Alphen komt met plan voor Omloopkanaal

Nieuws
De drijvende eilanden met planten zijn geplaatst.
De drijvende eilanden met planten zijn geplaatst. (Foto: Gemeente Alphen)

ALPHEN - Tien drijvende eilanden en een Boskoopse schouw (een origineel Boskoops bootje) beplant met Boskoops groen moeten voor een betere waterkwaliteit zorgen in het Omloopkanaal in het centrum van Alphen. Dat meldt de gemeente Alphen.

Dit plan hebben het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Alphen in samenwerking met leerlingen van het Groene Hart College bedacht. De wortels van de beplanting op de eilandjes en op de schouw groeien namelijk door onder water. Volgens de gemeente is de verwachting dat de waterplanten een schuilplaats vormen voor vis en dat de wortels voedsel gaan opnemen uit het water waardoor de waterkwaliteit verbetert. Op dinsdag 31 augustus beplantten bewoners en ondernemers uit de Juliana- en Castellumstraat en de Paradjijslaan samen de eilanden en de schouw. Vervolgens lieten zij de eilanden en de boot te water.

Vergroening stadshart

“Met de vergroening van het Omloopkanaal is weer een mooie stap gezet in de vergroening van het stadshart. De gemeente zorgt op deze manier voor een aantrekkelijke stad voor inwoners en bezoekers. Meer groen zorgt ook voor een gezondere stad die beter voorbereid is op een veranderend klimaat met extremer weer. Denk aan meer stortbuien, meer hitte en droogte. Groen zorgt voor meer koelte en is beter voor de biodiversiteit, zoals de bijen en de vogels. Ook blijkt uit onderzoek dat een groene leefomgeving gezonder is voor mensen”, aldus de gemeente.

Boskoopse schouw?

Tijdens de Romeinse periode bestond op bijna dezelfde plek als het Omloopkanaal waarschijnlijk ook al een gracht, stelt de gemeente. “De Romeinen gebruikten deze als verdediging van hun kamp Albania. Het kanaal sloot aan op veenstroompjes in de omgeving. Dit maakte het tot een soort natuurlijke kasteelgracht.”

Boskoop

“In Boskoop varen nog steeds zogenaamde ‘Boskoopse schouwen’. Zij vervoeren verse grond naar de kwekerijen. Deze schouwen hebben hetzelfde DNA als de opgegraven en gerestaureerde Zwammerdamschepen die de Romeinen gebruikten voor hun transport. De Zwammerdamschepen zijn nu in Archeon te bewonderen. Deze link met het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn sluit mooi aan op het Romeinse weekend op 3 en 4 september en de viering van het Limes-feestjaar 2022.”