Opening nieuw kassencomplex: “Volledig energieneutraal”

Nieuws
Burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Anouk Noordermeer feliciteren SIem Hoogeveen en Bob Hoogerdijk met hun duurzame bedrijfsuitbreiding. In het midden Greenportvoorman Michiel Gerritsen.
Burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Anouk Noordermeer feliciteren SIem Hoogeveen en Bob Hoogerdijk met hun duurzame bedrijfsuitbreiding. In het midden Greenportvoorman Michiel Gerritsen. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/HAZERSWOUDE – Wie er allemaal waren? Tja, wie waren er niet? Ruim 700 mensen kwamen een kijkje nemen in het nieuwe, volledig energieneutrale, kassencomplex van Hoogeveen Plants. Kwekers Siem Hoogeveen en Bob Hoogerdijk nodigden vrijdag 16 september familie, vrienden en bekenden uit voor een hapje en een drankje. De Alphense burgemeester Spies kwam ook langs, net als Greenportwethouder Anouk Noordermeer en Greenportvoorzitter Michiel Gerritsen. “Wij mogen heel trots zijn op dit bedrijf.”

Morvenna Goudkade

Vrijdagmiddag is het een drukte van belang bij Hoogeveen Plants, op het ITC-terrein in Hazerswoude, op de grens met Boskoop. Honderden belangstellenden komen samen in de enorme loods en aangrenzende kassen. Van clematiskweker Michel van der Werf uit Boskoop tot software-ondernemer Machiel van der Schoot uit Alphen, van oud-wethouder Kees van Velzen, jarenlang actief voor de Greenport Boskoop, tot transporteur Jeffrey Houtman, met zijn onderneming ook gevestigd op het ITC. Siem Hoogeveen (59) en Bob Hoogerdijk (38) nemen felicitaties in ontvangst en schudden vele handen. 

‘We mogen heel trots zijn op dit bedrijf’

Het was een wens het bedrijf uit te breiden, meer te centraliseren en verder te verduurzamen. Dus werd een jaar geleden begonnen met de bouw en aanleg van loods, kassen en containervelden, zo’n 9,5 hectare, op de locatie van de hoofdvestiging. Met daarbij zonnepanelen en warmtepompen. Na een intensieve periode is de uitbreiding klaar en dat mag wel even gevierd, vindt het tweetal. “We doen dit vooral voor onze familie, vrienden en bekenden, die hebben we uitgenodigd, net als collega-kwekers en relaties. Ook onze medewerkers hebben hun familie en vrienden gevraagd. Alle mensen die betrokken waren bij de bouw hebben we eerder al uitgenodigd.” Dat burgemeester en wethouder ook zijn gekomen, vinden ze heel positief. “Die belangstelling stellen wij natuurlijk zeer op prijs.” 

Het bedrijf, ruim 35 jaar geleden opgericht door Siem Hoogeveen, staat bekend als innovatief en toonaangevend. Hoogeveen Plants werd in 2017 Onderneming van het Jaar bij ondernemersvereniging VOA. Een internationaal bedrijf met zo’n 75 vaste medewerkers, aangevuld met vele seizoenskrachten. Dat het bedrijf midden in de energiecrisis een gigantisch kassencomplex bouwt, is best bijzonder. Zijn ze niet bang voor torenhoge energiekosten?

“Nee, want wij wekken onze eigen energie op”, zegt Hoogerdijk. “We hebben hier 1350 zonnepanelen liggen en verwarmen met warmtepompen. We zijn volledig energieneutraal.” Elders in de glastuinbouw ontstaan grote problemen, met telers die over de kop gaan vanwege de energietarieven. Is zelf opwekken ook voor hen dé oplossing?

“Niet helemaal. Er is een groot verschil tussen koude kassen, zoals die van ons, en warme kassen in de glastuinbouw. Het is echt een ander verhaal als je tomaten kweekt of orchideeën. Voor de verwarming van zulke kassen ben je vele malen meer energie kwijt.”

De ambities van Hoogeveen Plants, zelfvoorzienend en klimaatneutraal werken, krijgen waardering vanuit het Alphense college. Burgemeester Liesbeth Spies en Greenportwethouder Anouk Noordermeer bekijken de duurzame uitbreiding samen met Greenportvoorman Michiel Gerritsen. “Wij mogen heel trots zijn op dit bedrijf”, vindt Spies. Noordermeer vertelt dat ze overleg heeft gehad over de jaarlijkse Week van het Werk in Alphen. “Er wordt ook gekeken naar een locatie. Ik heb voorgesteld om het in de Greenport Boskoop te houden. Alle innovatie hier biedt ook veel inspiratie.”

1350 zonnepanelen verwarmen de kassen.