‘Van lekker zingen krijg ik een bak met energie’

Nieuws
Gea Postmus is zangeres en saxofonist en zoekt nieuwe leden voor haar koor: het Pop-In Koor in Boskoop.
Gea Postmus is zangeres en saxofonist en zoekt nieuwe leden voor haar koor: het Pop-In Koor in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Ze zingt en ze speelt saxofoon. En ze is bij een koor en zoekt nieuwe leden. Dat laatste is niet zo vreemd, want zo’n beetje alle koren zoeken leden. Wel heel opvallend: de oproep van Gea Postmus (52) op de website van deze krant wordt enorm veel gelezen. Het Boskoopse Pop-In Koor staat zelfs op nummer één. Wat is haar geheim?

Morvenna Goudkade

De blondine moet erom lachen: “Mijn geheim? Geen idee! Of ik al ben bedolven onder de aanmeldingen? Nee, er zijn een paar berichten, maar mensen mogen ook zonder aanmelding komen kijken bij een repetitie, dus wie weet? We gaan het zien, haha.”

‘We hebben in elk geval meer mannen nodig’

Ze houdt van zingen, altijd al, vertelt Gea. “Als kind zong ik mee met elpeemuziek. Ik deed de refreinen en zong die als tweede stem. Later ging ik in bandjes zingen. Ook zat ik op saxofoonles en speelde in een bigband. Muziek is echt mijn hobby.” Haar vader zong bij regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers en zus Annemiek zit bij een rock-koor. Het zingen is de familie dus niet vreemd. 

Gea werd op haar 24ste lid van het Pop-In Koor, een gemengd koor met een modern repertoire. “Ik ging erheen omdat vriendinnen lid waren. Ik ben nooit meer weggegaan.”

Momenteel wordt er campagne gevoerd voor nieuwe aanwas bij het koor. Tijdens de coronaperiode zijn er leden afgehaakt en niet meer teruggekomen. Er moeten zo’n 10 tot 15 zangers bij, weet Gea. “We hebben nu 42 leden, van wie 7 mannen. Eerder hadden we meer mannen en was de balans beter. Sowieso hebben we in bepaalde stemgroepen te weinig zangers, maar we hebben in elk geval meer mannen nodig.” Haar eigen man heeft ze niet kunnen verleiden, zegt de Boskoopse lachend. “Die ziet een koor echt niet zitten.”

‘Helemaal losgaan op Bohemian Rhapsody’

Voor haarzelf geldt de woensdagavond, kooravond, als vaste waarde. “Ik plan de rest eromheen”, zegt de blondine. Al heeft ze ook creatief werk - Gea is vormgever en opmaker - de muziek is en blijft heel speciaal voor haar. “Ik vind het heerlijk om te zingen. Als koor hebben wij een uitgebreid repertoire en daar zitten nummers bij waar je heel veel gevoel in kan leggen. Neem Bohemian Rhapsody van Queen, een echte klassieker die al 25 jaar op het programma staat. Blijft een fantastisch nummer, waarop je helemaal los kan gaan. Ook Hallelujah van Leonard Cohen hoort bij mijn favorieten. En Roller Coaster van Danny Vera, over de achtbaan van het leven. Dat liedje heeft me gesteund tijdens de coronaperiode, het gaf me toch steeds weer hoop.”

De coronatijd was heel moeilijk voor het koor, want repetities en optredens vielen weg. “We hebben serieus geprobeerd om online te repeteren, via Zoom, maar samenzang bleek niet te doen, door digitale tijdverschillen. Toen er weer iets mogelijk was, hebben we gerepeteerd in het Plantariumgebouw in Hazerswoude. Enorme grote ruimtes, waar we op drie meter afstand van elkaar stonden te zingen, maar blij dat we waren.”

Wat het voor haar betekent, het koor? “Van lekker zingen krijg ik een bak met energie. En dan vooral op het podium voor een enthousiast publiek. Die blije gezichten, dat motiveert mij heel erg om een goed optreden neer te zetten.”

Op 17 september is ze aanwezig bij Buckeskop Biggest Band, ter ere van Boskoop800. Het wordt een groots muzikaal spektakel met zoveel mogelijk zangers en muzikanten, liefst 800. “Ik ben erbij, maar dan even niet als zangeres. Ik doe mee als saxofonist.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 398.