‘Boskoop800, waarin een klein dorp groot kan zijn’

Nieuws
Freek Tasma (37) organiseert het eindfeest van jubileumjaar Boskoop800
Freek Tasma (37) organiseert het eindfeest van jubileumjaar Boskoop800 (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Nog één keer knallen! Dat is het plan van Freek Tasma (37), lid van team Boskoop800. Het jubileumjaar van het kwekersdorp loopt langzaam ten einde, na zo’n 42 evenementen en activiteiten. Er wacht nog een knallend slotfeest, op zaterdag 10 december, georganiseerd door Freek.

Morvenna Goudkade 

Hij is een échte Boskoper, zegt Freek. Geboren en getogen, met veel hart voor het dorp. Toen hij werd gebeld door Stichting Boskoop800, of hij lid wilde worden van het organisatieteam, voelde hij zich dan ook ‘vereerd’. “Ik ben een positief persoon, in voor gezelligheid en ik houd ervan om mensen te helpen. Mooi om iets te betekenen voor de maatschappij en voor het dorp, dus ik heb ‘ja’ gezegd.” Hij heeft nog wel even het thuisfront geraadpleegd, zegt de Boskoper. “Ik had het idee dat ik er wel heel wat uurtjes in zou stoppen, maar mijn partner vond het ook heel eervol. Moet je doen, zei ze.” Dat van die uurtjes, dat is wel uitgekomen. “Er kwam af en toe bijna een werkweek bij, haha. Maar fantastisch om te doen. We hebben een geweldig team.”

‘Ik wil iets unieks en speciaals’

Freek volgde een managementopleiding transport en logistiek, werkte in het buitenland en op Schiphol. Tegenwoordig heeft hij een leidinggevende functie bij de overheid. 

Bij Boskoop800 heeft hij gedurende het afgelopen jaar geholpen met veiligheid en vergunningen en is daarnaast bijgesprongen bij veel evenementen. Van Feestweek tot Aardbeienfestival, van Buckeskop Biggest Band tot Te land, ter zee en in het kroos. 

En nu komt dan de afsluiting van het feestjaar, zijn eigen feestje. “Ja, ik heb het eindfeest op mijn programma. Daar ben ik de afgelopen tijd druk mee bezig geweest, met hulp van een heleboel mensen. Ik wil iets unieks, iets speciaals dat we nog niet eerder hebben gehad.”

‘Orgel Joke is een fenomeen’

Of hij al een tipje van de sluier op kan lichten? De héle sluier wat Freek betreft. “De locatie van het feest is een belangrijk punt, die willen we midden op het dorp hebben. Dus komt er op 10 december een enorme feesttent met een food-plein op het parkeerterrein van de Bethelkerk, direct naast het dorpscentrum. Daar starten we zaterdagmiddag met de feestelijkheden.” En dat is allereerst een hilarische Santa Run, vervolgt de Boskoper. “Het wordt weer rennen om de kerstdagen voor te bereiden, dus rennen we nu met zijn allen. We roepen iedereen op om verkleed als kerstman of kerstvrouw mee te doen aan deze tocht der tochten. Wij zorgen voor een gezellige aankleding met live bandjes en horeca. Het wordt één groot feest van verbinding.” 

Na de Santa Run is er een feestelijke onthulling van een kunstwerk, als blijvende herinnering aan het jubileumjaar. Het is een initiatief van Stichting San Jacinto, vertelt Freek. “De onthulling is op het Raadhuisplein, het wordt een complete show.” Vanaf 18:00 uur start het programma in de feesttent, met tal van artiesten. “We hebben lokaal talent zoals dj Mels en zangduo Koen en Willemijn, ditmaal met een speciale band. Als hoofd-act hebben we de band De Heeren van Aemstel. Ook komen langs Buren van de Brandweer, volkszanger Tim Schalkx en De Sfeermakers.” Speciale vermelding is er voor Orgel Joke. “Zij is een fenomeen, haha. We kennen haar van de Zwarte Cross die ze compleet op zijn kop zette. Joke komt ook een halfuurtje spelen.” Freek heeft er heel veel in, zegt hij. “Ik krijg er energie van. Boskoop800 leeft enorm. Als organisatie krijgen we hulp van heel veel vrijwilligers. Zoveel mensen die betrokken zijn. Zo maak je er met elkaar een heel mooi jaar van. Waarin een klein dorp groot kan zijn.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 404.