‘Ik help het dorp en leer meteen mensen kennen’

Nieuws
Patricia de Heiden woont sinds kort in Hazerswoude-Dorp en helpt mee met de Jaarmarkt, die deze week plaatsheeft.
Patricia de Heiden woont sinds kort in Hazerswoude-Dorp en helpt mee met de Jaarmarkt, die deze week plaatsheeft. (Foto: Morvenna Goukade)

HAZERSWOUDE-DORP – Gein op het Plein? Poldercross? Voorheen had Patricia de Heiden (41) geen idee waar dat over ging, maar nu woont ze in Hazerswoude en is lid van het Jaarmarktbestuur. En heeft ze zich gestort op de organisatie van het jaarlijkse evenement dat duurt van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 augustus. Helemaal toevallig is het allemaal niet, want Patricia heeft ook een nauwe connectie met Rinus Pieterse, eigenaar van het Hazerswoudse Café De Dikke Mug. Hoe dat zit?

Morvenna Goudkade

Dat ze nu helpt bij de Jaarmarkt heeft een zeer romantische reden, zo blijkt. Patricia en Rinus, de laatste welbekend in het dorp, leerden elkaar vroeger kennen, net nadat Patricia was afgestudeerd. “Ik studeerde voeding en diëtetiek in Leiden. Rinus had daar toen een cafeetje en ik woonde om de hoek. Ik zou nog op reis gaan met een vriendin en had nog geen baan, toen heb ik een tijdje bij Rinus in het cafeetje gewerkt.”

‘Er is hier heel veel saamhorigheid, daar wil ik aan bijdragen’

Ze vonden elkaar toen al heel leuk, bekent de brunette. “Maar het is toen niets geworden. Ik ging reizen, werken, ben getrouwd en kreeg een gezin.” Jaren later kwamen ze weer in contact. Patricia was net gestopt met haar werk voor Nutricia en voor zichzelf begonnen. Haar huwelijk was inmiddels beëindigd. “Rinus bood aan me te helpen bij het ondernemerschap. Dat vond ik niet nodig, want ik dacht: ik zoek dat zelf wel uit. Maar toen we elkaar weer zagen, vonden we elkaar weer heel leuk. En deze keer hebben we het wel een kans gegeven.” Sinds een half jaar woont ze bij Rinus in Hazerswoude-Dorp, met de kinderen en de baby, want er is ook pril babygeluk. Patricia is helemaal happy, en nu ze in het dorp woont wil ze daar ook deel van uitmaken, zegt ze. “Ik heb gemerkt dat hier heel veel saamhorigheid is, daar wil ik aan bijdragen. Dus heb ik me aangemeld voor het bestuur van de Jaarmarkt. Heel leuk, ik help het dorp en leer meteen mensen kennen.”

Ondernemer

De dorpsbewoners leren inmiddels ook Patricia kennen: jonge moeder, ondernemer en schrijfster, want ze heeft in april haar eerste boek uitgebracht. “Ik schrijf normaal artikelen over voeding, voor grote bedrijven. Daarnaast had ik een web-blog over voeding en droomde al langer over een boek. Tijdens corona heb ik dat serieus opgepakt en zo is ‘De Betweter, over dieet, sociale druk en sport’ verschenen.”

Het is deels autobiografisch, vertelt ze. “Er zijn steeds verhaaltjes over Rosa, die allerlei dingen meemaakt, gelinkt aan eten en voeding. Daarna kom ik als voedingsdeskundige met tips & tricks. Maar Rosa, dat ben ik zelf ook, want ik maak altijd de gekste dingen mee, dus ik kon putten uit eigen ervaring, haha. Ik wilde een relaxed boek maken met veel herkenning.”

Kinderboek

Het blijft niet bij dat ene boek, want ze heeft de tweede bijna af. “Dat is een kinderboek, over Frank en Stein, een jongen en een meisje, die samen het monster van Frankenstein maken. Een heel lelijk monster, dat echter heel lief blijkt te zijn. De moraal van het verhaal is: kijk hoe mensen, en zeker ook kinderen écht zijn. Oordeel niet te snel. Kinderen kunnen soms hard zijn en andere kinderen pesten. Met dit boek wil ik hen een boodschap overbrengen.” 

Terug naar de Jaarmarkt. Nu de feestweek inmiddels is aangebroken, gaat ze er zeker van genieten. Ze heeft zich beziggehouden met sponsoren en standhouders, met het programmaboekje en de media, en nu gaat ze het resultaat beleven. “Ik ga overal kijken en natuurlijk helpen waar nodig is. Ik ben het manusje van alles, haha.” 

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 399.