Hazerswoudenaar Marco Vleeschdraager ontvangt lintje van Spies

Nieuws
Marco Vleeschdrager is vrijwilliger bij de Jeugdvakantieweek.
Marco Vleeschdrager is vrijwilliger bij de Jeugdvakantieweek. (Foto: Jeroen van de Werken)

HAZERSWOUDE -  Marco Vleeschdraager, woonachtig in Hazerswoude-Dorp, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn lintje op dinsdag 16 augustus uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

Vleeschdraager is volgens de gemeente Alphen vanaf jonge leeftijd vrijwillig actief. “Hij maakte sinds 1992 deel uit van de leiding bij de stichting Jeugdvakantieweek Hazerswoude-Dorp. Tussen 2000 tot 2009 was hij niet actief, waarna hij vanaf 2009 zijn activiteiten weer oppakte”, vertelt de gemeente. “Sinds ongeveer 10 jaar is Vleeschdraager secretaris van de stichting en in die hoedanigheid onder andere verantwoordelijk voor de administratie, aanvragen van vergunningen en subsidies / onderhouden van contacten met de gemeente en het actueel houden van het veiligheidsplan. Verder is hij eindverantwoordelijk voor diverse activiteiten tijdens de Jeugdvakantieweek zelf. Ook is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse Jantje Beton-collecte, waarvan de helft ten goede komt van de Jeugdvakantieweek.” 

Corona

Vleeschdraager heeft een groot aandeel gehad in het mogelijk maken van de Jeugdvakantieweek tijdens de coronaperiode. “In de afgelopen twee jaar heeft hij door telkens weer te schakelen en het programma aan te passen dit evenement toch doorgang kunnen laten vinden. Een tijd waarin het grootste deel van de evenementen zijn geannuleerd. Hij is al jaren de drijvende kracht achter de stichting en neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij is een verbindende factor binnen het team en zorgt voor een goede sfeer.”

‘Als vrijwilliger in vele activiteiten de voortrekkersrol’

Scouting

Ook bij de scouting Mr. van Daalgroep in Boskoop begon Vleeschdraager al op 16-jarige leeftijd. “Hij draaide mee als leiding bij de welpen. Vervolgens werd hij scoutsleider van 1991 tot 1999. Uiteindelijk is hij lid van het bestuur geworden vanaf 1999 en sinds 2004 in de rol van voorzitter tot 2008. Tot op heden heeft hij als vrijwilliger in vele activiteiten de voortrekkersrol genomen, zoals het op touw zetten van activiteiten voor zowel de eigen vereniging als ook regionale scoutingevenementen.”

Hazerswoudse Boys

Sinds 2011 is hij verbonden aan de voetbalvereniging Hazerswoudse Boys in Hazerswoude-Dorp. Hij was daar jeugdleider, jeugdtrainer en jeugdcoördinator van 2011 tot en met 2019. Vanaf 2014 is Vleeschdraager scheidsrechter en sinds 2018 coördinator van de jaarlijkse kerststerrenactie.

Betrokken

De gemeente vindt een lintje dus dubbel en dwars waard. Ze concludeert: “Vleeschdraager is een zeer betrokken vrijwilliger die zich naast andere vrijwilligersactiviteiten met name voor de jaarlijkse Jeugdvakantieweek inzet. Waarbij hij als drijvende kracht en verbindende factor zorgt dat ieder jaar weer een prachtige week voor de kinderen wordt gehouden, óók tijdens de coronaperiode.”

De Jeugdvakantieweek is begonnen.