Frieda van Vliet krijgt haar vaccinatie. Ze heeft toestemming gegeven voor het maken van deze foto.
Frieda van Vliet krijgt haar vaccinatie. Ze heeft toestemming gegeven voor het maken van deze foto. (Foto: Rob Langerak)

Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot

Nieuws

ALPHEN - GGD Hollands Midden is begonnen met een nieuwe ronde vaccinaties tegen Covid-19. Voorlopig heeft iedereen die is geboren in 1948 en daarvoor van het RIVM een uitnodiging gekregen om naar de priklocatie in tennishal Nieuw Sloot te komen. Verder kunnen ook jongere medisch kwetsbaren door hun huisarts worden doorverwezen.

Rob Langerak

Volgens het Alphense locatiehoofd Jair Wesseling is de nieuwe campagne rustig van start gegaan, maar zit de loop er inmiddels goed in. “We zitten nu rond de 500 vaccinaties per dag en kunnen zo nodig opschalen naar 1500 per dag. De personele bezetting is snel aan te passen aan het aantal afspraken”, licht hij toe. Op dit moment is de landelijke publiekscampagne van het ministerie van VWS nog maar net begonnen en dit kan de vaccinatiebereidheid verhogen.

Weinig twijfelaars

“In deze leeftijdsgroep zijn weinig twijfelaars. Degenen die nu hun prik komen halen, zijn erg gemotiveerd”, zegt hij. “De druk om een vaccinatie te halen, is wel minder groot dan bij eerdere vaccinatierondes. Toen rezen de besmettingen de pan uit en was het erg druk. Nu zijn er nauwelijks wachtrijen, maar als de besmettingen dit najaar opnieuw toenemen, loopt de vaccinatiegraad waarschijnlijk ook. Dat er dit jaar veel feesten en festivals zijn doorgegaan is mede te danken aan de vaccinaties en dat willen we graag zo houden met deze nieuwe preventieve ronde.”

Wesseling wijst erop dat het belangrijk is om opnieuw naar de priklocatie te komen, omdat de werking van de voorgaande vaccinaties op termijn afneemt en dat de nieuwe inenting ook is aangepast aan de huidige varianten.

‘Het echtpaar heeft geen moment getwijfeld’

Hij vertelt dat vrijwel iedereen vooraf een afspraak moet maken. “Alleen degenen die nog niet eerder de basisprik hebben gehad, kunnen gewoon binnen lopen. Voor mensen die niet mobiel zijn, gaan er mobiele teams op huisbezoek. Zowel voor de basisprik als de herhaalprik.”

Tijdens het gesprek met Wesseling gaat de stroom senioren op de priklocatie gestaag door. Terwijl mondkapjes elders niet meer nodig zijn, wordt dit hier wel gevraagd. “Dat is volgens de richtlijnen van het RIVM en is ter bescherming van mensen met een slechte afweer en ook voor onze medewerkers”, zegt Wesseling.

Vijfde prik

Rinze Nieuwenhuis (82) en zijn partner Wil Rietman (77) hebben net hun vijfde prik gehad en vertellen dat zij helemaal niet hebben getwijfeld, hoewel zij de allereerste vaccinatie het belangrijkst vonden. “Onze kinderen zijn ook gevaccineerd”, vertelt Nieuwenhuis. “Ik moet daarbij wel zeggen dat die vooral in de zorg werken. Ik begrijp best dat jongeren het minder noodzakelijk vinden.” Zijn partner laat weten, dat zij in hun omgeving toch wel veel mensen met corona hadden. Ook mijn dochter had via de peuterspeelzaal een besmetting opgelopen.” Zij hebben veel lof voor de snelheid waarmee ze bij Nieuwe Sloot terecht konden. “Wij hebben dinsdag gebeld en konden vrijdag al komen.

Bij Joop van Vliet (82) en Frieda van Vliet (78) ging het nog sneller. Zij maakten de ene dag online een afspraak en konden de volgende dag al terecht voor hun vijfde prik. “Dat was wel grappig, want toen ik de eerste afspraak voor mijn vrouw maakte, kon zij om 9.40 uur komen. Toen ik het daarna voor mijzelf deed, kreeg ik 9.15 uur door.” Het echtpaar heeft geen moment getwijfeld, want wil niet ziek worden. “Bij de eerste golf zijn er twee kennissen overleden en is een ander erg ziek geweest. Die had er flink spijt van dat hij niet was gevaccineerd.” Joop roept twijfelaars daarom op om de herhaalprik zeker te halen, zodat zij achteraf niet zeggen “Had ik het maar gedaan.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’ Sport 22 nov, 12:10
Afbeelding
Natalie is begeleider bij St. Inversa op boerderij De Koekoekshoeve Nieuws 22 nov, 11:43
Afbeelding
Kunstwerk van De Haas in Ashram College Politiek 22 nov, 09:27
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Theatervoorstelling Motherland in Parkvilla Cultuur 21 nov, 15:27
Afbeelding
Beau Snellink debuteert met brons op 5 kilometer tijdens World Cup Sport 21 nov, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief