De Boskoopse Braderie, hier op vrijdagmiddag met straatartiesten in de Burgemeester Colijnstraat, is na twee coronajaren terug van weggeweest
De Boskoopse Braderie, hier op vrijdagmiddag met straatartiesten in de Burgemeester Colijnstraat, is na twee coronajaren terug van weggeweest (Foto: Morvenna Goudkade)

Boskoopse Braderie ondanks wisselvallig weer drukbezocht

Nieuws

BOSKOOP – Het begon met een zonnetje en het eindigde met een zonnetje. Tussendoor was er veel regen. De Boskoopse Braderie had het weer niet mee, maar de organisatie is toch dik tevreden: “De Boskopers zijn gewoon gekomen, dan maar met de paraplu.”

Morvenna Goudkade

Als de opening van de braderie daar is, op vrijdag 23 september, is het prima weer. Na twee coronajaren kan het grootste Boskoopse evenement eindelijk weer van start. Gertjan Hooftman, voormalig voorzitter van Braderie Vereniging Boskoop, opent het tweedaagse spektakel. “Ik ben midden op het dorp geboren, zo ongeveer op deze plek”, blikt Hooftman terug in de Burgemeester Colijnstraat. “Al heb ik afscheid genomen als voorzitter, ik heb nooit afscheid genomen van de braderie.”

‘De oliebollen gingen hard’

Er zijn meteen al veel mensen op de been. Ze flaneren langs de negentig kramen. Dat zijn er iets minder dan bij voorgaande edities, maar over belangstelling hebben de standhouders niet te klagen. Er zijn ook kermisattracties, straatartiesten, optredens en muziek. Er is horeca, er zijn allerlei kraampjes met eten en drinken. Overal is het gezellig druk. De families De Kruijf en Straathof staan met suikerspinnen in de Kerkstraat. Karin de Kruijf loopt daar broer Rick Straathof tegen het lijf. Ook moeder Joke is van de partij, net als kinderen Lars (7), Sven (4) Nomé (3), Merel (1) en Lorèn (10 maanden). De Boskoopse Braderie is doorgaans een feest van ontmoetingen, een grote reünie. Geldt dat ook voor de families? “Nou, we hebben elkaar gisteren nog gesproken, maar het is wel gezellig natuurlijk, haha.” Karin de Kruijf slaat de braderie niet gauw over: “Altijd leuk om een rondje te lopen. Je komt allemaal bekenden tegen. Ook goed om het verenigingsleven te steunen, die staan ook met kramen.”

Schoenwinkelier Thomas Koetsier, lid van het organisatieteam samen met Richard van Loon, Mike Verweij en Arjan van Schaik, weet dat het de kracht is van de braderie. 

‘Mensen kwamen met de paraplu’

“Het is een ouderwets gezellig dorpsfeest, waar mensen elkaar ontmoeten. Je komt iedereen tegen, daar komen mensen voor.” Naast het gezelligheidsaspect blijkt ook de markt zelf aantrekkelijk, want standhouders zijn achteraf ook zeer tevreden. Stefan van Dalen, van bakkerij Brood&Ko heeft in de kraam ‘duizenden oliebollen’ verkocht. “Mensen waren er zaterdagochtend al vroeg bij. De oliebollen en appelbeignets gingen heel hard, mensen stonden zelfs in de stromende regen in de rij.” Het weer viel echt wel tegen, blikt horecaondernemer Richard van Loon vanuit de organisatie na afloop terug. “Maar toch viel het mee, mensen kwamen gewoon met de paraplu. Ik ben trots op de Boskopers, die ondanks het slechte weer gewoon zijn gekomen.” En dus is het druk op de kermis, bij de sport, bij de demonstraties en bij scouting De Schouw, die met een houten hefbrug op het Kerkplein het 50-jarig bestaan viert.

Uiteindelijk is iedereen dik tevreden, want de bezoekers hebben er zin in en kijken niet op een dubbeltje. De hartige hap van Böhm Hot Sauce, met een grote stand op het Kerkplein, is zeer in trek, net als de Surinaamse keuken van Rehana’s Kitchen. Thomas Koetsier had voor de zaak een kraam met Spaanse sloffen. Hoe dat is gegaan? “Iedereen heeft warme voeten, want helemaal uitverkocht. Zo’n 200 paar sloffen zijn er doorheen gegaan.” Richard van Loon heeft ook geen klagen: ‘’Mijn terras zat vrijdag vol en daarna zat het binnen vol. Ik zat gewoon de hele tijd vol.” Als de braderie zaterdagmiddag tegen het einde loopt, breekt de zon door. Begonnen met mooi weer en ook zo geëindigd. “Wij zijn heel tevreden.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar Oranje 6 dec, 13:08
Afbeelding
Nu anderhalf uur parkeren zonder betalen in Alphen Nieuws 6 dec, 08:54
Afbeelding
Tip: de lekkerste oliebollen van Alphen aan den Rijn 2022 vind je hier! Algemeen 5 dec, 16:29
Afbeelding
Netwerkborrel met nominaties: wie maakt kans op VOAward? Nieuws 5 dec, 15:35
Afbeelding
Midwinter Fair in het Archeon Cultuur 5 dec, 14:34
Afbeelding
Dolfijnen op Curaçao moeten Jayden meer zelfvertrouwen geven Nieuws 5 dec, 13:38
Afbeelding
Carbidschieten tijdens de jaarwisseling Nieuws 5 dec, 11:41
Afbeelding
Opknapbeurt speelplekken Nieuwkoop gereed Nieuws 5 dec, 11:09
Afbeelding
Beter fris op de Nieuwkoopse winterbraderie dan de hitte op de zomerse editie Nieuws 5 dec, 10:56
Afbeelding
Volgende stap aanpak bodemdaling in drie polders in Kaag en Braassem Nieuws 5 dec, 09:56
Afbeelding
‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren uit het Groene Hart Nieuws 5 dec, 08:55
Afbeelding
Grote Clubactie: opbrengst bijna 13 miljoen euro Nieuws 1 dec, 11:41
Afbeelding
Kerstmarkt voor goed doel in Ter Aar Nieuws 1 dec, 10:23
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief