CBS.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werkzaamheden Vriezenweg begonnen Nieuws 28 sep, 11:51
Afbeelding
Gert-Jan Schotanus trots op sportende inwoners gemeente Alphen Nieuws 28 sep, 11:01
Afbeelding
Met Cool 2B Fit naar een gezondere leefstijl Sport 27 sep, 16:21
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor Hans van Selm Nieuws 27 sep, 14:37
Afbeelding
‘Wandelen is heerlijk, goed voor lichaam en geest’ Nieuws 27 sep, 14:03
Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief