Ton Tijsen op zijn favoriete vervoermiddel
Ton Tijsen op zijn favoriete vervoermiddel (Foto: Aangeleverd Ton Tijsen)

Wijkagent Ton Tijsen heeft geen genade meer voor ‘Jamaarouders’

Nieuws

ALPHEN - Wijkagent Ton Tijsen (57) is meestal een graag geziene gast, behalve door wetsovertreders, wanneer hij hen bekeurt voor hun foute gedrag. Op zijn motor rijdt hij door de omgeving en houdt hij de boel in de gaten. Dat niet elke inwoner de regels even strak hanteert, viel hem onlangs op. Naar hartenlust bezondigden ouders van jonge kinderen zich bij basisscholen Het Mozaïek en Het Vianova aan de Vroonhoevelaan in Alphen aan foutparkeren en verkeerde rijgedrag. 

Joep Derksen

De ene keer bemiddelt Tijsen bij een burenruzie en andere keren houdt hij zich bezig met inbraken of geluidsoverlast. Vorige week besloot hij echter om eens een kijkje te nemen bij de basisscholen Het Mozaïek en Het Vianova aan de Vroonhoevelaan. Het verkeersgedrag van veel ouders was ontstellend slecht.

“Het grootste probleem is dat veel ouders aan de binnenkant van de cirkel parkeren en dan op hun gemak met hun kind naar school lopen. Ander verkeer kan daardoor niet verder rijden, waardoor zowel de Vroonhoevelaan als de Amerikalaan vollopen met wachtende auto’s.” Hij had het niet verwacht dat de situatie elke schooldag zo uit de hand liep. “Ik was er een tijd niet geweest en er waren maar weinig klachten over. Maar het bleek een totale chaos. Auto’s worden fout geparkeerd en chauffeurs wachten niet bij de overgangen. Hun eigen kinderen zitten veilig bij hun in de auto en iedereen wil haastig naar school om dan weer verder te gaan voor de rest van de dag.”

Jamaarouders

Tijsen greep in en begon waarschuwingen uit te delen. Behoorlijk wat mensen accepteerden deze vermaningen stilzwijgend. Maar niet iedereen. Tijsen noemt ze de ‘jamaarouders’. “Die mensen weten het altijd beter. ‘Ja maar, ik kom alleen de kinderen ophalen. Ja maar, ik ben zo weg. Ja maar, het regent. Ja maar, ik parkeer niet, ik sta stil.’ Houd toch op! Dit gedrag is niet tolerabel. Wie auto rijdt, weet dat je een woonerfbord voorbij bent gereden, waar buiten de parkeerplekken een parkeerverbod geldt. Hoeveel waarschuwingen wil je hebben?!”

‘Ik wil of een stopverbod óf een gele streep op de stoep’

Af en toe krijgt Tijsen nog wel grappige opmerkingen. Zoals: ‘Kun je niet even een half uurtje koffie drinken, als de ouders hun kinderen van en naar school brengen’. De wijkagent zegt lachend: “Ze hebben me dat kopje koffie helaas nog niet aangeboden.” Serieus gaat Tijsen verder. “Ik wil óf een stopverbod óf een gele streep op de stoep. Het gemeentebestuur heeft toegezegd hier actie op te nemen. Sinds 1 oktober is er geen tweede waarschuwing meer, maar bekeur ik.”

Sociale media

Veel mensen kennen hem. Via de sociale media bericht hij over zijn activiteiten. Maar hoe is hij wijkagent geworden? “Mijn carrière begon in 1997 bij de spoorwegpolitie. Ik werkte al als conducteur bij de NS, waarbij ik zeer beperkt bekeuringen kon schrijven. Als spoorwegpolitie kon je mensen helpen, maar ook bekeuren voor misdrijven en overtredingen. Vaak ging het dan om overlast en drugsgebruik.”

Na tien jaar sijpelden berichten door, dat de spoorwegpolitie wel eens zou kunnen worden opgeheven. Om sollicitatie-ervaring op te doen reageerde Tijsen op een vacature als wijkagent in de Haarlemmermeer. “Ik had nooit verwacht, dat ik de baan zou krijgen. Maar veertien dagen later werd ik gebeld, dat ik het was.” Hij was totaal verrast en lacht terugkijkend: “Ik vroeg nog waarvoor ik had gesolliciteerd.” Als onderdeel van zijn optreden als wijkagent kreeg Tijsen ook de mogelijkheid om een motoropleiding te volgen. “Sindsdien ben ik nooit meer van de motor af geweest. Ik rijd alleen geen motor als het heel hard regent en de vissen in de straat zwemmen.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Scholier naar Oude Raadshuis Nieuws 25 nov, 14:01
Afbeelding
Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek Cultuur 25 nov, 13:27
Afbeelding
Op-en-top kerst met Snowponies in Castellum Cultuur 25 nov, 12:44
Afbeelding
Meedenken over centrum Ter Aar Politiek 25 nov, 11:35
Afbeelding
Burgemeester Liesbeth Spies reikt eerste jeugdlintjes uit Nieuws 25 nov, 11:03
Afbeelding
Bridgen bij Boskoopse Bridge Club Nieuws 25 nov, 10:53
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief