‘Ik ga naar Malawi, gewoon om mensen te helpen’

Nieuws
Nilis Dorst (24) gaat zijn horecakennis, opgedaan in Flora Boskoop (op de achtergrond) inzetten voor mensen in Malawi.
Nilis Dorst (24) gaat zijn horecakennis, opgedaan in Flora Boskoop (op de achtergrond) inzetten voor mensen in Malawi. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – De 400ste aflevering alweer van deze rubriek! En omdat de jeugd de toekomst heeft, is deze voor Nilis Dorst (24). Nilis, uit Boskoop, vertrekt binnenkort voor een jaar naar Malawi. In het Afrikaanse land wil hij mensen helpen zelfstandig en onafhankelijk te worden. Een eigen huis, een eigen inkomen, een eigen leven opbouwen. Heel belangrijk, volgens Nilis.

Morvenna Goudkade

Hij geeft om mensen, altijd al. Nilis volgde een zorgopleiding en werkte in verpleeghuis Floravita in Boskoop. Tot hij overstapte naar de horeca en ging werken in Flora Boskoop en in de catering. In beide gevallen gaat het om werken met mensen, goed voor ze zorgen, aandacht en liefde geven. En nu gaat hij ‘een jaartje ertussen uit’, ook weer om mensen te helpen. “In mei ben ik met mijn moeder in Malawi geweest”, vertelt de jonge Boskoper. “Zij ging een oud-collega bezoeken die daar werkt als verpleegkundige. Ik kon met haar mee als ik dat wilde. En dat heb ik gedaan.”

‘Afhankelijk zijn is niet goed voor mensen, daarvan ben ik overtuigd’

Malawi, grenzend aan Zambia, Tanzania en Mozambique, was een eyeopener voor Nilis. “De mensen daar hebben niks, maar lachen altijd, zijn vriendelijk en gastvrij en delen alles wat ze hebben. Dat vond ik heel bijzonder, omdat er ook heel veel armoede is.” 

Nilis reisde met zijn moeder naar de plek van een hulpinstantie die mensen leert zelfvoorzienend te zijn, door cursusprogramma’s over meer klimaatbestendige huizenbouw, kleinschalige duurzame landbouw en veeteelt. Hij werd gegrepen door het verhaal en nam een besluit. “Ik wil ook helpen. Op 9 september vlieg ik naar Malawi en ga als vrijwilliger aan de slag. Ik ga mijn horeca-ervaring inzetten. Mensen reizen van ver naar dit centrum om cursus te volgen. Ik ga er verblijfshoreca opzetten: een hotel en restaurant, zodat mensen er kunnen overnachten en ook kunnen eten.”

Hij gaat vrijwilligerswerk doen voor een christelijke organisatie en is zelf ook gelovig. Maar Nilis gaat geen mensen bekeren, zegt hij. “Ik wil gewoon mensen helpen. Zeker heb ik een christelijke levensovertuiging, maar mijn motivatie zit in het onafhankelijk willen maken. Afhankelijk zijn is niet goed voor mensen; daarvan ben ik overtuigd. Als mensen een goed huis hebben en voor hun gezin kunnen zorgen, zodat kinderen naar school kunnen, geeft dat mensen waardigheid. Zo kunnen ze zichzelf verder ontwikkelen.” In het stichtingscentrum gaat hij medewerkers trainen en banen creëren, zodat er een echte hotel- en horecavoorziening komt. “Niet alleen voor de mensen die op cursus komen, maar ook voor toeristen en expats. Die kunnen ook komen eten en overnachten.”

In Malawi wordt veel Engels gesproken, maar Nilis wil ook de nationale taal Chichewa leren spreken. “Ik zit op les. Ik krijg taalles thuis bij een docent Afrikaanse talen. Het is wel een heel moeilijke taal, maar ik vind het belangrijk dat ik de basis leer. Ik hoop dat ik de taal ter plekke in Malawi beter leer spreken.”

Omdat hij een jaarlang zichzelf moet bedruipen zonder inkomen, is hij een doneeractie gestart. Om het vrijwilligersjaar te kunnen betalen, zegt Nilis. “De reis naar Malawi betaal ik uiteraard zelf, maar mijn verblijf, kost en inwoning, kost 20 euro per dag. Voor een jaar loopt dat aardig op. Ik heb niet genoeg spaargeld om dat te bekostigen, dus hoop ik dat mensen mij willen helpen, zodat ik de mensen daar kan helpen.”

Op 9 september vertrekt hij dus, voor een jaar uit zijn vertrouwde omgeving. Spannend? “Nou, ik heb er vooral heel veel zin in. Ik weet waar ik terecht kom. Ik heb de mensen ontmoet en afspraken gemaakt. Ik wil heel graag beginnen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 400.