Gemeente Alphen aan den Rijn investeert in groen: plant een klimaatbos langs de N11

Nieuws
Het conceptplan van de gemeente Alphen.
Het conceptplan van de gemeente Alphen. (Foto: Gemeente Alphen)

ALPHEN - De gemeente Alphen investeert naar eigen zeggen in een groene en gezonde leefomgeving. Groen biedt ruimte voor ontspanning en bewegen, draagt bij aan biodiversiteit (meer planten en beesten, zoals insecten en vlinders) en helpt klimaatverandering tegen te gaan. “Daarom beginnen we in het najaar met de aanplant van een klimaatbos Alphen aan den Rijn.”

Duurzaam Alphen aan den Rijn

Met de aanplant van het klimaatbos plant de gemeente een hoop nieuwe bomen tegelijkertijd. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van de wijk Kerk en Zanen, is gekozen als geschiktste locatie voor een duurzaam Alphen aan den Rijn. “In het klimaatbos Alphen aan den Rijn planten we bomen die extra goed tegen droogte kunnen, meer CO2 opvangen, en weerbaarder zijn tegen de meest voorkomende ziektes en plagen. Het gaat om minimaal 500 bomen”, aldus de gemeente.

Wethouder Relus Breeuwsma bevestigt dat: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het andere soort bomen zorgt ervoor dat we lang van dit gebied kunnen genieten. Het is namelijk een fijne plek binnen onze gemeente waar mensen buiten kunnen recreëren.”

‘Alle bomen in onze gemeente zijn belangrijk’

Duurzaamheid Alphen aan den Rijn

Op zaterdag 1 oktober is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Omwonenden krijgen hiervan apart bericht. “Alle bomen in onze gemeente zijn belangrijk. Helaas komt het voor dat bomen ziek worden en/of afsterven. Het weer verandert en extremere weersomstandigheden veroorzaken steeds vaker schade aan bomen. Wanneer deze bomen zorgen voor onveilige situaties, moet de gemeente ze de boom snoeien in Alphen aan den Rijn. In het ergste geval moeten ze de boom laten kappen. Daardoor is een achterstand ontstaan op de normale werkzaamheden.

Dit najaar maakt de gemeente een inhaalslag met het onderhoud en dus ook met het boom laten kappen Alphen aan den Rijn. Door de hele gemeente worden bomen gekapt die zijn aangetast door ziekte, die afgestorven zijn, of die om een andere reden voor onveilige situaties zorgen.

“Gekapte bomen plant de gemeente altijd terug, bij voorkeur op dezelfde plek. Waar dat niet kan, zoeken we een andere plek, zoals nu met de bomen die we aanplanten in het bos Alphen aan den Rijn.” Verder zet de gemeente de komende jaren blijvend in op het planten van extra bomen, voor de duurzaamheid Alphen aan den Rijn.