Jary Göbel en wethouder Gert Jan Schotanus onthullen de nieuwe calorieëntrap tijdens de nationale sportweek.
Jary Göbel en wethouder Gert Jan Schotanus onthullen de nieuwe calorieëntrap tijdens de nationale sportweek. (Foto: Robbert Roos)

‘Wethouder Schotanus opent calorieëntrap bij Aquarijn’

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bewegen is gezond en het houdt je flexibel. Om mensen bewust te maken hoeveel calorieën je kunt verbranden terwijl je beweegt heeft wethouder Sport Gert-Jan Schotanus samen met Jari Göbel van De Thermen2 op donderdag 22 september een speciale calorieëntrap bij zwembad en buurthuis Aquarijn geopend. “Met stilzitten bereik je niets.”

Robbert Roos

De trap die laat zien hoeveel calorieën je verbrandt per activiteit is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen zwembad en buurthuis AquaRijn en Alphen Vitaal. Het moedigt gasten aan om daadwerkelijk de trap te nemen en de lift te vermijden. Bij de lift hangt een sticker met de uitdagende tekst: “Blijf in vorm, neem de trap”. Wethouder Schotanus is blij met de nieuwe trap. “We zetten als gemeente breed in op vitaliteit en bewegen. Dat doen we onder andere door te investeren in sport- en speelplekken én verduurzaming. We willen mensen triggeren om meer te bewegen.”

‘Mensen triggeren om meer te bewegen’

En dat levert heel wat op volgens wethouder Schotanus. “Uit onderzoek is gebleken dat als 20 procent van de inwoners meer beweert dat dat de stad zo’n 6 miljoen aan (zorg)kosten bespaart. Door nu extra in te zetten op motivatie en preventie voorkomen we dat we straks de rekening betalen.” Ook Jary Göbel van De Thermen2 is enthousiast. “De onthulling van de trap past perfect in de Nationale Sportweek die in die week is. Dat het nemen van een trap gezond is voor lijf en leden hoeven we hopelijk niet te vertellen. De teksten op de trap zien wij als een aanmoediging zodat mensen zien waarvoor ze het doen.” En er zijn nog meer voordelen: naast het feit dat traplopen gewoon gezond is, is het ook een veel duurzamere optie dan de lift. Zo besparen we met elkaar ook weer wat kostbare energie. Kortom; een win-win situatie voor de gemeente Alphen.

Wethouder Schotanus probeert zelf dagelijks te sporten. “Fietsen, waterpolo en andere sporten. Deze zomer deed ik nog een triatlon. Ik zeg weleens; als je gaat sporten, ook op latere leeftijd, hoef je niet direct naar de Olympische Spelen, als je maar lekker in beweging bent en zorgt dat je fit blijft. Als we allemaal wat meer bewegen komen we ook allemaal wat beter voor de dag.” Soms kost het wat tijd voor je resultaat merkt, maar als dat er eenmaal is weet je volgens Schotanus al snel niet meer van ophouden. Dat sporten en bewegen ook erg goed is als je wat ouder bent is te merken aan de speciale teams die je bij steeds meer clubs ziet. “Bij walking football of walking hockey speel je met leeftijdsgenoten”, legt Schotanus uit. “Daarbij gaat het niet perse om te presteren op het hoogste niveau, maar om op een leuke en sportieve manier met elkaar bezig te zijn.” Sporten is volgens hem dan ook vooral een strijd tegen jezelf.

De wethouder sport is dan ook trots de ongeveer 125 verschillende sportverenigingen in de stad. Ook de openbare ruimte wordt steeds vaker benut om te kunnen bewegen en sporten. “De Nationale Sportweek is een mooie manier om deze initiatieven onder de aandacht te brengen.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’ Sport 22 nov, 12:10
Afbeelding
Natalie is begeleider bij St. Inversa op boerderij De Koekoekshoeve Nieuws 22 nov, 11:43
Afbeelding
Kunstwerk van De Haas in Ashram College Politiek 22 nov, 09:27
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Theatervoorstelling Motherland in Parkvilla Cultuur 21 nov, 15:27
Afbeelding
Beau Snellink debuteert met brons op 5 kilometer tijdens World Cup Sport 21 nov, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief