Vrijwilliger bij Repair Café: ‘Het is een uitdaging om dingen te repareren’

Nieuws
Wim Schrama: ‘Ons vrijwilligersteam heeft heel veel kennis op verschillende gebieden.’
Wim Schrama: ‘Ons vrijwilligersteam heeft heel veel kennis op verschillende gebieden.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen 

Wim Schrama is vrijwilliger bij het Repair Café in de Kringloopwinkel Alphen. Hier ben ik vijf jaar geleden bij toeval in gerold”, begint Wim te vertellen. “Ik zat een keer met mijn vrouw in het KringloopCafé toen ook het Repair Café was geopend. Hier had ik nog niet eerder van gehoord. Ik zag dat er van alles werd ingebracht en dat sommige apparaten wel een reparatie konden gebruiken, en andere niet. Omdat ik in mijn werkzame leven vooral kantoorwerk heb gedaan, leek het mij leuk om vrijwilligerswerk met mijn handen te gaan doen. Ik ben best handig; dit zit denk in de genen. Ik zie het als een uitdaging om dingen te repareren. Ik heb mij toen aangemeld en nu ben ik dus alweer vijf jaar vrijwilliger bij het Repair Café.”

Repair Café

Wat doet u met een stofzuiger die het niet meer doet? Met een klok die niet meer loopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Kringloopwinkel Alphen houdt elke laatste donderdag van de maand (behalve in juli en december) het Repair Café. Sinds kort is er ook een Repair Café in Hazerswoude (op Rijndijk 53a, tegenover de Scheepjeskerk): elke tweede donderdag van de maand (behalve in augustus en december). Op deze dagen repareren handige vrijwilligers van 10.00 tot 12.00 uur van alles: lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, klokken, heggenscharen, strijkbouten, boeken… 

‘Als ik een apparaat zie, kijk ik er als het ware doorheen’

Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt zo kans op een langere levensduur. De reparaties zijn kosteloos; voor materialen wordt een vergoeding gevraagd.

Appeltaart

Wim noemt zichzelf: “Een techneut met vingers die altijd iets willen maken. Als ik een apparaat zie, kijk ik er als het ware doorheen. Het is voor mij een uitdaging om iets te repareren en het is ook dankbaar om te doen. Soms zit er een heel verhaal achter een apparaat. Vooral bij oude apparaten waarvan je geneigd bent om te zeggen: ‘Gooi toch in de bak’. Maar als de inbrenger dan bijvoorbeeld zegt: ‘Dit is nog van mijn moeder geweest’ ga ik er toch mee aan de slag en lukt het mij meestal om ook een oud apparaat weer aan de praat te krijgen. Soms zijn mensen zo dankbaar, dat ze een volgende keer een appeltaart voor ons meenemen.”

Parfumflesje

“Ons team heeft heel veel kennis op verschillende gebieden”, vervolgt Wim. “Als iemand iets niet weet, dan helpen we elkaar. Zoals laatst: een oud parfumflesje waarvan het glazen indoopstiftje was afgebroken. Lijmen lukte niet; het liet steeds los. Ik heb toen eerst de lijm verwijderd en daarna een heel dun boortje (van 1 millimeter dik) afgebroken, in de lijm gedoopt en in het staafje geschoven. Dit bleek dé oplossing: de twee stukken zaten muurvast aan elkaar en het stiftje kon weer in de parfum worden gedoopt. Gedurende de coronaperiode heb ik het Repair Café echt gemist. Toen ik in april hoorde dat het Repair Café weer ging starten, zei ik: ‘Gelukkig, liever gisteren dan vandaag!’. Ik ben ook blij dat er nu ook in Hazerswoude een Repair Café is. Om deze reden zouden we graag ons team willen uitbreiden met iemand voor de textielreparaties. Hoe meer apparaten en kleding we kunnen repareren, hoe meer mensen we blij kunnen maken en hoe kleiner de afvalberg is!”

Website

Meer informatie is te vinden op: www.repaircafe.org.