Oud-Boskoop staat er gekleurd op

Nieuws
Een foto van de Boskoopse brug begin vorige eeuw, ingekleurd door Dick-Jan Thuis.
Een foto van de Boskoopse brug begin vorige eeuw, ingekleurd door Dick-Jan Thuis. (Foto: ingekleurd door Dick-Jan Thuis)

BOSKOOP - De Waddinxvener Dick-Jan Thuis geeft het dorp Boskoop van meer dan 100 jaar geleden kleur. Letterlijk. In het blad Paktijd van de Historische Vereniging (HVB) zijn enkele prachtige ingekleurde foto’s gepubliceerd.

Een zeilschip dat de oude brug over de Gouwe passeert, Het smalle Zuidwijk, een luchtfoto uit 1926 met gekleurde huizen. De door Thuis ingekleurde oude zwart-wit foto’s laten het verleden herleven.

Thuis: “Zwart-witfoto’s van mensen en gebouwen hebben toch iets van afstand. Door ze in te kleuren breng je ze dichterbij. Je gaat er op een andere manier naar kijken. Je gaat ook details zien die op de zwart-witfoto wegvielen.”

In Paktijd nummer 102, die deze week bij de leden van de HVB wordt bezorgd, staan zes door Thuis ingekleurde foto’s. Ook wordt beschreven hoe de techniek van het inkleuren werkt en is er aandacht voor de discussie die over het inkleuren wordt gevoerd. Bijvoorbeeld over de kleur-echtheid van de foto’s.

Thuis: “Zijn het de oorspronkelijke kleuren? De meeste kleuren komen, denk ik, dicht bij de oorspronkelijke kleur, maar dat weten we niet zeker en we kunnen het ook niet meer controleren.”

Interview Bertus Oostdam

Ook is er in Paktijd een interview met de oud-grondschipper Bertus Oostdam. Hij is geboren in Zoeterwoude, maar was daarna een leven lang werkzaam in Boskoop.

De aardbeving van 1755

Er is ook aandacht voor de aardbeving in 1755 die de stad Lissabon trof. Die zeebeving met een kracht tussen de 8.5 en 9 op de schaal van Richter had gevolgen tot in Boskoop. Minutenlang spoelde het opgestuwde water over de kades en werden de voor anker liggende schepen tegen elkaar geslagen. De samenhang tussen de zeebeving en wat er in Boskoop gebeurde, werd pas weken later duidelijk. Nieuws reisde toen nog iet zo snel als vandaag de dag.

Paktijd is te koop bij Bruna, Primera Groendijk en bij het Boomkwekerijmuseum.