Publiek laat zich niet afschrikken door regen bij straattheaterfestival De Uitkaik

Nieuws
Voltige Vereniging Baboesjka geeft een demonstratie.
Voltige Vereniging Baboesjka geeft een demonstratie. (Foto: Rob Langerak)

ROELOFARENDSVEEN - De regen kwam zondag 18 september met bakken uit de lucht, maar desondanks is het straattheaterfestival De Uitkaik in Roelofarendsveen redelijk druk bezocht. Vrijwel alle artiesten konden overdekt hun kunsten vertonen of hun muziek laten horen. De leden van Voltige Vereniging Baboeschka trotseerden de buien onoverdekt, maar voor de trampolinespringers van de Flying Acrobats was dat toch te gevaarlijk.

Rob Langerak

De Uitkaik is traditioneel de opening van het nieuwe culturele seizoen. Vroeger vooral bedoeld als start van de kaartverkoop van Wij Presenteert, maar die is al op 9 september online begonnen. Alle tijd dus om van onder de paraplu te genieten van de verschillende acts die er verspreid door het centrum zijn. Pop- en cultuurcentrum Splotz presenteert zich op het Watertorenplein voor het nieuw seizoen met verschillende muzikale optredens en het duo Jip & Daim begeleidt zichzelf met keyboard en gitaar naast het gemeentehuis van Kaag en Braassem. 

Goochelaar Magic Lucas kan er niet voor zorgen dat het droger wordt. “Jammer van het weer, maar gelukkig is er nog genoeg belangstelling.”

Schepijs

Ton Frensch, die vanuit zijn bus Italiaans schepijs verkoopt, heeft minder succes. “Ik kom hier graag en meestal loopt het hier erg goed, maar dit is niet het beste ijsweer. Hopelijk is het volgend jaar weer beter, dus ik ga er niet om huilen” zegt hij met een enigszins Haags accent, terwijl hij met een schuin oog kijkt naar de snackkar en de oliebollenkraam aan de overkant, die wel veel klandizie trekken. Net als de regen in volle hevigheid losbarst zingt het koor FF Anders uit volle borst ‘Alles ziet er anders uit als de zon schijnt’. “Dat is om de moed er toch een beetje inhouden”, verklaart een van de leden na afloop.”

Schuilen

Bij de HEMA raakt zelfs het alarm bij de in- en uitgang van slag. Een medewerkster heeft het er maar druk mee en laat tussendoor weten, dat de meeste mensen binnen geen echte klanten zijn, maar vooral bezoekers die even komen schuilen. Op het parkeerterrein staat welzijnsorganisatie De Driemaster met een zogenoemde Vertical-Bike. Daarbij is een fiets gekoppeld aan een paal en door te trappen gaat de fiets niet gewoon vooruit, maar via een tandrad langs de paal omhoog. “Zo hard mogelijk fietsen en een zo snel mogelijke tijd neerzetten”, legt de 19-jarige Dagmar Stolker uit Oude Wetering uit. ”Met 23,70 seconden ben ik tot nu toe het snelst. Ik hoop dat dit zo blijft, want er zijn leuke prijzen te winnen. Ook van Boxing Opdam waar ik vijfmaal per week aan mijn conditie werk.”

Achter de winkels geven de jeugdleden van Voltige Vereniging Baboeschka gymnastische demonstraties. “Dat doen we normaal gesproken met echte paarden bij manege De Ripse Ruiters, maar nu is er een paard als turntoestel uit de gymzaal gehaald”, licht een van de begeleidsters toe. 

“Op een echt paard is wel veel leuker hoor”, vertelt de 8-jarige Lotte die een echt paardenmeisje is en ongeveer twee jaar lid van Baboeschka. “Soms is het wel moeilijk, maar meestal niet hoor”, zegt ze lachend voordat zij haar volgende oefening moet doen.

Vrolijke noten

Terwijl de Aarebeieplukkers in de muziektent op het Noordplein voor vrolijke noten zorgt, verkopen leden van het Oranjecomité volop kleding als sweatshirts en petjes, alsmede stempelkaarten voor de kroegentocht later in de week. PR-man Joris Koek laat weten dat er nog de hele week verschillende andere activiteiten zijn. Van donderdag tot zondag is er kermis. Verenigingen uit Kaag en Braassem presenteren zich donderdagavond en voor senioren is er die dag een schuurfeest. Ook in de kroegen is de hele week volop livemuziek en hoogtepunt op zaterdagmorgen is het jeugdbloemencorso.